TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony a6700

Stjæler teknologi fra de dyreste

Sonys kompakte systemkamera bruger kunstig intelligens til at gøre billederne bedre.

Af / 26/10/2023 - 11:00
Sony a6700

Lyd & Billede mener

  • Virkelig god billedkvalitet med bredt dynamikområde. Lynhurtig og præcis autofokus. Høj 4K-videokvalitet samplet fra 6K. Kompakt og solidt bygget med vejrbeskyttelse.
  • Lille og relativt lavopløst søger. Mangler joystick. Kun én kortplads.

Smart billedprocessering bliver stadig mere almindeligt på kameraer, og ikke kun på mobiltelefoner, som har haft avanceret processering i mange år. Man kan selvfølgelig indvende, at det ikke har været nødvendigt på rigtige kameraer, som har billedsensorer, der er mange gange større end mobiltelefonens, men udviklingen stopper aldrig. Og derfor bliver det også mere almindeligt på kameraer.   

Mange systemkameraer har allerede en grundlæggende form for kunstig intelligens, som hjælper kameraets autofokus med at forstå, hvad den skal fokusere på. De mest avancerede genkender motivet og skelner mellem en bil og et menneske, beregner den anslåede hastighed og forudser, hvor fokuspunktet skal være, indtil fotografen trykker på udløseren.   

Som her, i Sonys nye a6700. En let opdatering af a6600 på nogle områder, og et stort spring mod Sonys professionelle kameraer på andre.  

Læs også Sonys sejeste (og dyreste) kamera er næsten perfekt Sony a6600 tilfører noget, som mange har brug for, men det har sin pris.

Det kompakte systemkamera er dermed Sonys mest avancerede kamera med billedsensor i APS-C-format, og det henvender sig til entusiaster snarere end begyndere.  

De mindre opdateringer består af praktiske ting som en drejelig touchskærm og endelig et drejehjul på fronten, så man kan indstille blænden på bagsiden og lukkertiden på fronten. Et fremskridt, der gør kameraet mere brugervenligt, men søgeren er stadig lille og ikke så skarp, som vi havde håbet. Kameraet mangler også den fordel, det er at have et joystick på bagsiden. Det ville gøre det meget hurtigere at skifte fokuspunkt, når man bruger søgeren. 

Annonce

Ny billedsensor og processor

Sony a6700 sensor
Foto: Lasse Svendsen

Men en ny 26 megapixel bagbelyst billedsensor er på plads. Den har 759 fokuspunkter, der dækker 93 procent af billedfladen, og det er her, man først opdager, at kameraet er “smart”. Autofokus er nemlig fabelagtig hurtig, præcis og klæber til bevægelige motiver som en burre.   

Den er hurtig nok til, at kameraet sagtens kunne have en højere skudhastighed end de 11 billeder i sekundet, det har. På trods af at det faktisk har en elektronisk lukker såvel som en mekanisk. Den moderate skudhastighed er ingen udfordring for bufferen, som skal kunne klare 1.000 jpeg-filer i serie, eller op til 59 komprimerede og 25 lossless raw-filer.  

Kameraets billedstabilisator har op til 5-trins stabilisering samt den nye Bionz XR-processor, som kendes fra kameraer som det mere end dobbelt så dyre Sony a7R IV.  Ligesom a6700 bruger det kunstig intelligens til mere præcis fokussporing, bedre eksponeringskontrol og mere nøjagtig hvidbalance. 

Samplet 4K-video

Sony a6700 bak
Foto: Lasse Svendsen

Så a6700 har nogle ret heftige specifikationer for et kamera i denne klasse. Hvilket bringer os til video. Her er der heller ikke noget at kimse ad. Sony er ikke faldet for fristelsen til at implementere 8K-video. Og det er godt det samme. Det kræver en eller to ret heftige processorer og giver enorme filer, som er krævende at arbejde med i efterbehandlingen.   

Men a6700 har 4K / 60p samplet fra 6K og understøtter 10-bit 422 i HEVC-komprimering, hvilket giver fornuftige filstørrelser af meget høj kvalitet. Kameraet understøtter både Sonys XAVC HS og All Intra samt S-Cinetone, S-Log3 gamma og HLG-profiler.     

Auto Framing er en smart måde at følge motivet og beskære billedrammen på, mens man filmer, og ændre billedrammen afhængigt af, hvad der er på skærmen. Det ser ret dynamisk og cool ud, og autofokus følger hele tiden objektet, mens man filmer. Det er smart, når man bruger kameraet som webcam.  

Sony a6700 ports
Kortspalten i midten. Foto: Lasse Svendsen

Videofunktionerne er stort set de samme som på Sony FX30, og kameraet kan optage video i 4K / 120p, men med 1,58x beskæring, i modsætning til 4K / 60p og 4K / 30p, hvor der samples fra hele billedfladen.    

Man kan også tilføje LUT-indstillinger – Look Up Tables – som man uploader til computeren til efterbehandling.    

Jeg iler med at tilføje, at man også kan tage stillbilleder i 10-bit HEIF og lossless (tabsfri) raw-filer.    

Kameraet kan desuden bruges som webcam og forbindes til computeren via USB-C. Som i øvrigt understøtter 10 GBps dataoverførsel og selvfølgelig kan oplade kameraets batteri fra computeren. 

Sådan er det at bruge

Sony a6700 over
Foto: Lasse Svendsen

Eftersom kameraet er så lille, er håndgrebet ikke blandt de største. Alligevel ligger det godt i hånden, knapperne er heller ikke for små, og man kan hurtigt skifte mellem stillbilleder og video med et hjul, der sidder under programhjulet.     

Flere af knapperne kan programmeres til forskellige funktioner, og programhjulet har tre programmerbare ‘hukommelsesbanker’ til dine foretrukne indstillinger.    

Skærmmenuerne i a6700 er blevet opgraderet til dem, vi kender fra bl.a. a7R V, og selv om de stadig er komplekse, er de en forbedring i forhold til de menuer, Sony har haft på tidligere kameraer.  

Sony a6700 soker
Næste gang ønsker vi os en ordentlig søger. Foto: Lasse Svendsen

Søgeren er den største skuffelse på Sony-kameraet. Den er mellemstor, grænsende til lille, vil jeg sige, har lav opløsning og er ikke særlig skarp eller dynamisk. Til trods for at den understøtter 130 Hz. Den ser ud, som elektroniske søgere gjorde for fem år siden – man skulle tro, at det ville have været muligt at finde plads til et søgerpanel med højere opløsning og ændret farvegengivelsen. Også selv om kameraet er lille.    

På den drejbare skærm kan man bruge fingeren til at flytte fokuspunktet under optagelsen, men det virkede ikke, når øjet dækkede søgeren, kun når skærmen blev brugt som søger. Besynderligt.    

Der er kun én kortplads på a6700, den tager et UHS-II-tilpasset SD-kort, og Memory Stick-pladsen, som vi fandt på a6600, glimrer heldigvis ved sit fravær her. 

Billedkvaliteten

Sony a6700 20 70G
Foto: Lasse Svendsen

At se billederne, uanset om det er på en kalibreret skærm eller Sonys 8K 75-tommer, byder på få overraskelser. Billedkvaliteten er, som vi er blevet vant til fra nyere Sony-kameraer, knivskarp med fantastisk farvegengivelse og meget lidt billedstøj ved høj ISO. Faktisk lidt mindre end på Fujifilm X-S20, som dog giver finere hudtoner på jpeg-billeder end a6700. Sammenlignet med Canon EOS R7s 33 Mp og Fujifilm X-T5 med 40 Mp er detaljeskarpheden fra a6700 ikke helt så god. Men man skal forstørre billederne en hel del, før man lægger mærke til det.    

Billeddynamikken er fuldt på højde med de bedste i klassen, og det gælder også for video. I 4K vel at mærke, hvor rolling shutter er på sit laveste, og hvor den indbyggede billedstabilisering er på sit bedste. Kameraet har også digital stabilisering, hvis man har brug for det, men den kommer med en 1,13x beskæringsfaktor.    

Kombineret med kameraets klasseførende autofokus kan man lave nogle virkelig flotte optagelser uden den irriterende fokusjagt, som mange kameraer døjer med. 

Konklusion

Sony a6700 FE20 70G over
Foto: Lasse Svendsen

For fotografer, der har brug for et lille kamera, er a6700 et godt valg. Det er især videoegenskaberne kombineret med god billedkvalitet i et lille kamerahus, der gør a6700 interessant. Et Fujifilm X-T5 er et mere kraftfuldt værktøj til den krævende entusiast, men meget større og lidt dyrere. Canon EOS R7 er en mere overkommelig løsning, og det samme er Fujifilm X-S20, men ingen af dem er så kompakte og kompetente på samme tid som a6700. 

Karakter
Sony a6700
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume