TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Tre Actionkameraer

Lys, kamera, ACTION!

Find din indre actionman frem, og fang det hele på film.

Af / 09/03/2017 - 06:01
Tre Actionkameraer

Adrenalinen pisker gennem kroppen. Jeg er på vej ned ad Vallée Blanche i Chamonix-Mont-Blanc. Sne og grene fyger gennem luften. Var det nu også kløgtigt at gå off-piste? Skide være med det, det bliver en knaldgod optagelse. Ja, for jeg har selvfølgelig et kamera siddende i panden, der optager hele herligheden, som få minutter senere finder vej til Facebook til stor beundring fra vennerne. Man er vel en blærerøv!

I årevis leverede amerikanske GoPro det foretrukne actionkamera, når skiløbere, skateboardere, surfere og wakeboardere skulle fange deres dødsforagt på video. Der er dog sket meget inden for actionkameraer, siden det første GoPro kom på markedet i 2002, og i dag findes der et bredt udvalg af producenter og dermed også kameraer i forskellige prisklasser og kvaliteter.

Fælles for alle disse er, at de kan monteres lige dér, hvor du har brug for dem, f.eks. på brystet, på hovedet, i forruden af en bil eller på en skistav. Herfra giver de nogle skæve og anderledes optagelser, som både vil pynte i det digitale fotoalbum og fungere som blær over for vennerne. Mulighederne er mange, og det er kun din fantasi, der sætter grænser.

Et actionkamera skal – som navnet antyder – kunne holde til lidt af hvert. Konstruktionen er mere solid, end du ser på almindelige kameraer, og de kan holde til både slag og spark. Vigtigst er dog, at de er skidt- og vandtætte, så du ikke behøver at være bekymret for, at teknikken tager skade, når du er ude og surfe eller stå på ski.

Til dette formål er de fleste kameraer udstyret med et særligt plastichus, der muliggør brug under vand og under ekstreme forhold. De følger som regel med de dyreste kameraer og er ekstraudstyr til de billigste.

Annonce
GoPro Hero5 Black Seeker PDP 1 7236
(Foto: Producent)

Hos nogle producenter er huset blevet gjort overflødigt, da kameraerne nu er så solidt bygget, at de slet ikke har brug for den ekstra beskyttelse. Det er et stort fremskridt, da det ekstra lag plastic ikke kun gør kameraerne større, men også dækker for mikrofonen og besværliggør betjeningen en smule.

Touch-skærme og stemmekontrol
Ligesom med udviklingen inden for andre produktgenrer har producenterne af actionkameraer måttet forny og genopfinde sig selv flere gange for at fastholde kundernes interesse. For hvorfor skal man købe et nyt actionkamera, når det, man har haft i flere år, stadig fungerer fint og laver glimrende optagelser?

Svaret er ny teknologi og dermed nye muligheder!

Inden for actionkameraer betyder det p.t. ting som stemmestyring, touch-skærm og trådløs forbindelse til din computer og telefon. Nogle af tingene er “nice to have”, mens andre repræsenterer markante forbedringer i den måde, du bruger og betjener dit kamera på.

Når kameraet sidder fastspændt på dit hoved, er det f.eks. ikke altid lige nemt at trykke på de rigtige knapper. Tal i stedet til kameraet og bed det starte optagelsen, inden du suser ned ad pisten. Via Wi-Fi og Bluetooth kan du skabe trådløs forbindelse til din telefon og computer. Mobilen kan agere søger og styre kameraet på afstand. Og de medfølgende apps lader dig overføre og redigere dine optagelser på farten. En hurtig tur i redigeringsrummet og videre til Facebook.

Optag i 4K
Et andet punkt, hvor actionkameraer har rykket sig, er i kraft af den højere opløsning på optagelserne, præcis som vi kender det fra tv og almindelige kameraer. Ligesom med fladskærme gør opløsningen det dog ikke alene, og du skal derfor som forbruger også være opmærksom, på hvor mange billeder du får i sekundet. Det benævnes fps – frames per second.

De nyeste og dyreste actionkameraer, som kan optage i 4K, er begrænset til at optage 30 billeder i sekundet. De billigere og ældre generationer må nøjes med 15. Det giver måske sig selv, men jo flere billeder i sekundet, jo bedre. 30 billeder kan gå an, men 60 er stadig at foretrække. Vil du have helt flydende video, bør du derfor holde fast i 1080p/60 fps lidt endnu, da 4K/60 fps endnu ikke fås i denne formfaktor. Det er dog på vej og ventes at komme på markedet senere i 2017.

Du får hvad du betaler for
Som sagt findes de nyeste teknologiske fremskridt primært i de dyrere kameraer. Du får dog mere end trådløse teknologier, GPS, stemmestyring og lignende ved at betale lidt ekstra. Optikken – som egentlig er det vigtigste i et kamera – bliver bare det bedre, jo længere du bevæger dig op ad prisstigen, og udmønter sig helt konkret i et bedre slutresultat i form af flottere optagelser. Pris og kvalitet hænger langt hen ad vejen sammen.

Af samme årsag har vi valgt at kigge på tre nye actionkameraer i den dyre ende fra henholdsvis GoPro, Sony og Garmin. De repræsenterer noget af det bedste på markedet netop nu og er samtidig udstyret med de nyeste teknologier inden for feltet.

17 in 1 Essential font b GoPro b font Accessories font b Bundle b font K...
(Foto: Producent)
Sådan testede vi
De tre kameraer er blevet udsat for lidt af hvert. De er blevet monteret i forruden af en bil, har siddet på et cykelstyr og en hjelm samt være monteret på gimbals (gyro-ophæng) og teleskopstænger. Så vidt muligt er optagelserne lavet under ens forudsætninger for at kunne give et retvisende og retfærdigt bedømmelsesgrundlag.Kameraerne kan monteres på alle tænkelige og utænkelige overflader takket være små fæster. De består som regel af et stykke plastic og nogle skruer og fås i en lang række kvaliteter og prisklasser. Kan monteres på både dyr og mennesker.

Garmin VIRB Ultra 30

Seriøs udfordrer til GoPro

Garmin støtter sig klogeligt op ad sine tracking-egenskaber, hvilket giver et nyt perspektiv til genren.

Garmin er blevet en seriøs konkurrent til GoPro. Særligt kameraets mulighed for at indsamle data via G-Metrix og indlejre dem i optagelserne er en fed funktion.
Batteriet løber hurtigt tør for strøm. Overførsel til computeren foregår med et gammeldags Mini USB-kabel. Det undrer, at Garmin ikke har skiftet til Micro USB eller USB-C.
Læs hele testen

Sony FDR-X3000R

For dyrt og for bøvlet

Sony er gode på billedkvalitet, men overkomplicerer med ekstern søger og besværlig navigation.

Optisk billedstabilisering er bare bedre end digital, og Sonys kamera skyder nogle utrolig flotte videoer.
I betragtning af prisen er det svært at se, hvorfor man skulle vælge Sony frem for konkurrenterne. De positive sider kan ikke opveje de dårlige.
Læs hele testen

GoPro Hero5 Black

GoPro holder føringen

Et kamera fra GoPro har længe været det sikre valg. Det holder de fast i med Hero5 Black!

GoPro Hero5 Black byder på fremragende billedkvalitet og nem betjening, og er vandtæt fra fabrikken. Det er svært at finde noget at beklage sig over.
Batteriet er som altid et problem og sætter sine naturlige begrænsninger. Desuden er det synd, at de gamle ikke længere er kompatible.
Læs hele testen
Mikael Hansen
(f. 1982): Freelancejournalist på L&B Home. Mikael startede som tech-journalist hos Gamereactor i 2006. Derfra gik turen til magasinet GEAR, hvor han også fik bred erfaring foran et kamera. En kandidatgrad senere vendte han retur som journalist på Lyd & Billede og sidenhen som redaktør for TechRadar. Mikael skriver om alt fra fra PC’er til smartphones, smart home, lyd og gaming.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Brandgodt budgetkamera

Neumann M 49 V: Fik sangstjerne til at genindspille

Yderst vellydende

Billig selfie-drone

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent