Fujifilm har været flittige til at lancere nye objektiver til deres systemkameraer i X-serien. Nu er de oppe på 18 objektiver, der dækker brændvidder fra 21 til 345 mm. Ti af dem har lysstyrke f/2.8 eller bedre, hvilket siger noget om, hvem Fuji prøver at nå med X-serien.
Kameraerne er hurtigt blevet anmelderfavoritter, og selv de professionelle har taget systemet til sig. For det må kunne kaldes et system med så mange objektiver allerede og syv kamerahuse at sætte dem på.
Professionelle, der har brug for en lysstærk telezoom, vil nok fatte interesse for Fujinon XF 50-140 mm f/2.8 R LM OIS WR. Som er en vejrtætnet telezoom med avanceret optisk billedstabilisering. Den er solidt bygget med omfattende behandling af linse-elementerne for at minimere strølys og øge kontrasten. Objektivet har intern fokusering og god plads til hænderne på både fokus- og zoomring.
Blænderingen er lidt for løs i klikstoppene til min smag, men det er næsten også det eneste, jeg har at udsætte på et objektiv, der dækker billedvinkler svarende til 75-210 mm brændvidde på et 135-kamera med 24 x 36 mm full-frame billedflade. (I denne klasse skal man gange med faktor 1,5 for at få et brændviddetal, der svarer til billedvinklen på den gamle 135 mm filmstandard).
Den indbyggede femaksers billedstabilisering kompenserer glimrende for langsommere lukkertider i svagt lys. Men jeg oplevede, at objektivet ofte skulle bruge to forsøg på at ramme rigtigt med autofokus på 140 mm brændvidde i dårligt lys. I godt lys var det ikke noget problem, og billedkvaliteten er fremragende, når autofokus sidder.
Der er nærmest ingen fortegning, og objektivet tegner skarpt helt ud i hjørnerne på alle brændvidder og blænder. Okay, måske er der marginal vignettering og skarphedstab på korteste brændvidde og blænde 2f/.8, men det ser man ikke på jpeg-billeder, som korrigeres i kameraet.
Kontrast og skarphed kompletterer Fujis X-Trans billedsensor som hånd i handske. Objektivet – der blev testet med X-T1 GSE – har heller ikke nogen nævneværdig kromatisk aberration, og skarpheden falder kun marginalt på de mindste blændeåbninger fra f/11. Her er der også diffraktion, men den er relativt lav for et objektiv af denne type.
Fuji-zoomen er en af de bedste telezooms, vi har testet. Den er ikke billig, men det samme gælder tilsvarende zooms fra Canon og Nikon, der forlanger endnu mere for deres 70-200 mm f/2.8 med indbygget billedstabilisering. Ikke noget under, at Fuji-systemet bliver stadig mere populært!
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer