TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Sony Cyber-shot RX10 II

Kompromisløst superzoomkamera

Et kamera, der kan alt? Det lyder for godt til at være sandt, men Sony prøver alligevel.

Af / 22/12/2015 - 06:00
Sony Cyber-shot RX10 II

Lyd & Billede mener

  • Fornem optik med god lysstyrke, 4K-video og høj billedkvalitet i et solidt bygget og vejrtætnet kamera, der dækker de flestes behov.
  • Autofokus er ikke hurtig nok til actionbilleder. Det er stort og tungt. Og dyrt.

De er tilsyneladende faldet i Mark II-fælden hos Sony. I stedet for at lancere nye kameraer finpudser de gamle modeller og kalder dem Mark II, Mark III osv. Det er ikke altid lige vellykket.

De nye versionsnumre betyder ikke nødvendigvis, at den nye udgave er særlig meget bedre. Det kan være småting, der er ændret. Som i den populære RX100-serie, der nu er nået til Mark IV – eller RX100 IV, som det rettelig hedder. Denne version har fået 4K-video, opdateret billedsensor (uden nævneværdigt bedre billedkvalitet) og meget højere pris.

Sonys kompakte systemkameraer er lykkedes bedre i nye udgaver. Alpha 7-serien er nu komplet med Mark II-udgaver af alle modellerne. Med til dels betydelige opgraderinger af billedkvalitet, autofokus og ergonomi, som har gjort dem alle til bedre kameraer.

Nu er turen så kommet til Sonys sejeste superzoomkamera, RX10. Denne type kompaktkameraer er stadig populær, fordi man får meget zoom, uden at kameraet bliver for stort. De nærmeste konkurrenter er Canon PowerShot G3X og Panasonic Lumix FZ1000.

 

Annonce

4K-video

I lighed med forgængeren er Sony RX10 II dog ganske stort. Omtrent lige så stort som et almindeligt spejlreflekskamera, faktisk. Men her får man også et robust og vejrtætnet kamera, hele 24-200 mm zoom med en rigtig god lysstyrke på f/2.8 over hele zoomområdet og optisk billedstabilisering. Præcis ligesom forgængeren havde.

Den nye udgave adskiller sig fra sin forgænger ved større kapacitet på serieoptagelser – op til 14 billeder i sekundet og længere serier – elektronisk lukker ned til 1/32.000 sekund, op til 960 billeder i sekundet (fps) på højhastigheds video-optagelser til afspilning i slowmotion og – måske vigtigst af alt – ægte 4K-video!

Forbilledlig betjening med stor elektronisk søger samt zoom- og blændering. (Foto: Producent)
Forbilledlig betjening med stor elektronisk søger samt zoom- og blændering. (Foto: Producent)

Jep, kameraet er blevet et attraktivt værktøj for krævende video-entusiaster. Her får man således over fire gange så høj video-opløsning – 3840 x 2160 pixel – med understøttelse af professionelle videoformater med valgbare billedprofiler som f.eks. XAVC S. Både på 4K- og HD-video. Desuden kan man gemme video i AVCHD- og MP4-format.

En anden væsentlig forbedring på RX10 II er den langt bedre søger med 2,36 megapixel opløsning, som både er skarpere og lysere end før. Sammen med rigtig god ergonomi – bl.a. med både zoom- og blændering på objektivet samt programmérbare knapper – gør det kameraet til en leg at bruge.

 

Billedkvalitet

Der er heller ikke meget at udsætte på videokvaliteten. På 4K-video er billedkvaliteten barberbladsskarp takket være den høje opløsning og den gode optik. Farvegengivelsen er fremragende, og det samme er støj-egenskaberne, der slår det meste af, vi har hidtil set fra superzoomkameraer.

En af grundene hertil er, at kameraet bruger Sonys 1 tommes bagbelyste 20 megapixel billedsensor, som giver meget større detaljeskarphed end tilsvarende kameraer med mindre billedsensor. RX10 II’s optiske skarphed og ydelse er måske den bedste blandt superzoomkameraerne. Der er moderat til lav fortegning, relativt lav vignettering og meget lidt kromatisk aberration.

Billedstøj er godt under kontrol op til ISO 3200, men herfra øges kornstøjen, som er påfaldende ved ISO 12.800.

Et kamera med så meget zoom og god lysstyrke lyder som et godt kamera til action, og RX10 II’s høje skudtakt og hurtige lukker indbyder ligefrem til det. Men desværre kan autofokus ikke følge godt nok med i tempofyldte scener. Hverken på stillbilleder eller video. Kameraet har problemer med at fokusere, når motivet bevæger sig hurtigt; især når det kommer hen mod kameraet, men ikke når man panorerer.

Skal man have hurtigst mulig fokus, falder skudtakten betragteligt. Men det er sådan, man kan lykkes med at få flere skarpe billeder af motiver i bevægelse.

Sony RX10 II tackler bl.a. modlys legende let, uden alt for mange artefakter eller kraftig undereksponering.
Sony RX10 II tackler bl.a. modlys legende let, uden alt for mange artefakter eller kraftig undereksponering.

 

Konklusion

Sony RX10 II er et fornemt kamera for dem, der har brug for lysstærk zoom, høj billedkvalitet og video i 4K. Det har egentlig kun én konkurrent, nemlig Panasonic Lumix DMC-FZ1000 – og så selvfølgelig forgængeren RX10, som stadig sælges. FZ1000 er ikke lige så solidt bygget, men giver lige så god billedkvalitet for færre penge.

Og her ligger Sony RX10 II’s største problem. Kameraet leverer varen på billedkvalitet, videokvalitet, og byggekvalitet, men lever ikke op til den høje pris sammenlignet med konkurrenterne.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?