TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Ricoh GR

Næsten perfekt prof-kompakt

Hvis størrelse og billedkvalitet er lige vigtigt, er det umuligt at komme uden om Ricoh GR. I hvert fald hvis man er kræsen.

Af / 30/09/2013 - 10:39
Ricoh GR

Lyd & Billede mener

  • Meget høj råfil-kvalitet Skarp optik Fleksibel opsætning Solidt bygget
  • Begrænset billed-buffer Upræcis AF i svagt lys Moderate videoegenskaber Batteritiden

De har længe været en slags underhund. Ricoh har ligesom alle andre lavet nogle møgkameraer, men samtidig har de haft en serie kompaktkameraer, der ufortjent har stået i skyggen af de mere kendte kameramærker. Deres GR-serie har altid været blandt de bedste prof-kompakter, lige siden serien kom i 1990’erne. De digitale GR-modeller har ikke altid været lige vellykkede, men det nye Ricoh GR har alt, hvad man drømmer om i et prof-kompakt:

Stor 16 megapixel billedsensor uden lavpasfilter for maksimal detaljeopløsning, knivskarp optik med høj lysstyrke og en meget fleksibel betjeningsopsætning, hvor fotografen har vide beføjelser til at programmere flere knapper for at få sine foretrukne funktioner umiddelbart tilgængelige med et knaptryk.

Men lige så vigtigt er prisen på godt 6.000 kroner, som underbyder de nærmeste konkurrenter, Nikon Coolpix A til 7.500 og Fujifilm X100S til 9.900 kroner.

Fleksibelt
Ricoh-kameraet er ikke større end Coolpix A. De har begge en 28 mm f/2.8 fastmonteret vidvinkel og kan bruge vidvinkelobjektiver og en separat optisk søger, som hører til ekstraudstyret. Meget er så ens, at det er mest naturligt at sammenligne med Coolpix A, men GR er mere fleksibelt, fordi man har flere muligheder, når man skal programmere funktioner på knapperne. F.eks. kan man få hurtig adgang til fem forskellige parametre med ADJ-knappen på bagsiden. Derefter kan man hurtigt bladre i og vælge indstillinger. F.eks. ISO-følsomhed eller fokustilstand.

Vidvinkelforsats og separat søger hører til den lange liste af ekstraudstyr til Ricoh GR.
Vidvinkelforsats og separat søger hører til den lange liste af ekstraudstyr til Ricoh GR.

Sammen med indstillingshjulet på det gummibelagte håndgreb tager det kun kort tid, før man er en dreven GR-bruger og skifter indstillinger hurtigere, end Lady Gaga skifter hårfarve.

Annonce

Kameraet er solidt bygget og ligger godt i hånden takket være den gummierede overflade foran og bagpå. Layoutet er forbilledligt og et eksempel til efterfølgelse. Selv skærmen er med sin høje opløsning fortræffelig og fuldt anvendelig også i sollys. Ricoh har tilføjet nogle nyttige sekundære funktioner som intervalfoto, multieksponering, Time Lapse og Snap Focus, der låser fokus på 2,5 meter, samt integreret gråfilter (ND). Sidstnævnte er praktisk, når man fotograferer i stærkt lys og gerne vil bruge fuld blænde (f/2.8), uden at billederne bliver undereksponeret.

Et kritikpunkt er knapperne til valg af eksponeringskompensation, der er placeret så langt ude til venstre, at man rammer dem konstant. De kan hverken deaktiveres eller omprogrammeres, med det resultat at man ofte er i fare for at ændre eksponeringen.

Billedkvalitet
Ricohs GR-kameraer har altid haft meget høj optisk ydelse, og dette kameras 28 mm er ikke nogen undtagelse. Fortegningen er moderat for en vidvinkel af denne type, og det samme er vignetteringen i hjørnerne (lystab); begge dele er synligt bedre end på Coolpix A. Den optiske skarphed er fremragende, også i hjørnerne. Det giver ekstremt høj detaljeopløsning og fornem billedskarphed.

Men Nikon har bedre støj-egenskaber, og GR er altid et eksponeringstrin efter Coolpix og næsten to efter X100S på billedstøj. Alligevel er ISO 3200 fuldt brugbar. Især hvis man skyder i sort-hvid eller ikke skal forstørre for meget. Over ISO 6400 stiger omfanget af farvestøj markant, og kornstøjen bliver meget synlig. Som så meget andet på kameraet kan også støjreduktionen justeres. I flere trin faktisk, og man kan vælge imellem stærk, medium og svag (eller ingen) støjreduktion på selvvalgte ISO-værdier. Her kan det være smart at prøve sig frem til det ideelle kompromis mellem detaljeskarphed og billedstøj.

Perfekt placering af knapper, som ovenikøbet kan programmeres af fotografen.
Perfekt placering af knapper, som ovenikøbet kan programmeres af fotografen.

Det er strengt taget ikke nødvendigt med råfiler, der lagres som anvendelige DNG-filer. Råfilerne holder høj kvalitet med et meget bredt dynamikomfang og jævn kontrastgradering, og giver et fremragende grundlag for efterbehandling. JPEG-filerne er ikke lige så godt processeret som med Coolpix A eller Fuji X100S og vil kræve i hvert fald lidt farvekorrektion efterfølgende. Farverne er nemlig for mættede, især rød og gul. Alternativt kan man justere farvemætningen i ​​kameraet, før billederen tages, men ikke individuelt for hver komplementærfarve.

Næsten komplet
Trods visse mangler er Ricoh GR et af ​​de mest komplette prof-kameraer, vi har testet. Hvis video er vigtigt, er det dog ikke dette kamera, man skal have, eftersom videoegenskaberne er begrænsede. Kun 28 mm vidvinkel kan virke som en turn-off for mange, men det er også muligt at fotografere med 35 mm, hvis man kan leve med, at opløsning så falder til 10 megapixel. Det er svært at finde væsentlige ting at kritisere ved GR-kameraet, og når prisen er så lav i forhold til konkurrenterne, er scenen sat for en soleklar anbefaling af Ricoh GR. Måske det bedste lommekamera af dem alle.

Det er svært at finde væsentlige ting at kritisere ved GR-kameraet, og når prisen er så lav i forhold til konkurrenterne, er scenen sat for en soleklar anbefaling af Ricoh GR. Måske det bedste lommekamera af dem alle.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Brandgodt budgetkamera

Neumann M 49 V: Fik sangstjerne til at genindspille

Yderst vellydende

Billig selfie-drone

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent