Sonys kamera med det mundrette navn FDR-X3000R skiller sig noget ud fra konkurrenterne. I stedet for en lille kasse med en stor farveskærm skærm på bagsiden er Sonys model aflang og har et lille gråtone-display på siden. Der er kælet for det tekniske, men har de glemt brugervenligheden i farten?
En aflang sag
Som sagt er designet på Sony-kameraet noget anderledes i forhold til Garmin og GoPro. Måden, det betjenes på, skiller sig også ud. Der sidder ganske vist fysiske knapper på siden, og der er et indbygget display – som desværre ikke er bagbelyst – men navigationen er simpelthen for bøvlet. Man skal bladre igennem alt for mange punkter for at komme frem til simple funktioner, og det går meget langsomt.
Ekstern søger
Som de eneste har Sony valgt ikke at indbygge nogen søger i deres kamera. I stedet er den opgave udliciteret til en ekstern enhed, som kobles til kameraet via Bluetooth. Ideen er, at du herved altid kan se, hvad kameraet optager, samt let starte og stoppe optagelser. Søgeren har du så monteret på f.eks. din arm eller direkte på cykelstyret.
Umiddelbart en god idé, men jeg synes ikke, det fungerer godt i praksis. Den eksterne skærm er ikke touch-følsom, og knapperne på siden er træge at trykke på. At man altid skal holde to enheder med strøm, er ligeledes et kritikpunkt. Vi skal heller ikke glemme, at Bluetooth sluger strøm.
Optisk billedstabilisering
Et punkt, hvor Sony dog hiver point hjem, er for deres optiske billedstabilisering. Hvor de to andre klarer denne del digitalt, hvilket skærer en del af billedet væk, har Sony bygget det direkte ind i sensoren. Det kan ses på billedkvaliteten, og det er fedt, at man dermed også kan bruge billedstabiliseringen, når man optager i 4K, hvilket ikke er muligt på de to andre.
Hvad den rå billedkvalitet angår, er japanerne også godt med. Billederne er utrolig flotte og detaljerede, og virker knap så overstyrede i farverne som på f.eks. GoPro. Med alle tre kan det dog tilrådes at lege lidt med farveprofilerne og evt. efterjustere i redigeringsfasen.
Da det er små kameraer, vi har med at gøre, er dårlige lysforhold ofte et problem. Her skiller Sony sig igen positivt ud og klarer umiddelbart mørke scener bedre.
Tam lyd og batteritid
Desværre kan du til gengæld ikke optage ret lang tid af gangen, før du skal lade batteriet op igen. Ca. en time og 20 minutter blev det til, hvilket var i den helt lave ende i forhold til konkurrenterne. Det kan dog justeres ved at slå nogle af de smarte funktioner fra.
Et andet punkt, der bør nævnes, er det medfølgende kamerahus. Med FDR-X3000R monteret heri er lyden ærlig talt alt for hul og indelukket.
Konklusion
Sonys FDR X3000 skiller sig ud på flere fronter. Desværre er det hele ikke positivt. Hvis vi starter med det gode, så er billedkvaliteten på optagelserne utrolig god. Sony har mange års erfaring med kameraer, og det kan ses. Den optiske billedstabilisering er et kæmpe plus, og farverne virker ikke så overstyrede som på de to andre.
Desværre plages kameraet af dårlig batterilevetid, og den eksterne skærm fordyrer og komplicerer unødigt. Helhedsindtrykket ender derfor lidt lunkent.
Også i denne test:
Garmin VIRB Ultra 30
Seriøs udfordrer til GoPro
Garmin støtter sig klogeligt op ad sine tracking-egenskaber, hvilket giver et nyt perspektiv til genren.
GoPro Hero5 Black
GoPro holder føringen
Et kamera fra GoPro har længe været det sikre valg. Det holder de fast i med Hero5 Black!