TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: 4 cloud-lagertjenester

Din harddisk i det hinsides

Få adgang til dine filer, uanset hvor du er. Cloud-tjenesterne tilbyder dig gratis gigabyte i skyen.

Af / 02/02/2015 - 06:00
4 cloud-lagertjenester

“Jeg kigger på det i weekenden.” Med løftet om at se nærmere på en opgave fra arbejdet eller oplægget til din store generationsroman befinder du dig langt fra arbejdscomputeren. Blot for at opdage, at de dokumenter, som du ville have nærstuderet i ophøjet uforstyrrethed, ikke er kommet med på USB-nøglen i tasken.

Hvis den situation er lige så velkendt for dig, som den er for de fleste andre, kan cloud-tjenester være løsningen. Med dem kan du lagre dine filer på en server, der befinder sig i “skyen” – eller rettere i et rack i et netværkscenter et eller andet sted på kloden, hvorfra der altid er adgang til internettet. Så længe du selv har adgang til nettet, kan du bruge dine filer på samme måde, som hvis de befandt sig fysisk på din egen computer, mobil eller tablet.

Flere computere – samme filer
Ud over at være en håndsrækning til de glemsomme er cloud-lagertjenesterne perfekt for folk, som bruger skiftende computere og enheder gennem dagen, eller som ønsker at dele deres filer med andre. Det gælder også reporterne på Skandinaviens største forbrugerelektronik-magasin. Bladet ville være meget sværere at producere uden hjælp fra cloud-tjenester.

Når vi f.eks. rapporterer live fra afsløringer af nye mobiltelefoner på den anden side af kloden, er netlagring uundværligt. Mens én medarbejder sidder i salen og tager billeder under præsentationen, er en anden i gang med at skrive en baggrundsartikel om det samme produkt, der udgives på nettet få minutter efter, illustreret med fotos hentet fra den udsendte kollegas cloud-lager.

Gigabyte til ingen penge
Næst efter tilgængeligheden er prisen det bedste ved cloud-tjenesterne. De er som udgangspunkt gratis. De fleste steder kan du boltre dig kvit og frit på 10 gigabyte eller mere.

Annonce

At det kan lade sig gøre, skyldes dels at priserne på harddiskplads bliver ved med at falde, dels at de håber på at sælge dig noget senere. At forære dig 10 gigabyte lagerplads koster således et par kroner for udbyderen, hvilket er småpenge for giganter som Google og Microsoft.

Og så er cloud-lagring vanedannende. Er du først blevet vænnet til kritikløst at smide filer op i skyen, er det meget svært at holde op. Og når de gratis gigabyte er brugt op, er det fristende at tegne et abonnement, som tidobler lagerpladsen for en pris, der svarer til en musik- eller film-streaming-tjeneste.

I denne artikel har vi set på de fire vigtigste cloud-lagertjenester: OneDrive, Google Drev, Dropbox og Box. Box er den ældste af cloud-lagertjenesterne og var på banen tre år før Dropbox og OneDrive. Google Drev er en ren nybegynder med bare to år på bagen. Men at være først er ikke ensbetydende med succes. Listen over firmaer, der fandt på nye værktøjer til Windows, som senere blev en del af styresystemet, er lang. Og de fleste af navnene er skrevet på gravsten.

Sådan testede vi
Skal cloud-tjenesten fungere som en harddisk i skyen, må den være så simpel at bruge, at man ikke tænker over det. Når tjenesten er installeret, bør backup og deling af filer være lige så let som at gemme lokalt. Hvilket i praksis også er, hvad der sker, da filerne først gemmes i en mappe på harddisken, som derpå dubleres på nettet og siden downloades i kopi på de tilsluttede computere.

Hvis tjenesten ikke bare skal være en backup, men bruges til deling af filer mellem flere computere, så skal hastigheden være så høj, at man ikke oplever ventetid på down- og upload samt åbning af filer på andre computere. Til det formål uploadede vi en mappe med fem videofiler på tilsammen 1 gigabyte, som derefter blev åbnet på en anden tilsluttet computer.

Testen blev udført på en hurtig 60/60 megabyte fiberforbindelse, tilsluttet via kablet gigabit-lokalnetværk, så netforbindelsen ikke blev en begrænsende faktor.

Endelig er cloud-lagring ikke kun et spørgsmål om gigabyte på harddisken og megabit i sekundet, men også om de data, der lagres. Deling af filer og integration med populære programmer betyder stadig mere.

Nu er det vel ikke farligt?
Når man sender gigabyte efter gigabyte ud i det blå til lagring i skyen, er det nærliggende at tænke på nervøse Kjeld fra Olsen Banden.Vi ville gerne kunne sige, at cloud-lagring er hundrede procent sikkert og dirkefrit, men det ville ikke være i overensstemmelse med sandheden. Dropbox har faktisk for nogle år siden været angrebet af hackere, som opsnappede et stort antal adgangskoder. Men det samme kan man sige om store statslige myndigheder, som også har oplevet ubudne gæster. Og NSA kan med sikkerhed læse med i det hele, uanset hvad. Det samme kan udbyderen af tjenesten.Når det er sagt, så er cloud-tjenesterne stadig meget sikre. Og de er afgjort langt sikrere end din egen harddisk, der også kan blive angrebet af hackere, og hvor du i tilgift risikerer, at alle data går tabt på grund af et disk-crash. At frygte for sikkerheden på cloud-tjenester svarer lidt til at være bange for at flyve, selv om der er mange tusind gange større risiko for at køre galt med bilen på vej til lufthavnen.Pas på fælles filer
Den største fare for filerne er faktisk brugernes egen fummelfingrethed. Da filer i delte mapper kan ændres og slettes fra alle tilsluttede maskiner, skal man ikke betragte cloud-lagermappen som sikker backup. Hvis filen slettes ved et uheld på én computer, er den væk i samme sekund på alle tilsluttede maskiner! Den risiko bliver naturligvis endnu større, når flere brugere deler samme mappe.Et andet reelt problem er, at du kun kan bruge cloud-lagringen, hvis du har adgang til internettet – og kun med den hastighed, som din forbindelse tillader. Hvis du befinder dig langt fra trådløse netværk og mobilmaster, har du kun de data, der ligger på din computer eller din mobile enhed.

OneDrive

Cloud-lager er en del af dit styresystem

Microsoft udnytter deres dominans inden for styresystemer og kontorpakker til at give dig i både pose og sæk.

Læs hele testen

Google Drev

Endnu et tilbud til faste kunder

De fleste er kunder hos Google i forvejen, så gratis lagerplads er kun ét klik væk.

Læs hele testen

Box

Ubegrænset plads i kassen

Den ældste cloud-tjeneste giver betalende kunder uendelig meget plads, men er for langsom og mangler features.

Læs hele testen

Dropbox

Største tjeneste med mindst plads

Dropbox er symbolet på cloud-tjenester. De har de hurtigste forbindelser, men den gratis plads er i underkanten.

Læs hele testen
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv