Da Panasonic lancerede full-frame systemkameraer i 2018, ramte det som en bombe i fotobranchen. Der var i hvert fald mange, der blev overrasket. For indtil da havde Panasonic udelukkende lavet systemkameraer med Micro Four Thirds-format (MFT), og det gør de i øvrigt stadig, så hvorfor begynde med full-frame-kameraer?
En del af årsagen til den pludselige ændring i strategien var, at Panasonic kunne se, at markedet skrumpede ind, og at de på mange måder havde nået et teknologisk mætningspunkt med MFT-formatet, samtidig med at konkurrenter som Sony, Canon og Nikon arbejdede hårdt på at skabe et marked for spejlløse full-frame-kameraer.
Det vil sige med 24 x 36 mm billedsensor mod APS-C-formatets 15,7 x 23,5 mm og MFT-formatets 13 x 17,3 mm.
For at imødegå konkurrencen på det voksende full-frame-marked indgik Panasonic en alliance med Sigma og Leica, og skabte et nyt kamerasystem kaldet Lumix S. Og lancerede så Lumix S1R med 47 megapixel full-frame billedsensor, Lumix S1 med 24 megapixel sensor og det mere video-orienterede Lumix S1H med 24 megapixel og endnu mere avancerede 4K-videofunktioner.
Full-frame-kameraer er normalt relativt store, men Panasonics var meget større end konkurrenternes kameraer (med undtagelse af Leica SL). Desværre fulgte S-objektiverne til L-systemet i samme spor, og et Lumix S1 med en 24-105 mm f/4.0 zoom er en voluminøs kombination på næsten 1,6 kg.
Panasonic sagde selv, at størrelsen hang sammen med kvaliteten, og hvor robust de kunne bygge kameraet, og det tror vi gerne. Sjældent har vi haft noget så solidt i hænderne i forbindelse med en kameratest!
Men det er ikke alle, der har brug for et pansret kamera, hvilket Panasonic også har indset, for nu kommer Lumix S5. Et langt mere kompakt full-frame-kamera med en praktisk 20-60 mm zoom, hvor det meste af teknologien indeni er hentet fra det større Lumix S1.
Kompakt og prisgunstigt
Lumix S5 er ikke alene mindre end S1. Det er også mindre end Lumix GH5 med MFT-format, og med den medfølgende Lumix S 20-60 mm f/3.5-5.6 er det en kompakt og rejsevenlig kamerapakke til en langtfra afskrækkende pris.
Når man samtidig ser, at man stort set får et Lumix S1, hvad det tekniske angår, virker det som et rigtig godt køb.
Her får man en 24 megapixel CMOS-billedsensor med femaksers billedstabilisering og mulighed for 96 megapixel opløsning – når kameraet står på stativ, vel at mærke. Det åbner for muligheder, som man ikke finder i mange andre kameraer.
4K-video
Lumix S5 er et meget kompetent videokamera med mulighed for optagelser af meget høj kvalitet. Der er endda en separat stor, rød optageknap på toppen af kameraet. Ligesom på Panasonics professionelle kameraer.
Det har velspecificeret 4K 25 fps video fra hele billedfladen i 10 bit 4:2:2 (op til 200 Mbit/s i H.265) eller 50 fps i APS-C-format i 10 bit 4:2:0. Det er videoegenskaber på højt niveau, som sammen med 10 bit HLG og Log-optagelse giver et glimrende udgangspunkt for at lave video i professionel kvalitet.
Kameraet kan optage video i 30 minutter med højeste opløsning og filkvalitet, men uendeligt i 4K eller 1080p HD i 8 bit 4:2:0.
Panasonics motivprogrammer (PASM) fungerer også på video, og kameraet har variabel billedfrekvens (frame rate), som man finder under Slow & Quick på programhjulet. Med S&Q aktiveret kan man styre billedfrekvensen i mange trin fra 1 fps (50x hurtig) til 180 fps (36x langsom) optagelse.
Man kan også hente stillbilleder i 6K- eller 4K-opløsning med 30 eller 60 fps billedfrekvens fra en video-stream og dermed få nøjagtig det billede, man vil have.
Desuden er der mikrofon- og hovedtelefontilslutning, og man kan gemme stillbilleder på det ene af hukommelseskortene og video på det andet eller bruge dem begge til det hele.
Autofokus og serieoptagelse
Panasonic har et autofokussystem, som de kalder Depth from Defocus, og som fungerer godt på enkeltvise stillbilleder og serieoptagelse uden panorering, hvis motivet ikke bevæger sig for hurtigt. Det kontrastbaserede DFD-system beregner afstanden til motivet og flytter fokusgruppen i objektivet efter motivet for skarpere fokus.
Tidligere var det sådan, at det fungerede op til et vist punkt, men nu har Panasonic forbedret DFD i S5, som har en meget bedre fokusalgoritme, der er langt bedre til at finde, holde og følge fokus på motiver i bevægelse. Autofokus formår at følge et ansigt, selv når personen vender sig væk et sekund eller forsvinder bag et objekt. Og det gælder både på stillbilleder og video-optagelse.
Så autofokus på S5 opleves som en forbedring, men skudtakten er moderate 7 fps. Eller 5 fps, hvis man vil have autofokus mellem hvert billede ved serieoptagelse. Det er lavere, end hvad Lumix S1 klarer med sine 9 fps, lavere end Sony a7 III med 10 fps og meget lavere end Nikon Z6 II med 14 fps.
Det er med andre ord ikke noget toptunet actionkamera.
Live Composite og højopløst 96 megapixel
Men det kan en masse andet snedigt. Såsom Live Composite. Som er rart at have, hvis man vil tage billeder af stjernehimlen eller bare billeder i mørke.
Man indstiller kameraet til et antal eksponeringer med et vist interval, og så tager kameraet det specificerede antal eksponeringer oven i hinanden, hvor ændringer i lyset registreres. På den måde kan man bl.a. lave stjernestriber og andre lyseffekter på billederne. Det er det ikke alle kameraer, der kan.
Det har også timelapse til de gange, hvor man vil sammensætte en video-stream af enkeltbilleder taget med interval.
Heller ikke højopløst eksponering mangler. Her fungerer det på den måde, at billedstabilisatoren flytter sensoren otte gange, mens kameraet genererer en 48 eller 96 megapixel billedfil. Altså to eller fire gange så høj opløsning, som kameraets billedsensor egentlig har.
Der er to indstillingsmuligheder i HR-menuen: En, der prioriterer opløsning og detaljeskarphed, og en, der analyserer bevægelserne i motivet og bruger data fra den første eksponering til at reducere bevægelsesuskarphed.
Billedkvalitet
Man behøver absolut ikke at bekymre sig om billedkvaliteten fra S5. Som er på niveau med de bedste full-frame-kameraer og leverer fremragende billeddynamik med meget lidt billedstøj ved høj ISO.
Detaljeskarpheden med skarpe objektiver som Lumix S 50 er næsten på niveau med S1R’s 47 megapixel, og billeddynamikken er næsten på samme niveau og endda bedre end vores reference Sony a7 III på alle ISO-værdier i hvert fald op til 3200. På print i A2-format man kan ikke se forskel, og det siger lidt om, hvor meget det er at hente fra billedsensoren. Som er uden lavpasfilter, bare så det er sagt.
Jeg synes, at Panasonic er blevet bedre til farver, og dybden i farvegengivelsen på billederne fra S5 er helt på niveau med de bedste i full-frame-klassen. Såsom Canon EOS R5 og Nikon Z7.
Videokvaliteten på 4K skal også nævnes. Den finder man ikke bedre i denne klasse. 4K-video har rigtig god skarphed uden synlig billedstøj, og der er kun moderat rullende lukker eller panoreringsartefakter. Selv lyden fra de indbyggede mikrofoner er god.
I brug
Det kompakte Lumix S5 er et ypperligt kamera til dem, der har brug for et redskab til portrætfotografering, for billeddynamikken i kombination med farvegengivelsen favoriserer naturlige hudtoner med et toneomfang, der er som skabt til efterbehandling af raw-filer.
Selv om det er mindre end Lumix S1, er håndgrebet af en komfortabel størrelse. Knapper og hjul er større end på mange af konkurrenternes kameraer, og det eneste, vi har at udsætte på den daglige brug, er at søgerens opløsning, størrelse, kontrast og lysstyrke ikke er på niveau med de bedste.
Nogle ville måske foretrække en separat omskifter til stills og video, som med et snuptag skifter mellem de to og tager alle foretrukne indstillinger med sig. Her må man bruge programhjulet for at skifte. Eller man kan bare trykke på den røde optageknap, så starter en optagelse med de sidst anvendte indstillinger.
Men hvem kom mon på, at joystick-knappen ikke behøvede at kunne bevæges diagonalt? Den fungerer kun lodret og vandret. Få det fikset, Panasonic!
Konklusion
Panasonic Lumix S5 er et særdeles vellykket kamera, hvad angår brugerglæde og billedkvalitet. For ikke at nævne videokvaliteten. I denne klasse finder man næppe et bedre allround-kamera. Som i modsætning til nogle af konkurrentens kameraer kommer med et meget skarptegnende og kompakt zoomobjektiv.
S5 er et kamera, der ikke står i vejen for kreativiteten med alt for kompleks funktionalitet, og bortset fra den moderate skudtakt er Lumix S5 et kamera, der egner sig til de fleste arenaer. Et superbt kamera til entusiaster, som vil skifte det gamle spejlrefleks ud med et bedre kamera med gode videoegenskaber og fornem stillbilledkvalitet.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer