Fem år efter at Fujifilm chokerede markedet med det fedeste kamera, vi længe havde set, er det tid til en opdatering af det stilige retrokamera.
Det er ikke så længe siden, de opdaterede X100 til X100S og gav kameraet betydelig hurtigere autofokus og fuld 1080p HD-video. Dengang blev det meste –undtagen det fine 23 mm (tilsvarende 35 mm) f/2.0 objektiv – kraftigt forbedret. Kameraet fik en bedre hybridsøger, der kan skifte mellem optisk og elektronisk søgerbillede på 2,36 megapixel, en helt ny 16,3 megapixel X-Trans II billedsensor samt hybrid autofokus med både fase- og kontrastdetektering.
Nu kommer tredje udgave af kameraet så, kaldet X100T og med yderligere forbedringer. Det klassiske design og det meget fine fastmonterede 23 mm objektiv er bevaret. Det er et glimrende allround-objektiv til langt det meste – portrætter i skulderhøjde eller med omgivelser, landskaber, reportager, rejser og meget andet.
Der findes to objektivadaptere til objektivet. En vidvinkeladapter – WCL-X100 – som ændrer brændvidden fra 35 til 28 mm, og THC-X100, som giver 50 mm brændvidde.
Ny søgerfunktion
Kameraet har beholdt den klassiske betjening med lukkertidshjul på toppen og en blændering om objektivet. Men på X100T har blænderingen endelig fået tredjedels klikstop fra blænde f/2.0 til f/16, og eksponeringskompensationen på toppen af kameraet er udvidet til plus/minus tre eksponeringstrin.
Teknisk set har Fujifilms ingeniører ikke lavet nogen ændringer på den 16,3 megapixel store X-Trans II billedsensor i APS-C format. Det er stadig en af de bedste sensorer i dette format, men den kræver en god råfilkonverter, for at fotografen kan udnytte billedsensorens uortodokse placering af fotosensorer.
Kameraets store optiske hybridsøger har fået større billedflade med 92 mod 85 procent dækning, og et pop-op-billede, der kan aktiveres i optisk tilstand med vippeknappen foran på kameraet. Så dukker et ekstra skærmbillede op nederst i højre hjørne (se billede), som viser et forstørret udsnit af motivets midte. Praktisk til præcis indstilling af manuel fokus eller bare fokustjek i al almindelighed.
På X100T har Fuji endelig givet os en blændering med tredjedelstrin og udvidet eksponeringskompensationen med plus/minus tre trin.
Hvis man vil, kan man vælge et digitalt todelt billede fra setup-menuen, som også indeholder valg af fokusmarkering (peaking), hvor konturer markeres elektronisk i søgeren for at vise, hvor skarphedspunktet ligger i motivet.
Q-knappen på bagsiden er arvet fra X100S, og ligesom før giver den adgang til de vigtigste indstillinger, f.eks. dynamisk omfang, skarphed, farvemætning, filmsimulation, billedkvalitet osv., men også en ny filtereffekt kaldet Classic Chrome (se billede). Den giver billederne en slags 70’er-præg med ændret kontrast og farvetone.
Kameraet har hele syv programmérbare funktionsknapper, og man kan hurtigt ændre dem ved at holde en funktionsknap nede i tre sekunder, så dukker valgmenuen op, og det er bare at vælge end anden funktion, som skal aktiveres, næste gang man trykker på knappen.
En anden lille, men afgjort nyttig funktion er muligheden for endelig at kunne flytte fokuspunkterne hurtigt med firevejsknapperne på bagsiden. Uden at skulle trykke sig igennem skærmmenuen først.
Og så har vi gemt det bedste – i hvert fald for nogle af os – til sidst: X100T har fået elektronisk lukker med lukkertider ned til 1/32.000 sekund! Ikke alene giver det fotograferne mulighed for at fryse motiver i bevægelse på en helt ny måde, det frigør os også fra behovet for et ND-filter til at reducere mængden af lys til billedsensoren. Som ellers var nødvendigt, når man fotograferer i stærkt lys på fuld blændeåbning, og 1/4000 sekund ikke er kort nok lukkertid.
Fuji har lavet flere små forbedringer i menuerne og ændret den måde, enkelte funktioner indstilles på. Bl.a. skal man bruge færre knaptryk for at skifte mellem auto- og selvvalgt ISO.
Siden introduktionen i 2010 er udvalget af tilbehør vokset. Bl.a. MHG-X100, som er et ekstra greb til X100-serien, vist til venstre i billedet.
Billedkvalitet i topklasse
Siden vi har testet kameraet før – i form af X100S – og Fuji ikke har foretaget nogen ændringer af billedsensor eller processering, som kan ses på billeder, gengiver vi et uddrag af den test, vi lavede af X100S i #5 2013:
“Fujinon-objektivet er det samme som før, men en såkaldt Lens Modulation Optimizer skal giver bedre kompensering for optiske fejl som diffraktion på lav blænde, farvebrydning og linjefortegning.
Objektivets kvaliteter er der ikke noget at udsætte på. Skarpheden er strålende på næsten alle blænder. Hjørneskarpheden er bedre på blænde f/2.0 og f/2.8 end på X100, og meget bedre fra f/2.8 til f/16. Skarpheden er dog allerbedst fra f/2.8, og fra f/4.0 er den knivskarp med marginal fortegning og relativt lidt vignettering på største blænde.
Objektivet er følsomt over for strølys, når lyskilden kommer direkte på, så vi anbefaler stærkt, at man bruger en modlysblænde, når det er muligt.
Fujis X-Trans billedsensor har været en hård nød at knække for udviklere af råfilkonvertere. De første billedfiler blev derfor importeret i Capture One Pro 7, som har udmærket understøttelse af X-Trans CMOS-sensoren og langt er at foretrække som billedværktøj i forhold til SilkyPix, der følger med kameraet.
Senere blev billederne også tjekket i Adobe Lightroom 4.4 med X-Trans understøttelse, og uanset værktøj er billedkvaliteten eksemplarisk. Detaljeskarpheden er bedre end fra noget andet APS-C kamera med 16 megapixel, og kameraets jpeg-konvertering er den bedste, vi har set.
Farvegengivelsen er fremragende uanset motiv – der er ingen farver, der stikker ud – og kontrast og billeddynamik har vi kun set lige så gode fra full-frame kameraer som Nikon D800, Sony RX1 og Sony A99. Hudtoner er nydeligt gengivet og ser endnu mere realistiske ud end på Olympus OM-D, som længe har haft klasseledende jpeg-konvertering.
Billedstøj kan man godt glemme op til de opgivne ISO 6400; ved ISO 6400 er den så finkornet, at den er marginal og negligérbar. Men med øget lysfølsomhed kommer kornstøjen mere frem, og ISO 12.800 og højere introducerer også farvestøj og mindre afvigelser i farvebalancen.”
Konklusion
Fujifilm er blandt de flittigste til at opdatere softwaren på deres kameraer og kommer ofte med gennemtænkte opgraderinger af tekniske detaljer. Fujifilm X100T er et godt eksempel på, at de er lidt bedre end de fleste af konkurrenterne.
Med eksemplarisk billedkvalitet, yderligere forbedret hybridsøger samt lynhurtig reaktionstid og autofokus er X100T et af de bedste kompaktkameraer, den entusiastiske fotograf kan finde på markedet i dag.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer