Med VIRB Ultra 30 har Garmin radikalt ændret på designet i forhold til deres tidligere topmodel, VIRB XE, og lægger sig dermed langt tættere op ad GoPros kameraer. Størrelsesmæssigt er der dog stor forskel, da VIRB Ultra 30 er både mindre og lettere. Desværre går det lidt fløjten, når du propper kameraet ind i det medfølgende hus, som både er nødvendigt for at vandsikre kameraet og for at kunne montere det nogen steder.
Som på de øvrige kameraer i testen er den største nyhed muligheden for at optage video i 4K med 30 fps. Du kan også optage med 24 fps, men det er efter vores opfattelse for lidt. Optagelserne i 4K er utrolig gode, og især hvis du optager under gode lysforhold, får du både skarpe og farverige optagelser.
“Okay, Garmin …”
En anden ny funktion i VIRB 30 er stemmegenkendelse, som lader dig styre kameraet med simple kommandoer. Det fungerer ganske godt, omend man føler sig en smule dum, når man går rundt og taler til sit kamera i byen. På toppen af pisterne er der dog næppe nogen, der lader sig mærke med den slags.
Kameraet har selvfølgelig indbygget billedstabilisering, som udglatter rystede optagelser. Ligesom hos GoPro bliver det gjort digitalt, hvilket umiddelbart er lidt ærgerligt. Retfærdigvis skal det dog siges, at det er ganske effektivt og giver nogle fint udglattede videoklip.
Nem navigation
Bagsiden af VIRB Ultra 30 er selvfølgelig touch-følsom, og det er nemt at finde rundt i menuerne. Skærmen måtte dog godt have været lidt større. Du kommer ind i menuerne ved at swipe ind fra de fire sider. I bunden har du hovedmenuen, fra toppen får du Wi-Fi, Bluetooth og sensorer, fra venstre får du video og kameraindstillinger, og fra højre får du Pro-indstillingerne, såfremt du har slået dem til.
Her er det værd at notere, at du også kan bruge touch-skærmen, når kameraet er i undervandshuset, hvilket tidligere har været et problem hos visse konkurrenter.
G-Metrix
En anden ny funktion, som efterhånden er blevet standard i high-end segmentet, er indbygget GPS. Her får du desuden G-force og orienteringssensorer. Du kan forbinde flere sensorer trådløst, hvis du har andre enheder fra Garmin.
Alle indsamlede data gemmes under navnet G-Metrix, og du kan via den gratis app eller software til pc og Mac indlejre dem i dine optagelser i form af grafer og målere. Det er en fed detalje, hvis du har været ekstra højt oppe eller kørt meget hurtigt.
Lidt sløvt batteri
Alle de smarte funktioner har desværre en bagside. De æder batteri. Garmin oplyser, at VIRB Ultra 30 optimalt kan holde strøm i lidt over to timer. Alt efter hvor mange funktioner du slår til, skal du dog regne med en del mindre, og vores oplevelser var tættere på halvanden time.
Konklusion
Garmin VIRB Ultra 30 er et fremragende kamera, hvis du vil kunne lave detaljerede 4K-optagelser, når du f.eks. står på ski, surfer eller cykler. Navigationen via touch-skærmen er god, og der er tilpas mange indstillings- og optagemuligheder. De eneste ting, der rigtig trækker ned, er batteriet, som desværre dør alt for hurtigt, og at kameraet ikke er vandtæt uden det medfølgende hus.
Også i denne test:
Sony FDR-X3000R
For dyrt og for bøvlet
Sony er gode på billedkvalitet, men overkomplicerer med ekstern søger og besværlig navigation.
GoPro Hero5 Black
GoPro holder føringen
Et kamera fra GoPro har længe været det sikre valg. Det holder de fast i med Hero5 Black!
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer