Snart 10 år efter originalens lancering er det på tide med en opdatering af denne populære telezoom – som med en brændvidde på 70 til 200 millimeter er den foretrukne telezoom for mange. Netop samme brændvidde findes også på de fleste andre producenters telezoomobjektiver.
Det skyldes, at den er meget alsidig. En 70-200 kan bruges til alt lige fra portrætter til sport og dyreliv, og er hverken specielt stor eller dyr af en telezoom at være, så længe man altså ikke skal bruge en med rigtig god lysstyrke på f/2,8 eller bedre.
I så fald stiger størrelse, vægt og pris markant.
Derfor foretrækker mange ofte en telezoom med en smule svagere lysstyrke. Såsom denne, efterfølgeren til Sonys FE 70-200mm f/4 G OSS, som vi testede så langt tilbage som i 2014.
Den er mindre, billigere og lettere end FE 70-200mm F2.8 GM OSS II, men har, ud over lysstyrken, de samme egenskaber. Vægt og længde er formindsket med cirka 15 procent sammenlignet med forgængeren, og den vejer næsten 300 gram mindre end en FE 70-200mm F2.8 G OSS II.
Autofokus er forbedret med fire nye XD-lineærmotorer, der arbejder som par i tandem, og zoomen er mærkbart hurtigere til at finde fokus end forgængeren. Sony angiver en 20 procent hurtigere fokus, og det er i min erfaring et konservativt skøn.
Telezoomen kan bruge Sonys 2x og 1,4x telekonvertere, der giver en brændvidde på 400 eller 280 mm i teleenden.
Den optiske konstruktion består af 19 elementer fordelt i 13 grupper. Et af dem er et såkaldt avanceret asfærisk linseelement, mens et af dem er et normalt asfærisk element, der giver mere ensartet skarphed fra kant til kant. Der er også to ED-elementer (Extra-low Dispersion *) indeni, der dæmper kromatisk aberration.
Ni afrundede buede blændelameller skal sikre helt cirkulære blændeåbninger, hvilket giver en jævnere tegning af bokeh – uskarpe områder – uden fortegning.
*Ekstra lavt brydningsindeks, der reducerer kromatisk aberration.
Zoomen leveres med en solblænde uden åbning til filterjustering, men den har et aftageligt stativbeslag, der også kan roteres rundt om det kompakte zoomobjektiv.
Objektivet har en ring, som mærkværdigt nok ikke kan indstilles som blændering, men objektivet har kontakter for stabiliseringsmodus, manuelt fokus, fokusområde og tre programmerbare funktionsknapper på siderne.
Lynhurtig fokus og velkorrigeret optik
Sony-zoomen kan også bruges på Sonys kameraer med APS-C billedsensorer i mindre format, såsom a6700. På dette kamera får man en zoom, der giver tilsvarende brændvidder på 105-300 mm, og blændeåbningen svarer til f4.
Ligesom forgængeren er også den nye udgave optisk fremragende. Der er næsten ingen synlig fortegning ved nogen brændvidde, og objektivet er meget fint korrigeret for kromatisk aberration. Der er lidt vignettering ved f4 og 70 mm, men den er marginal og fraværende fra f5,6. Tabet af skarphed i hjørnerne er også marginal, og vidner igen om, at Sonys konstruktion fra 2014 stadig holder niveauet i 2023.
Hvis man skal være virkelig nøjeregnende, kan man påpege, at skarpheden falder ved f16 og f22 på grund af diffraktion ved en brændvidde på 200 mm, men det er af underordnet betydning for de fleste, der har brug for en telezoom som denne. De fleste bevæger sig alligevel sjældent over f11, fordi tabet af lys bliver for stort.
Objektivet har en korteste fokusafstand på 26 cm, hvilket betyder, at man kan komme meget tættere på motivet, end man normalt kan med en telezoom. Dette giver fotografen, og måske især naturfotografer, muligheder for at tage billeder, de ikke er vant til med en telezoom.
Den praktiske størrelse og lydløse, lynhurtige autofokus gør det til en leg at lave videooptagelser med en Sony a7r V. Man kan dreje stativbeslaget og vippe skærmen ud, og så har man en enkel videorig, som selvfølgelig kan udvides med focus pull og en optager med skærm og lyd, men pointen er, at FE 70-200 mm f4 G Macro OSS II også fungerer fremragende til video.
Konklusion
Som efterfølger til originalen er Sony FE 70-200 mm f4 G Macro OSS II en vellykket opgradering, hvor den optiske ydelse er fremragende, og hvor autofokus har fået en velkommen forbedring, der gør, at telezoomen bedre følger med autofokus på Sonys nyere systemkameraer. For nogle vil prisen virke afskrækkende, men en FE 70-200 mm f2,8 koster meget mere uden at byde på så meget mere end bedre lysstyrke. I dét perspektiv er FE 70-200 mm f4 G Macro OSS II et særdeles godt køb.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer