iMac’en er den mest udbredte desktop-computer fra Apple. Desuden er det den måske mest kendte alt-i-en computer på markedet overhovedet. Selvom der selvfølgelig er undtagelser, står der iMac’er på skrivebordene hos rigtig mange designere, grafikere og andre kreative folk. Og lad os ikke bilde os selv noget på ærmet. Selvfølgelig har det noget at gøre med høj ydelse og det faktum, at mange grafikere foretrækker Mac OS frem for Windows, men det har så sandelig også en hel del at gøre med produktets rent ud sagt ikoniske design. En iMac på skrivebordet ser simpelthen forbandet lækker ud – ikke mindst i forhold til de mange kantede, sorte og plasticagtige skærme og pc’er med Windows, som desværre er alternativet.
Nuvel, det er blevet bedre inden for de seneste år, hvor store pc-producenter som Acer, HP og Lenovo er kommet efter at sende fede alt-i-en computere på markedet – nu også med touch-skærm takket være Windows 8 – men de Windows-baserede maskiner har til gode for alvor at gøre deres indtog på det skandinaviske marked, hvor valget altså stadig ganske ofte er mellem en iMac og ingenting, hvis man gerne vil anskaffe sig en desktop-computer, der ikke samtidig er en øjebæ!
Nyt design bygger på det kendte
Og iMac’ens design er virkelig noget for sig. Især når man har den store iMac med 27” skærm, som er den vi har testet i denne sammenhæng, stående foran sig. Unibody-kabinettet er – ligesom Apples MacBook Air og Pro – fremstillet helt i aluminium og brydes kun, set forfra, af den store skærm, der omgives af en diskret, sort glasramme. Panelet under skærmen – også en del af unibody-kabinettet – er helt fri for knapper og lamper, og æble-logoet – af samme glasmateriale som rammen, der omkranser skærmen – er det eneste forstyrrende element.
Sidder man lige foran den nyeste iMac-model, så ser den ved første øjekast ud præcis, som en iMac har set ud de sidste mange år. Men hvis man tager computeren i øjesyn fra en hvilken som helst anden vinkel, bliver forskellene meget tydelige. Hele vejen rundt i kanterne måler kabinettet nu blot 5 mm, mens vægten er blevet kraftigt reduceret. 27”-modellen er godt 4 kilo lettere end forgængeren, og også 21,5”-modellen, som vi ikke har testet i denne omgang, har tabt sig. Bagsiden af kabinettet har fået en blød og buet form, men de meget tynde kanter bevirker, at hele computeren virker slankere, end den egentlig er.
Nye teknikker
Den nye formgivning er blevet mulig takket være ibrugtagen af teknologi, som er kendt fra fremstillingen af – i det ene tilfælde helt – andre typer produkter. Selve kabinettet er nu sat sammen ved hjælp af såkaldt friction stir svejsning, som er en teknik, man ellers ser anvendt ved fremstillingen af fly og moderne skibe. Dertil kommer at skærmen nu er opbygget således, at det LED-baserede IPS-panel er lamineret direkte på glasset – noget man kalder fuld laminering – hvilket er måden, hvorpå man de seneste år har fremstillet skærmene på smartpones og tablet-computere for at gøre dem så tynde som mulige. Men nu bruger Apple teknikken ved fremstillingen af iMac’ens væsentligt større skærm, hvilket vi ikke kan mindes at have set før. At billedkvaliteten herigennem forbedres markant kommer næppe bag på nogen.
Alt-i-alt er den nye iMac rent designmæssigt en genistreg. Formfaktoren og det æstetiske udtryk er forblevet det samme. Man er slet ikke i tvivl om, at her er der tale om en iMac! Men ved hjælp af nye teknikker er maskinen blevet slankere og lettere end nogensinde, og det er ærligt talt en imponerende præstation.
Hug en hæl, klip en tå
Vi kommer dog ikke udenom at sætte minimum et par lus i skindpelsen. Det nye design betyder nemlig, at alle komponenterne er limet sammen på samme måde som i de nye MacBook Pro’er med retina-skærm, og på grund af den ”fulde laminering” kan man ikke længere – ikke uden en hel del møje og besvær i hvert fald – fjerne skærmen fra kabinettet, hvilket var muligt på de tidligere modeller, hvor skærmen sad fast ved hjælp af magneter. Det betyder også, at opgradering af maskinen nu er en by i Rusland. 21,5”-modellen tillader overhovedet ingen opgradering, mens 27”-modellen i det mindste har en lille låge på bagsiden, der tillader opgradering med yderligere RAM. Ergo skal man tænke sig godt om, når man køber en ny iMac og sørge for at få den leveret med nøjagtig den processor, grafik-processor og lagerplads, man har behov for. Senere ændringer og udvidelser er i praksis en umulighed.
Og så synes vi øvrigt, at det er irriterende grænsende til decideret upraktisk, at alle porte, herunder USB-indgangene, sidder på kabinettets bagside. Æstetisk giver det mening, at man ikke bryder den stilrene overflade på computerens forside, men i dagligdagen er det kilde til nogen frustration, at man ikke kan komme til portene med et kabel eller et USB-drev uden enten at dreje på computeren eller gå bagom den. Det trækker afgjort ned i den samlede vurdering af iMac’ens brugervenlighed!
Hurtig, hurtigere, hurtigst
Den nye iMac er selvfølgelig baseret på Mountain Lion, den nyeste version af Apples Mac OS X-operativsystem, og det kører som en drøm på maskinen, som også leverer ydelse i topklasse. I vores Geekbench-test leverer den et resultat på hele 10.580, og det er med specifikationer i mellemklassen. Vi har således testet en model med Intel Core i5 quadcore-processor på 3,2 GHz, men den store iMac fås også med Core i7-processor på 3,4 GHz og op til 32 GB RAM. Grafik-processoren fås også i en større udgave, og så er der selve lageret, som også har afgørende indflydelse på hastighed og ydelse.
Vores testmodel var udstyret med en almindelig ATA-harddisk, men iMac fås nu også med Apples Fusion Drive, som er en kombination af en almindelig harddisk og SSD (solid state drive). Et Fusion Drive flytter automatisk og dynamisk systemfiler og andre filer, som brugeren anvender ofte, til drevets SSD-del, hvilket giver hurtigere starttider og hurtigere adgang til og åbning af filer.
Der er altså rig mulighed for at få en iMac med topydelse, men prisen bliver også derefter. Skal man vælge mellem en hurtigere processor eller et Fusion Drive, må vi helt klart råde til at vælge sidstnævnte. Det vil give en væsentligt hurtigere brugeroplevelse i det daglige.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer