TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Gruppetest: 5 gaming-tastaturer

Fingeren på fyr-knappen

Luftfartsmaterialer og toptunet finmekanik er, hvad der skal til, hvis du vil komme sejrende ud af kampen på skærmen. Vi har lagt hånd på fem af de bedste mekaniske tastaturer til spil.

Af / 28/02/2019 - 10:41
5 gaming-tastaturer

Et naturtalent kan løbe 100-meterløb i tennissko, men det rigtige fodtøj kan spare afgørende sekunder. Det samme gælder for e-sport. Og det vigtigste udstyr, sammen med musen, er tastaturet.

De fleste almindelige computertastaturer er såkaldte membrantastaturer. Under hver tast sidder en plasticboble, og når tasten trykkes i bund, skabes kontakt med printet under boblen. Den slags tastaturer er billige at masseproducere, men præcisionen er ikke så høj som i mekaniske tastaturer, hvor der sidder en mekanisk kontakt under hver tast.

Det er et års tid siden, vi sidst så på tastaturer specielt til gaming. I mellemtiden er der kommet en ny generation. Et fællestræk er, at de fleste har valgt at strippe tastaturet for al indpakning, så tasterne knejser nøgent op fra bunden. Det ser råt ud – og giver frit udsyn til de endnu vildere lyseffekter.

Læs også: Test af seks gaming-mus

Et spørgsmål om feedback

I et mekanisk tastatur sidder der en separat kontakt under hver knap. En fjeder og en metalbøjle bestemmer, hvor tung tasten er at trykke ned, og hvordan bevægelsen føles undervejs. Nogle foretrækker taster, der reagerer på en fjerlet berøring, mens andre vil have taster, der giver tydelig modstand. Og så er der kliklyden, når tasten trykkes ned. Den er for nogle uundværlig, men hadet af andre – ikke mindst sidemanden.

Annonce

En anden form for feedback er den modstand, som nogle kontakttyper giver, når man på halvvejen af tastens vandring passerer kontaktpunktet. At vide, om tasten er nedtrykket eller ej, er afgørende.

Holdbarhed

Der bliver gået hårdt, hurtigt og længe til tasterne, når der spilles. Så holdbarheden på kontakterne er vigtig. Mekaniske tastaturer har en typisk holdbarhed på mindst 50 millioner tastetryk. Det svarer til omkring 20.000 bogsider – skrevet med det samme bogstav! Ikke alle taster bruges dog lige meget, så WASD-tasterne, der bruges som joystick, slides sandsynligvis op længe før eksempelvis M-tasten.

Hver tast sin farve

RGB-lys er en vigtig del af legen, når det gælder gaming-udstyr og især gaming-tastaturer. Man kan indvende, at lysshowet på ingen måde forbedrer evnen til at vinde over modstanderne. Det er sandt, men spil handler om at have det sjovt. En sportsvogn bliver jo heller ikke hurtigere af at have lædersæder og instrumentbræt i ædeltræ. Men det er lækkert.

Lys i alle regnbuens farver er standard på alt andet end de billigste gaming-tastaturer. Et moderne af slagsen har 16,8 millioner farvenuancer at vælge imellem, som kan indstilles for hver enkelt tast. Til gengæld er der forskel på, hvor mange forskellige lyseffekter styresoftwaren tilbyder, samt i hvor høj grad man kan lave sine egne.

Som lokkemad til at sikre loyale kunder kan man hos alle de store producenter koordinere lyseffekterne mellem sine spilenheder – men selvfølgelig kun dem, der er af samme mærke.

Så går vi til makroerne!

En vigtig forskel på gaming-tastaturer og almindelige hakkebrætter er muligheden for at lave makroer, altså sekvenser af kommandoer, som kan afspilles med et enkelt tryk – i en hastighed, der ville være menneskeligt umulig. De fleste gaming-tastaturer har mulighed for makroer, men ikke alle har særlige taster til afspilning af dem.

Spøgelses-taster

Et af de udtryk, man møder i forbindelse med gaming-tastaturer, er “ghosting”. Det dækker over tastaturets evne til at undgå, at indtastninger bliver tabt i farten, når der trykkes på flere taster hurtigt efter hinanden – eller samtidig.

Konventionelle tastaturer er lavet til skrivning af ét tegn ad gangen. På et spiltastatur skal man kunne aflevere lynhurtige kommandoer, jo flere, jo bedre. Nogle tastaturer klarer ti samtidige taster, mens de mest ekstreme kan håndtere, at alle 104 taster nedtrykkes samtidig! Ti taster burde dog række de til de fleste, eftersom det er svært at trykke på flere taster med ti fingre.

1_add_on_picture
<
>
(Foto: Cherry MX)

HyperX Alloy FPS RGB

Kun det nødvendige

HyperX leverer det, der er brug for, til en pris, som alle kan være med på.

Ultrakompakt. Kræver (normalt) kun en USB-port. Prisen er lav, og tasterne er hurtige.
Ingen håndledsstøtte. Ergonomien kunne være bedre. Ingen ekstrafunktioner.
Læs hele testen

Corsair K70 RGB MK.2

Lysshow overalt

Corsair laver udstyr, der kan lyse hele din pc op. Men K70 MK.2 kan meget mere end det.

Solid bund i aluminium. Cherry MX Brown-taster. Lavt. Cherry kan levere lysshow til alle dele af dit setup.
Ikke mulighed for at vælge imellem kontakter på nordiske udgaver. Håndledsstøtten i plast har højst kostet en femmer.
Læs hele testen

SteelSeries Apex M750

Tastemaskine

Enkelhed og solidt industrielt design kendetegner SteelSeries’ spiltastatur. Og softwaren er fremragende.

Bundplade i aluminium. Tasterne er knivskarpt præcise. Overskuelig, men særdeles effektiv software.
Ingen håndledsstøtte. Ingen funktionstaster. Kun én type kontakter.
Læs hele testen

Logitech G910 Orion Spectrum

Stort som et hangarskib

Logitechs største model er helt bogstaveligt den største, med ekstra taster og holder til din mobil.

Masser af indstillingsmuligheder og funktionstaster. Mulighed for dobbeltskærm.
Prisen er høj, og tastaturet føles plasticagtigt. Ingen metalbund.
Læs hele testen

Razer BlackWidow Elite

Lidt mere råt Razer

Razer har smidt toppen og lavet en cabriolet-udgave af BlackWidow-tastaturet.

Lynhurtige og præcise taster. Valgmulighed mellem tre kontakttyper. Omfattende software. Stilfuldt design. Integration med Philips Hue.
Ingen separate funktionstaster. Softwaren er noget tung.
Læs hele testen
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mere behøver Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm