Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: 4 gaming-laptops

Laptop-Lamborghini’er

Når der står spil på programmet, skal der seriøst hurtig hardware til. Disse fire bærbare er skabt til at køre fra alt andet.

Skrevet af / 07/04/2015 - 00:01
4 gaming-laptops
John Alex Hvidlykke

Produkter i denne test

Spil og især 3D-spil er det, der i dag stiller de højeste krav til en computer. Derfor er det hos spillerne, man finder computerverdenens absolutte hurtigløbere. Når du er omringet af fjender, og kun en lynhurtig manøvre kan redde dig, er der ikke tid til at miste kostbare tiendedele af et sekund.

I en spilcomputer er grafikkortet den vigtigste bestanddel, og maskinerne i denne test er alle udstyret med grafikchips, der er hentet fra øverste hylde hos chipproducenterne. Interessant nok har alle grafik fra Nvidia, hvilket tyder på, at ærkekonkurrenten AMD Radeon er faldet lidt tilbage i konkurrencen.

En grafikprocessor i den tunge ende betyder også et stort strømforbrug og en lige så stor varmeproduktion. Derfor er gaming-laptops næsten uundgåeligt store og tunge, og strømforsyningerne er nogle solide sager på størrelse med gulvklinker. Så når man skal have sin bærbare med til LAN-party, sker det sandsynligvis i en trolley og ikke en skuldertaske. Der findes dog særlige gamer-rygsække med plads til de tunge laptops og alt nødvendigt udstyr til et LAN-party.

 

Designet til at imponere

I det indre, således også i det ydre. Alle computerne i denne test er skabt til at imponere. Selv om det er på slagmarken, fårene skilles fra bukkene, gælder det om at gøre en god entré til LAN-partyet. Her er svaret tydeligvis barsk, underspillet elegance. Alle fire maskiner er holdt helt og aldeles i sort fra inderst til yderst. Undtagelsen er tastaturerne, som lyser op i farvet LED-belysning.

 

Mærkevarelyd

Lydsiden i bærbare computere plejer ikke at være noget at skrive hjem om. Et par skjorteknapstore højttalere i et fladt plastkabinet er ikke opskriften på god lyd. Spilcomputere er en behagelig undtagelse. De store, solide kabinetter levner plads til bedre kvalitet, og selv om det ikke minder om hi-fi, er lydkvaliteten faktisk overraskende god. Da vi er oppe i prestigeklassen, er der desuden ofret penge på bedre højttalere.

Ligesom i luksusbiler har nogle af producenterne allieret sig med kendte højttalerproducenter som Klipsch og Dynaudio til at levere lydsiden.

Der er i det hele taget brugt de bedste komponenter over hele linjen. Skærmene er store og lysstærke. Tastaturerne har bedre ergonomi, end vi er vant til på bærbare, og takket være det store format er der blevet plads til separate numeriske tastaturer ligesom på stationære maskiner. Harddiskene er enten erstattet af eller suppleret med SSD-diske, som giver lynhurtig opstart.

 

Ikke kun til spillefugle

Computerne i denne test er tilpasset de krav, som computerspil stiller. Men det betyder ikke, at de er uegnet til alt andet – tværtimod. Hvis du har brug for at håndtere ekstremt krævende grafikopgaver, såsom videoredigering og billedbehandling i den tunge ende af skalaen, vil disse maskiner være som skabt til opgaven. 4K-skærmen i Acer V Nitro er f.eks. perfekt til højopløst UHD-video.

Ser man ud over det aktuelle testfelt, kan det også betale sig at shoppe efter en nedsat spilmaskine af sidste års model, hvor du med lidt held kan finde en i7-baseret maskine med et Nvidia GTX 770 eller 780 grafikkort til spotpris. Sådan en pc er for langsom til de nyeste spil, men stadig en drøm til grafik og video, der ikke stiller krav til 3D-evnerne.

 

Grafikkortet er en lille supercomputer

Grafikkortene i de testede maskiner har en regnekraft, der for få processorgenerationer siden var forbeholdt supercomputere. Faktisk bruges der netop grafikchips i moderne supercomputere. Det skyldes, at grafikchip-producenterne har været gode til at designe effektive processorer med mange kerner. Mens almindelige CPU’er til pc’er har to eller fire processorkerner, skal antallet af kerner i de største grafikprocessorer tælles i tusinder.

IBM og Nvidia arbejder lige nu på at bygge to supercomputere, baseret på IBM’s Power8-processorer og Nvidias kommende Volta-grafikprocessorer. Når de to computere er færdige i 2017 eller 2018, vil de få en regnekraft på 150 petaflops (150 millioner milliarder beregninger i sekundet), hvilket er næsten fem gange så meget som de hurtigste supercomputere i dag.

Hvis du selv har fået lyst til at lege med supercomputere, kan du melde dig ind i BOINC-netværket, som udnytter overskudstid på private computere og spilkonsoller til at løse supercomputer-opgaver, såsom at analysere radioteleskopdata i eftersøgningen af intelligent liv i universet. BOINC-programmet kan også udnytte regnekraft i dit grafikkort.

 

piz_daint1
Den schweiziske Piz Daint supercomputer bruger grafikprocessorer fra Nvidia til at booste regnekraften op i petaflops-skala.

 

Sådan testede vi

At teste hardware er seriøst arbejde. Som regel. I dette tilfælde indgik der dog en hel del skæg og ballade! Computerne blev testet med en række af de nyeste 3D-spil, hvor husets 12-årige søn måtte inddrages som fagkonsulent.

Der blev selvfølgelig også lavet målinger med vores gængse testprogrammer, Browsermark og Geekbench, suppleret med 3DMark 11, som er en simulering af netop 3D-spil. Vi har tidligere brugt 3DMark Vantage, men 3DMark 11 er dets afløser.

Som en tommelfingerregel giver den nye test talværdier, der ligger på omkring en tredjedel af 3DMark Vantage-testen. Da vi testede MSI GS70 Stealth i fjor, fik den således en Vantage-score på 14.682. I 3DMark 11 opnår den kun godt 4.052 point. Alle de testede maskiner ligger således over den et år gamle test. Nogle er endda mere end fordoblet.

Rå motorkraft er, hvad der adskiller disse maskiner fra de øvrige 99 procent af markedets laptops, men vi har selvfølgelig også set på de egenskaber, som vi normalt vurderer bærbare computere på, såsom ergonomi, vægt, lyd og skærmkvalitet.

 

the-witcher-3-novigrad Crysis3ExplosionsBeneaththeLibertyDome 2771431-9053075413-25493 project-cars-10
<
>
Star Citizen Arena Comman

Produkter i denne test

ASUS G751

Slagskibs-bærbar til storspillere

Kæmpe-laptop afgør slagets udfald.

Imponerende og lynhurtig hardware, der kan tørre gulv med din gamle bærbare. Spektakulært design.
Kolossalt stor og tung. Og dyr.
Læs hele testen

MSI GT72 256NE Dominator

No-nonsense dræbermaskine

MSI har en hitmans saglighed, og der er godt med skud i bøssen.

God grafikydelse og lækker hardware.
Lidt kedeligt design og høj pris.
Læs hele testen

Alienware 15

Bagagevenlig dræbermaskine

Alienware 15 er perfekt til omrejsende hobbykrigere, der har brug for masser af kræfter på minimal plads.

Fantastisk design og solid byggekvalitet. Du bliver med garanti bemærket, når du stiller op til kamp med Alienware. Mulighed for grafikopgradering.
Den er god, men man får mere for pengene hos ASUS og MSI. Intet optisk drev.
Læs hele testen

Acer Aspire V 15 Nitro BE UHD

Letvægter med ultraskarp skærm

Acers topmodel er superkompakt, men med en skærm, der næsten er for god til spil.

Ultralækkert design, lav vægt og en skærm i særklasse. To grafikkort.
Ikke kræfter til de tungeste spil i højeste opløsning. Intet optisk drev.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Den næste ”Slim" evolution af PlayStation 5 er klar

Fem vindere

Bedre end Asus til samme pris?

Så meget gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Kun god til én ting

Disse gamingskærme får dig til at tabe kæben

Første test: Vildeste gamingskærm til dato

Spil med fornuft

Bedste Alienware hidtil

Asus får Steam Deck til at ligne en dinosaur

Oversavet tastatur

Lyd & Billede
Scroll to Top