TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony FE 20 mm F1.8 G

Knivskarp 20 mm vidvinkel

Det er lille, let og knivskarpt – en sjælden kombination for vidvinkelobjektiver.

Af / 14/04/2020 - 10:21
Sony FE 20 mm F1.8 G

Lyd & Billede mener

  • Knivskarpt over hele billedfladen. Kun moderat vignettering. Let, kompakt og vejrbestandigt.
  • Pebret.

Langt de fleste objektiver med så bred billedvinkel som Sonys Sony FE 20 mm F1.8 G har optiske udfordringer, der ofte må korrigeres i efterbehandlingen.

De mest almindelige problemer er lystab i hjørnerne, kraftig fortegning og meget ujævn skarphed over billedfladen på fuld blænde. Alligevel er området mellem 20 og 24 mm meget anvendeligt.

En 20 mm er perfekt til landskaber og natur, og når den er så let og kompakt som Sonys, er der ikke meget at bære på. Men en 20 mm kan også være god til arkitektur, rejser og gadefoto; ja, selv portrætter, når de tages i miljøer, kan fungere godt med en så bred billedvinkel.

Sony FE 20 front
Kompakt, let og kompetent 20 mm. (Foto: Lasse Svendsen)

Sony-objektivet er ypperligt til alt dette, men også til video. Det har ganske vist ikke optisk billedstabilisering, men det er heller ikke kritisk for så korte brændvidder. Derimod har det trinløs og lydløs blænde – og noget nær lydløs autofokus.

Objektivet, der er tilpasset Sonys full-frame-kameraer i Alpha-serien, er også vejrbestandigt, og en modlysblænde medfølger.

Annonce

Blænderingen kan skifte mellem trinløst og trin på 1/3 blændeværdi fra f/1.8 til f/22. Den har også en A-position til program- eller blændeautomatik og en programmérbar funktionsknap. Man skifter fra auto- til manuel fokus med en skydeknap på objektivet og ikke på kameraet, som hos enkelte andre kameraproducenter.

Sony FE 20 click
Vælg selv, om blænderingen skal være trinløs eller ej. (Foto: Lasse Svendsen)

Ni blændelameller

Indeni har Sony formået at få plads til hele 14 linse-elementer. To af dem er asfæriske, tre er af såkaldt lavbrydningsglas, og frontelementet har en støv- og vandafvisende fluoritbelægning. Ni buede blændelameller skal give helt cirkulær blænde for at få så blød bag- og frontfokus (bokeh) som muligt.

To lineære elektromotorer driver autofokus, som på vores Sony a7R IV var lynhurtig under næsten alle lysforhold. Som nævnt kan man fokusere manuelt, men det giver ikke den samme følelse som mekanisk fokusering, da også manuel fokus foregår elektronisk.

Sony FE 20 topp
Sonys a7R IV og FE 20 mm F1.8 G er en meget anvendelig kombination. (Foto: Lasse Svendsen)

Klasseledende skarphed

Det er ikke svært at finde objektiver med meget høj skarphed, men det er sjældent, at en vidvinkel er så skarp helt ud i hjørnerne som her. Jeg kan ikke huske at have testet en bedre 20 mm.

Selvfølgelig, hvis motivet er tæt nok på – nærgrænsen er 18 cm ved manuel fokus – vil man få perspektivfortegning, men objektivet er næsten perfekt rettegnende. Der er nærmest ingen synlig linjefortegning, før man kommer meget tæt på (fortegningskorrektion kan slås til og fra i kameraet). Samtidig er vignetteringen minimal, også på f/1.8, og næsten helt væk fra f/2.8.

Skarpheden er meget jævn, især fra f/4.0 til f/11. Blænde f/22 og f/16 giver synlig diffraktion, hvilket reducerer skarpheden, men selv på f/1.8 er hjørneskarpheden forbavsende god. Der er sjældent for en 20 mm f/1.8.

Sony FE20 corner vignetting
Beskeden vignettering får man i højre hjørne på f/1.8. (Foto: Lasse Svendsen)

Kontrasten er rigtig god, og det ser bestemt ud, som om objektivets opløsning ikke udfordres af raw-filerne fra Sony a7R IV’s 61 megapixel.

Der er ikke nogen kromatisk fejlbrydning af betydning, og objektivet er godt korrigeret for komafejl og sfærisk aberration. Det kan være lidt følsomt over for strølys, så behold modlysblænden på og undgå at vinkle objektivet direkte mod stærke lyskilder.

En anden ting, jeg lagde mærke til, er at Sony holder ord, når de lover jævn og naturlig bokeh. For- og baggrund er næsten perfekt tegnet, objektivet er usædvanlig jævnt helt ud i kanterne på lyskilder, og det bløde for- og bagfokus er lige jævnt over hele billedfladen. Der er heller ingen synlig “misfarvning” af de områder, der er ude af fokus.

Sony FE 20 f8
20 mm vidvinkel kan give fine billedvinkler. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Sony FE 20 mm F1.8 G er så tæt på den perfekte vidvinkel, som man kan komme. Nogle vil altid have mere, f.eks. f/1.4 og 18 eller endda 16 mm brændvidde, men 20 mm med blænde f/1.8 er et godt kompromis mellem anvendelighed og pris.

Billigt er det ikke, men for Sony-fotografer, der kan bruge en næsten fejlfri 20 mm vidvinkel, sidder det lige i øjet. Få om nogen vidvinkelobjektiver er i nærheden af den optiske ydelse, man får her.

Sony FE 20 a7r IV
67 mm filterfatning og vejrbestandigt. (Foto: Lasse Svendsen)
Karakter
Sony FE 20 mm F1.8 G
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume