TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: 5 smarte armbånd

Styr på mit liv!

Teknologi, man bærer direkte på kroppen, er årets store trend. Vi tester fem smarte armbånd, der ved mere om dig, end du selv gør!

Af / 22/05/2014 - 12:12
5 smarte armbånd

Jeg vejer 116 kilo! Ja, du læste rigtigt. 116 kilo. Og jeg er altså ikke to meter høj, ej heller er jeg noget muskelbundt, så de fleste af de mange kilo sidder på maven. Ved både at være halvskaldet OG for tyk lever jeg op til i hvert fald to af de fordomme, som mange folk sikkert har om en teknologijournalist som mig.

Derfor var det også med en vis portion skepsis, at jeg sagde ja til at skrive en stortest af en helt ny produkttype, som vi ikke tidligere har skrevet noget særligt om her i Lyd & Billede. For denne test handler om såkaldte wearables – eller smarte armbånd, som vi har valgt at kalde dem – og min antagelse var, at den slags produkter primært bliver brugt af sportsfolk og motionister. Til at holde styr på en aktiv livsstil, til at måle kalorieforbrændingen under træning og i det hele taget til at tilfredsstille de mest hardcore fitness-entusiasters behov for at kunne designe den perfekte krop.

Det var i hvert fald min fordom, inden jeg gik i gang med at kigge nærmere på produkterne, men nu hvor jeg har lært dem at kende på helt tæt hold, må jeg erkende, at det ikke helt forholder sig sådan. Og at det var det helt rigtige at lade netop mig teste disse produkter.

IKKE kun til sportsidioter
De smarte armbånd er nemlig ikke kun for de engagerede eller sågar semiprofessionelle sportsfolk, der vil holde styr på den hårde træning. Al ære og respekt for de mest superaktive mennesker iblandt os, men de udgør langtfra flertallet af befolkningen. Og kigger man på, hvor mange af de helt store forbrugerelektronik-producenter der enten allerede har eller er på vej til at få et wearable-produkt ud i butikkerne, så er det helt tydeligt, at de tror fuldt og fast på, at et stort antal forbrugere er parat til at omfavne de smarte armbånd.

Og det er jeg også klar til at skrive under på efter at have prøvet en håndfuld wearables i løbet af en periode på ti dage. De smarte armbånd tegner et billede af bærerens aktivitetsniveau hele døgnet rundt, og deres egentlige funktion er at give brugeren så præcis og brugbar viden om vedkommende selv som overhovedet muligt. Det var, hvad jeg selv oplevede i løbet af testperioden.

Annonce

Sådan testede vi
Det afgørende kriterium for denne stortest har derfor været meget enkelt: Hvilket produkt kan bedst hjælpe mig med at få styr på mit liv? Det er de smarte armbånds egentlige formål, og derfor har brugervenlighed og tilgængelighed været en afgørende faktor i vores vurdering af de deltagende produkter.

Selvfølgelig kigger vi på det fysiske produkt, herunder design, byggekvalitet, vandtæthed, batterilevetid osv., og vi går også tæt på produktets funktioner, altså præcis hvad produktet kan, og hvor godt det gør det. Endelig kigger vi på app’en, herunder betjening, overskuelighed og kompatibilitet med smartphones og operativsystemer.

Vi giver karakterer for funktionalitet, brugervenlighed og kvalitetsindtryk, og den samlede vurdering er både et gennemsnit af de tre første karakterer og et udtryk for, hvor godt det pågældende armbånd løser den overordnede opgave.

Jeg har nemlig sat mig for, at denne test også skal bruges til at finde netop det smarte armbånd, som skal hjælpe mig helt personligt med at bevæge mig mere, blive mere aktiv og ikke mindst tabe nogen af de 116 kilo, som jeg vejer i skrivende stund. Kongstanken er, at hvis et af de testede armbånd kan hjælpe mig, så kan det hjælpe alle.

Derfor vil der også på et tidspunkt komme en opfølgning på denne stortest, hvor du kan læse, hvordan det gik. Om armbåndet (og jeg) kunne holde til det lange, seje træk. Men hvornår det bliver, vil tiden vise.

Vi har desværre ikke kunnet få så mange produkter med i denne test, som vi gerne ville. Selv om producenterne af de pågældende smarte armbånd for længst har lanceret deres produkter, så var mange af dem simpelthen ikke klar, da vi skulle lave testen, og disse produkter vil derfor blive testet senere og hver for sig, efterhånden som de dukker op. Det drejer sig bl.a. om Sony SmartBand, Razer Nabu og LG Lifeband.

Hvad er et smart armbånd?
Vi har valgt at bruge begrebet “smart armbånd” om den produkttype, som er fokus for denne stortest, men man kalder også de smarte armbånd “wearables”. Oversat fra engelsk betyder det noget i stil med elektronik, man bærer – typisk direkte – på kroppen. Som regel i form af et armbånd, selv om vi også kender til produkter, man kan bære som et smykke eller sågar gå rundt med i lommen.

Selve det fysiske produkt kan have forskellig udformning, men som regel indeholder de fleste smarte armbånd den samme slags teknologi: Et accelerometer, som er en elektronisk komponent, der måler acceleration og registrerer bærerens bevægelser. Og Bluetooth 4.0 Low Energy – også kendt som Bluetooth Smart – som er en trådløs teknologi, der uden at bruge ret meget energi gør armbåndet i stand til at forbinde med og sende oplysninger om din aktivitet til din smartphone.

Selv om visse armbånd også kommer med eget display, som gør det nemt at få aktuelle oplysninger, så fungerer alle de smarte armbånd sammen med en app til enten iPhone eller Android. App’en bruges typisk til at indstille og betjene armbåndet samt holde styr på og skabe overblik over de oplysninger om brugeren, som armbåndet leverer.

Nogle af armbåndene er vandtætte, mens andre skal tages af, når man hopper i poolen eller ud under bruseren. De fleste af dem holder ret længe uden at skulle have nyt batteri eller lades op, men batteritiden kan alligevel svinge fra mellem tre til fire dage og op til et helt år!

Sådan fungerer et smart armbånd
Det smarte armbånd skal helst bæres af brugeren døgnet rundt, og så leverer det en lind strøm af information om bærerens daglige fysiske aktivitet. Der er forskel på produkterne, men typisk har de smarte armbånd følgende funktioner:

Skridttæller, som tæller antallet af skridt, man tager på en dag, og som i samme åndedrag holder styr på, hvor mange meter eller kilometer man har bevæget sig, og hvor mange kalorier man har forbrændt.

Søvnmåler, der registrerer søvnens længde og i visse tilfælde også søvnkvaliteten, herunder om og i givet fald hvor ofte og hvornår man er vågnet op i løbet af natten.

Alarmer, der baseret på brugerens konkrete aktivitetsniveau f.eks. gør opmærksom på, hvis man ikke har rørt sig ud af pletten en hel time. Eller som kan vække brugeren om morgenen på det mest gunstige tidspunkt baseret på bærerens søvnrytme.

Samsung Gear Fit

Fed idé kommer næsten i mål

Samsung Gear Fit virker umiddelbart som en drøm af et smart armbånd, men mangler et par vigtige funktioner.

Knivskarp Super AMOLED-skærm, notifikationer fra telefonen ved opkald og beskeder, pulsmåler og mediekontrol.
Mangler vigtige funktioner som logning af søvn og alarmer. Synkronisering med S Health app fungerer heller ikke optimalt.
Læs hele testen

Misfit Shine

Enkelt, elegant og effektivt

Misfit Shine kan ikke så meget, som vi kunne ønske os, men opgaven løses elegant og effektivt, og prisen fejler ikke noget.

Lille og let enhed, der kan bæres overalt og tilmed ser godt ud. App’en er brugervenlig, og Shine gemmer også på et par sjove gimmicks.
Shine vælter sig ikke i smarte funktioner, og så kan man blive træt af at skulle holde enheden meget tæt på telefonen for at synkronisere.
Læs hele testen

Jawbone UP24

Vi tabte kæben

Jawbone UP24 er eksempel på, hvor godt et produkt kan blive, når stil og funktion går op i en højere enhed.

Det fuldendte produkt, der kombinerer lækkert og robust design med brugervenlighed og masser af praktiske funktioner.
Er ikke vandtæt og kunne godt have et lidt mere brugbart display på selve armbåndet.
Læs hele testen

Garmin Vivofit

Til fitness-nørderne

Det er godt, at dette armbånd kommer med eget display, for den tilhørende app kræver tilvænning.

Armbåndet har eget display, det er vandtæt ned til 50 meter, og batteriet kan holde et helt år. App’en byder på detaljerede muligheder for at holde styr på træningen.
Den tilhørende app, Garmin Connect, er ikke lavet specielt til Vivofit, og det skinner igennem. Bl.a. skal man synkronisere manuelt mellem app og armbånd. Vi savner også mulighed for at indstille alarmer.
Læs hele testen

Fitbit Flex

Discountløsningen

Viser, hvor vigtigt det er, at den medfølgende app er indbydende og overskuelig. Hvilket desværre ikke er tilfældet her.

Bedste pris på markedet og kan de vigtigste ting.
Mangler avancerede funktioner såsom smarte alarmer og detaljeret logning af søvn. Største problem er dog den ulogisk opbyggede og bruger-uvenlige app.
Læs hele testen
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbage på toppen

Det perfekte kompromis?

Foldbar magi?

For sent og for dyrt

Endnu nemmere at holde øje med helbredet

Denne iPhone kan du godt springe over

Kronen på værket

En god mobil du kan beholde længe

Virker Pixel-magien også på det foldbare format?

Lækkert og sejt træningsur

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til at være sandt?