Mange har forsøgt at skrumpe de ellers relativt store spejlreflekser. Pentax, Sony og Nikon med varierende held, men Canon er lykkedes med EOS 100D. Et kamera, som er baseret på teknik fra det kompakte systemkamera EOS M. Dvs. 18 megapixel, trykfølsom skærm og hybrid autofokus, som skulle fungere bedre under varierede lysforhold.
Selv om kamerahuset er rekord lille for et spejlrefleks med billedsensor i APS-C format, ser det ud som et traditionelt spejlrefleks. Optisk søger, indbygget blitz, blitzsko og god batterikapacitet er på plads. Det samme er et nyt 18-55 mm zoomobjektiv. Som har fået en lydløs og lynhurtig autofokusmotor og forbedret optisk ydelse.
Billedkvalitet
Man hører virkelig ikke fokusmotoren arbejde. Den fokuserer så hurtigt, at man ikke mærker det. Også under video-optagelse. Desuden er den præcis, så du får mange flere skarpe billeder end med forgængeren EOS 1100D. Billedkvaliteten er også bedre. Faktisk er den på linje med billedkvaliteten fra det mindre EOS M.
Moderat fortegning og vignettering, jævn god skarphed og god støjkontrol trækker op. Billeddynamikken er god, men ikke helt på niveau med Sony NEX’ 16 megapixel sensor. Billedstøjen, som er rigtig godt kontrolleret, bliver ikke generende i praksis før ved ISO 6400, men derfra og op grumser detaljeopløsningen til og antager en grovkornet tekstur. Farvegengivelsen er glimrende på portrætmodus, men for satureret på andre billedmodi.
I brug
Med optisk søger, håndgreb og trykfølsom skærm er Canon-kameraet det mest brugervenlige af alle i denne test. Programhjulet på toppen, indstillingshjul og egen knap til valg af ISO-følsomhed trækker op. At det også er lynhurtigt – undtagen på serieoptagelser – og kompakt af et spejlrefleks at være, trækker meget op. Prisen trækker derimod ned. Til 7.000 kroner er det ikke prissat som et nybegynderkamera, selv om det faktisk er det.
Canon EOS 100D er et godt køb for nybegyndere, som ikke lader sig afskrække af en høj pris. Hvis man foretrækker et traditionelt spejlreflekskamera med alle de fordele, det medfører, er det her et godt valg. For billedkvaliteten er god, og brugervenligheden upåklagelig. Og så er det en fin rejsekammerat, da det ikke er stort og tungt at tage med på ferie.
Også i denne test:
Olympus PEN E-PM2
Ulv i fåreklæder
Olympus’ lille PM2 passer som hånd i handske til nybegyndere, der køber deres første systemkamera.
Nikon 1 J3
Lynhurtigt og kompakt
Hvis størrelse og brugervenlighed er vigtigt, kan Nikon 1 J3 være et spændende valg.
Sony NEX-3N
Prisværdigt systemkamera
Med billedkvalitet i topklassen og en prisseddel i budgetklassen er Sony NEX-3N et billigt kvalitetskamera.
Olympus Stylus XZ-10
Lommevenligt og hurtigt
XZ-10 passer ikke alene ned i en bukselomme, det trives også godt i det fri, og billedkvaliteten holder absolut vand.
FujiFilm X20
Klassisk kvalitet
Det er lidt for stort til at kaldes et lommekamera, men X20 har en række overbevisende kvaliteter og er en stærk kandidat til at være det kamera, du tager med ud.
Sony Cyber-shot DSC-HX50V
Verdensmester i længde
Sony-kameraet har alt, hvad der skal til for at friste ivrige nybegyndere. Det er vanskeligt at finde nogen mangler.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer