TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

Test: Panasonic Lumix S Pro 50 mm F1.4

The Big Fifty

Den mest klassiske af alle brændvidder holder sig godt i Panasonics full-frame-udgave.

Af / 26/07/2019 - 17:41
Panasonic Lumix S Pro 50 mm F1.4

Lyd & Billede mener

  • Et af de skarpeste objektiver, vi har testet. Næsten perfekt optisk konstruktion og bokeh af en anden verden.
  • Blandt de tungeste, største og dyreste i klassen.

Den mest normale af alle normale brændvidde er 50 mm. I hvert fald plejede det at være sådan, og før den såkaldte normalzooms indtog i 1980’erne var 50 mm den foretrukne allround-brændvidde for mange.

Det er let at forstå hvorfor. Konstruktionen er normalt enkel. Det er som regel nok med fire-fem linsegrupper, og objektivet er kompakt, let og billigt at fremstille. Samtidig er det hverken dyrt eller svært at lave det lysstærkt. Blænde f/2.0 eller mere koster ikke meget på en 50 mm.

Derfor er det måske svært at forstå, hvorfor Panasonics første 50 mm til full-frame-kameraer som Lumix S1R koster så meget.

Et 50 mm objektivs fornemste egenskaber er minimal fortegning, marginal perspektivforvrængning og generelt god skarphed. Det lyder tilforladeligt, men de dyre 50 mm objektiver fra Zeiss, Sony og Canon er klart bedre i disse discipliner end de billigste 50 mm standardobjektiver.

Det er Panasonic Lumix S Pro 50 mm F1.4 også.

Annonce
Panasonic Lumix S Pro 50mm sample 57635
Ekstremt smal dybdeskarphed på f/1.4. (Foto: Lasse Svendsen)

Blænde f/1.4

Det er et relativt stort og tungt objektiv. Det er ganske vist vejrbeskyttet og bygget til at kunne tåle nogle knubs, men det er indvendig, de fleste af pengene er brugt. 13 linse-elementer med bl.a. to asfæriske og tre ED-linser koster noget at lave. Objektivet har også to fokusmotorer og en styringshastighed på 480 fps. Hvilket har givet det lynhurtig og næsten lydløs autofokus.

Det har også 11 afrundede blændelameller for at opnå den eftertragtede bokeh-effekt, som giver smørbløde baggrunde på fuld blændeåbning.

På ydersiden finder vi en blændering fra f/1.4 til f/16 og en fokusring, der kan trækkes en tak tilbage for at skifte til manuel fokus. Der er ingen billedstabilisering, og det er strengt taget heller ikke nødvendigt, da Lumix S1R og S1 har indbygget stabilisering.

Autofokus

Som nævnt er autofokus hurtig, præcis og noget nær lydløs, og det er barnemad at skifte til manuel fokusering, når man vil. På et Lumix S1 er balancen god, men vægten kan mærkes. Det går fint at få stabile video-optagelse med 50-millimeteren på kameraet, og mikrofonerne opfanger heller ikke lyden fra de støjsvage fokusmotorer.

Den optiske konstruktions kompleksitet borger for kvaliteten. Det må man i hvert fald håbe, prisen taget i betragtning.

Panasonic Lumix S Pro 50mm 57636
Panasonics 50-millimeter er blandt de største, vi har testet, men også blandt de bedste. (Foto: Lasse Svendsen)

Knivskarpt

Panasonic-objektivet skuffer da heller ikke. Det er simpelthen et pragtfuldt objektiv, og når man ser billederne, virker prisen ikke helt så hamper. Der er nærmest ikke synlige kromatiske fejl på nogen blænde, og det kan tåle direkte sollys uden skæmmende strølys.

Der er noget vignettering i hjørnerne på blænde f/1.4, men det er normalt, også i denne prisklasse. Det er dog så moderat, at lystabet er under ét eksponeringstrin. Hvis man blænder ned til f/2.8 – for ikke at tale om f/4.0 – forsvinder vignetteringen.

Den nævnte bokeh-effekt er nydelig. Alt under f/2.8 giver blødt fokuserede baggrunde, og f/1.4 giver så smal dybdeskarphed, at man næsten skal være forsigtig ved portrætfotografering. Ellers risikerer man, at kun en del af øjnene bliver skarp, mens alt andet bliver uskarpt.

Skarpheden er fremragende selv på f/1.4 og ekstremt høj fra f/2.0 til f/11. Diffraktion sniger sig ind fra f/11, og skarpheden bliver mere ujævn på f/16.

Der er praktisk taget intet at udsætte på den optiske ydelse fra Panasonic Lumix S Pro 50 mm F1.4, som ganske vist er svinedyrt, men også er et fantastisk 50 mm objektiv.

Konklusion

Den lysstærke 50-millimeter til Panasonics full-frame-kameraer er måske nok stor, tung og dyr, men for pokker, hvor er den skarp. Det tunge objektiv er også solidt bygget med vejrbeskyttelse og manuel kontrol over blænde og fokus, og det fokuserer lynhurtigt og stille.

For fotografer, der vil have lidt mere perspektiv i portrætter samt edderdunsbløde baggrunde og ekstrem skarphed, er Panasonics 50 mm f/1.4 en drøm af et 50 mm objektiv.

Karakter
Panasonic Lumix S Pro 50 mm F1.4
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Billig selfie-drone

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv