Forgængeren fik samme gode skudsmål og blev kåret til årets kompaktkamera i 2012. Ikke uden grund. Med 1 tommes 20 megapixel billedsensor, skarp Zeiss-optik og hurtig skudtakt blev Sony RX100 hurtigt en favorit i kompaktklassen. Nu er efterfølgeren her. Bygget over samme læst, men med en række ikke ubetydelige forbedringer, som skal være med til at opfylde kræsne fotografers krav til et kompetent kompaktkamera.
Først og fremmest skal billedkvaliteten være forbedret med en ny billedsensor – med samme opløsning som før, men endnu mere følsom. Med en ny processor og det samme velprøvede zoomobjektiv skal Sony på ny sætte standarden for billedkvalitet i kompaktklassen.
Men der er sket flere ændringer. Kameraet har fået en højopløst vipbar skærm – dog ikke berøringsfølsom – og den lægger kun 2 mm ekstra til kameratykkelsen. Interessant nok har det også fået en blitzsko, men ikke en almindelig en af slagsen.
Multikontakten har nemlig små kontakter på indersiden, der endelig gør det muligt at bruge elektronisk søger og andet elektronisk tilbehør. Ikke kun en blitz, altså.
Wi-Fi og søgermuligheder
Naturligvis har kameraet trådløs overførsel af billeder via Wi-Fi og NFC (Near Field Communication), som skal gøre det til en leg at koble kameraet trådløst med en smartphone eller tablet. Så kan man også bruge mobilen til fjernbetjening af kameraet.
Den rigtig gode Carl Zeiss Vario Sonnar T zoom er uforandret på RX100 II. Med et spænd fra 28 mm vidvinkel til 100 mm tele, lysstyrke f/1.8 på vidvinkel og f/4.9 på tele føjer den sig til rækken af lysstærke zoomobjektiver på kompaktkameraer.
Blandt rivaliserende kameraer finder vi Olympus XZ-2, Fujifilm X20, Panasonic Lumix LX7 og Canon PowerShot S110. Som alle koster 1.500-2.000 kroner mindre end RX100 II til 5.900 kroner. Men Sony-kameraet er meget mindre.
Sony RX100 II er med andre ord det dyreste kompaktkamera med zoom. Med en bred margin. Her holder jeg dog kameraer som Ricoh GR, Nikon Coolpix A og Fujifilm X100S udenfor. Men i lighed med de sidste tre tager RX100 II også råfiler. Og man får fuld manuel eller halvautomatisk eksponeringskontrol.
Naturligvis er der også 1080p 50/25 fps HD-video med mulighed for at tage stillbilleder i 16:9 bredformat (på 17 megapixel) under optagelse.
Håndgreb burde være standard
Ligesom sin forgænger skyder kameraet op til 10 billeder i sekundet ved serieoptagelse, og det har en række kreative billedeffekter med forskellige variationsmuligheder, programmérbare indstillingsvalg, vipbar blitz, 25 punkts følgefokus, integreret billedstabilisator samt roterende indstillingsring omkring objektivet. Som man f.eks. kan bruge som blændering eller til at justere en af flere selvvalgte funktioner.
Det har også beholdt dropsensoren, som slukker kameraet og trækker objektivet ind, hvis den mærker, at kameraet pludselig falder mod jorden.
Efter min mening burde Sony montere håndgrebet på kameraet som standard. I stedet er det ekstraudstyr, der koster endnu flere penge og kræver montering. For uden håndgrebet er kameraet lille, glat og besværligt at betjene med én hånd. Den medfølgende håndledsrem eller skulderrem er derfor at gøre en dyd af nødvendigheden på den lille kamera.
Billedkvalitet i topklasse
Bortset fra de fysisk synlige forbedringer kan man mærke, at autofokussen i kameraet er blevet bedre, især i svagt lys. Hvor RX100 jagtede fokus lidt i svagt indendørs lys, formår RX100 II at fokusere hurtigere og mere præcist.
Zeiss-objektivet leverer den samme skarphed, som vi så på RX100, men man ser hurtigt, at det i højere grad er lykkedes Sony at kontrollere billedstøj ved høje ISO-værdier. Kornstøj ved f.eks. ISO 3200 er bedre dæmpet, uden at støjdæmpningen er for aggressiv med tab af detaljeskarphed til følge. Øger man ISO-værdien til over 3200, så øges også omfanget og grovheden af kornstøj. Til A4-udskrifter kan man til nød bruge ISO 6400, mens 3200 og især mindre er fint.
Farvegengivelsen på jpeg-filer er – så vidt jeg kan se – identisk med RX100’s. Med andre ord rigtig god for et kompaktkamera. Det samme gælder kontrast og billeddynamik, men det er først og fremmest den fremragende detaljeskarphed, der gør RX100 II til et enestående kamera i denne klasse.
Konklusion
Ingen tvivl om, at Sony Cyber-shot RX100 II er det kamera, man skal have, hvis billedkvalitet og kompakt størrelse står øverst på ønskelisten. Bedre bliver det ikke, medmindre man vælger enten et systemkamera eller et prof-kompakt fra Nikon, Ricoh eller Fujifilm med APS-C billedsensor. Men de er ikke billige. Til samme pris kan man få et systemkamera med endnu bedre billedkvalitet og udskiftelig optik.
Trods den høje pris må vi indrømme, at hvis man skal have det bedste, er der ingen vej uden om RX100 II. Selv om det koster lidt.