Vi kårede Samsung NX300 til det bedste systemkamera i budgetklassen i 2013. Nu er Samsung så gået hele vejen på smart-fronten ved simpelthen at opgradere kameraet med Android. Galaxy NX er i bund og grund det samme kamera, men nogle detaljer er forskellige. NX har f.eks. ikke vipbar skærm og optager video med færre billeder i sekundet, men har til gengæld elektronisk søger og indbygget blitz.
I denne test vil vi fokusere på forskellene og de nye smart-funktioner. Vi henviser til testen af NX300 i Lyd & Billede #8 2013 for en mere grundig gennemgang af optik og billedkvalitet.
Funktioner
Takket være Android med alle mulige apps samt Wi-Fi eller 4G-forbindelse kan man faktisk gøre det meste direkte i kameraet. Jeg blev således spurgt, om jeg kunne dele et billede, som jeg tog, da jeg sad i en hotelbar. Ja, selvfølgelig, det var bare at give det en hurtig tur i Photoshop Express og så gå på hotellets trådløse netværk og sende det. Alt sammen direkte fra kameraet. Jeg var næsten lige så imponeret som vedkommende, der fik det et minut senere.
Men selv hvis man foretrækker at redigere billeder på computeren, hjælper det, at man ikke skal rode med ledninger. Det er bare at lade kameraet uploade alle de billeder, man tager, til en lagertjeneste som Dropbox, så er de klar, når man har brug for dem. Adobe Lightroom 5 medfølger til sådanne tilfælde. Via app’en Remote Viewfinder kan man endda fjernstyre kameraet, hvilket er vældig praktisk til kreative vinkler, eller når det er monteret på et stativ.
Samsung har samlet de medfølgende foto-apps på en særlig startskærm kaldet Camera Studio. Derfra kan man bl.a. billedbehandle og gemme almindelige fotoindstillinger, men også føje de foto-apps til, som man selv plejer at bruge. Det betyder, at man hurtigt kan finde det, man har brug for, uden at blive overvældet af alt mulig uvedkommende i Android.
Takket være en quad-core processor på 1,6 GHz og 2 gigabyte ram føles kameraet hurtigt at arbejde med. Ikke kun når man skifter mellem funktioner, men også når man f.eks. lægger filter på store billeder, samtidig med at man uploader fotos til Dropbox. I kombination med den store, fremragende touch-skærm gør det faktisk Galaxy NX meget nyttigt, også når man ikke fotograferer. Selv om det føles lidt mærkeligt at tjekke mail i kameraet.
I brug
Ved første øjekast er det ikke kun størrelsen, der adskiller Galaxy NX fra NX300, men også at der er langt færre knapper. Hvor forgængeren havde hurtig-knapper til ISO, autofokus, serieoptagelse og fotoindstillinger, foregår det lidt anderledes på NX. På objektivet sidder Fn-knappen, der lader dig vælge, hvilken indstilling du vil ændre, og derefter bruger du hjulet på toppen for at ændre værdier osv. Alle andre indstillinger foretages på touch-skærmen.
Det er selvfølgelig meget pædagogisk og gør det let for hobbyfotografer, der ikke har tjek på alle indstillingerne. Men for dem, der ved, hvad der skal ændres, og som er vant til at finde den rigtige knap med fingeren, mens man komponerer billedet, det er langsomt og omstændeligt. Når man først har vænnet sig til metoden, er den til at leve med, men vi kunne godt tænke os i hvert fald et funktionshjul på den næste model.
Et stort problem er, at Android ikke gør kameraet skudklar hurtigt nok. Fra sleep tager det kun et par sekunder, hvilket er okay. Men hvis Galaxy NX er slukket, går der hele 25 sekunder, før man kan tage et billede. Det førte til en masse missede billeder på en sightseeing-tur. Når det først kører, er det dog et meget hurtigt kamera, der kan skyde ni billeder i sekundet. Og takket være et heftigt batteri på 4360 milliamperetimer klarer det ca. 420 billeder og omkring en dags brug.
Billedkvalitet
Heldigvis er der ikke ændret så meget ved kameradelen, så man får den samme fremragende billedkvalitet som med NX300. Med hybrid autofokus fokuserer Galaxy NX meget hurtigt og leverer så skarpe billeder, som man kan forlange fra kitobjektivet. Takket være den store APS-C sensor er opløsning og detaljeskarphed fremragende, og støjen holdes på et rimeligt niveau, så længe man ikke gå for højt op i ISO. Farvegengivelsen og toneomfanget er rigtig gode.
Konklusion
Ligesom forgængeren NX300 tager Galaxy NX fremragende billeder, der helt klart er på niveau med konkurrenternes kompakte systemkameraer. Og takket være Android er det blevet endnu mere brugervenligt og spækket med funktioner. Imidlertid er det gået ud over håndtering og hastighed, ligesom prisen er fordoblet.
For hobbyfotografer med en tyk tegnebog eller entusiaster, der sætter pris på de mange funktioner, er det dog et virkelig sjovt og praktisk kamera.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer