Med stadig stigende priser er det glædeligt at se, at Panasonic formår at lave et komplet kamera, som både kan tilfredsstille amatører og entusiaster. Uden at det koster en bondegård.
De nyeste systemkameraer er mere avanceret end tidligere – og dermed dyrere at fremstille – og det har været med til at presse priserne i vejret. For både Panasonic og konkurrenterne betyder det, at de bedste kameraer, de laver, koster over 10.000 kroner. Det er i sig selv ikke overraskende, at de bedste kameraer er de dyreste, men der har ikke været meget nyt at rapportere i de lavere prisklasser. Det bliver der lavet om på nu.
Panasonics nye Lumix GX80 er det første kamera til under 10.000 kroner i lang tid, som vi uforbeholdent kan anbefale til alle, lige fra småbørnsfamilier til entusiaster med et stort fotobudget.
Der findes langt billigere systemkameraer – altså kameraer med udskiftelig optik – men ingen, der kombinerer 4K-video med stillbilleder af så høj kvalitet som GX80. Et kamera, som nogle vil mene ligner Panasonics eget GX8, Olympus’ PEN-F eller Sonys nye a6300. De er alle et par tusind kroner dyrere, men det store spørgsmål er, om de er bedre.
Det er jeg ikke så sikker på, for i GX80 får du den fulde pakke: En ny 16 megapixel billedsensor uden lavpasfilter – og alle ved, at uden filter bliver skarpheden bedre – samt 4K-video, og så kan man skyde en hurtig 30 fps sekvens med 8,3 megapixel (4K-opløsning) og plukke stills fra den ved at føre fingeren langs touch-skærmen på bagsiden, og så gemme den bedste frame som stillbillede på hukommelseskortet. Det har også vipbar touch-skærm, elektronisk søger med 2,76 megapixel opløsning og valgbar fokus, efter at billedet er taget.
Der er mere endnu, men det er nogle af de vigtigste argumenter for at vælge dette kamera frem for de nævnte konkurrenter.
Enkelt og komplekst
At købe et systemkamera kan virke som en uoverskuelig proces, men faktum er, at de allerfleste leverer rigtig god billedkvalitet, uanset om de koster 5.000, 10.000 eller 15.000 kroner. Der er som regel større forskel på udstyrsniveauet og på kameraets egenskaber såsom vejrtætning, skudtakt og ergonomi.
De nyeste har 4K-video ud over almindelig HD-video. Det giver meget skarpere optagelser, der kan vises i 8 megapixel opløsning på et 4K-tv i stuen, hvis man har sådan et. Foreløbig er GX80 det eneste systemkamera i denne prisklasse med 4K-video. Det har også Panasonics Post Focus-funktion, hvor man kan vælge, hvor billedet skal være skarpest, efter at det er taget. Man trykker bare på skærmen, der hvor man ønsker, at fokus skal ligge, og så lagrer man billedet.
Med et synligt slægtskab med Panasonics større, dyrere og tungere GX8 er det naturligt, at vi også her har flere knapper, der kan programmeres til at aktivere en foretrukken funktion. Det samme gælder på touch-skærmen, som har fem programmérbare knapper ud over de fire fysiske på kamerahuset.
Hvilket leder os videre til ergonomien. I modsætning til storebror er der ikke vipbar, men fastmonteret søger på GX80. Det gør kameraet mindre og lettere, og søgeren er faktisk bedre – lysere, skarpere og med mindre flimmer – end på det dyrere kamera. Personligt ville jeg foretrække et lidt større håndgreb, men det er milevidt bedre end på Olympus PEN-F, der ellers befinder sig i en højere prisklasse.
Med den vipbare touch-skærm kan man vælge fokusområde og indstillinger, gennemse billeder og som nævnt vælge billeder fra 4K Photo og Post Focus. Men skærmen har ingen udløserfunktion som på Olympus-kameraer.
Der er heller ikke vejrtætning, men kameraet virker solidt bygget med hurtig adgang til de to indstillingshjul. Der er også en indbygget 90 graders vipbar blitz, blitzsko og selvfølgelig Wi-Fi for nem trådløs deling af billederne via mobilen.
GX80 er det første kamera fra Panasonic, der kombinerer indbygget (elektronisk) femaksers billedstabilisering med objektiver, der har optisk stabilisering. Kombinationen gør kameraet bedre egnet til objektiver med forskellige brændvidder. Den elektroniske er optimal til video og stillbilleder med kort brændvidde, mens den optiske er bedre egnet til lang brændvidde.
Den korteste lukkertid er kun 1/4000 sekund, men 1/16.000 sekund med elektronisk lukker, og Panasonic siger, at den nye elektroniske lukkerstyring skal give mindre lukkervibrationer. Det antager vi er en fordel ved længere lukkertider, om ikke andet.
Skudtakten ikke ueffen med op til otte billeder i sekundet (fps) eller seks, hvis man bruger fokussporing med fokus mellem hvert billede. Batterilevetiden er opgivet til 300 skud pr. opladning, hvilket er moderat, og der er mærkeligt nok ikke nogen mikrofonindgang.
Solid billedkvalitet
GX80 kan fås uden objektiv for dem, der allerede har tilsvarende objektiver. Standardobjektivet er den lille Lumix 12-32 mm zoom, men det fås også med en 14-140 mm zoom eller med Panasonics glimrende 20 mm f/1.7. Under testen brugte jeg flere objektiver, bl.a. standardzoomen og Lumix 15 mm f/1.7, og det gav fremragende billedkvalitet.
Uden lavpasfilter er det muligt at få lidt bedre detaljeskarphed, og GX80 er klart det bedste af Panasonics systemkameraer indtil videre, kun overgået af GH4 og GX8 på billedkvalitet. I udvidet sammenhæng betyder det, at kameraet er på niveau med spejlreflekser fra Canon og Nikon i tilsvarende prisklasse.
Selv med den simple standardzoom er skarpheden fremragende. Den er jævn over det meste af billedfladen og giver en tiltalende dybde i billederne, som skaber et naturligt udtryk. Billeddynamikken er ikke helt på højde med det bedste, jeg har set, med lidt tilgroede skyggepartier, og lysmålingen har en tendens til at undereksponere, så billederne bliver lidt mørkere end virkeligheden. Det er dog let at kompensere for og dermed ikke nogen alvorlige ankepunkter.
Billedstøjen er godt under kontrol op til ISO 3200, og grænsen går ved ISO 6400 i godt lys; noget mindre i svagt lys, for da ser man farvestøjen lidt for godt. F.eks. på billeder taget indendørs med varierende belysning.
Skifter man fra HD-video til 4K, kan man se, hvor meget bedre video-optagelserne bliver på et godt tv. HD-video ser grumset ud sammenlignet med 4K, og kameraets processering gør et fremragende stykke arbejde med 4K-filerne, som er knivskarpe, farverige og med meget lidt flimmer.
Kameraets autofokus er meget hurtig og stille, og følgefokus fungerer glimrende, når der er lys nok. På objektiver med begrænset lysstyrke kan det være en udfordring at bruge følgefokus i svagt lys. Her kan manuel fokus være at foretrække, og kameraet har gode hjælpemidler med fokuslinjer (peaking), som hjælper med at stille skarpt.
Konklusion
Panasonic Lumix GX80 er måske ikke verdens allerbedste kamera, men det er afgjort et af de bedste køb under 10.000 kroner. Det kan langt det meste og gør det rigtig godt – faktisk er det Panasonics bedste allround-kamera efter vores mening. Et kamera, der kan bruges af såvel amatører som entusiaster, og som vil give meget fotoglæde, uanset hvor kræsen man er, når det gælder billedkvalitet.
Et bedre køb bliver svært at finde blandt små systemkameraer på markedet i dag. Men nu er det altså på tide med menuer på de skandinaviske sprog, Panasonic!
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer