annonce
(Foto: Producent)

Gruppetest:
6 gaming-mus

Knivskarp kontrol

Du er aldrig bedre end dit værktøj. Vi har set på seks af de bedste gaming-mus lige nu.

Du kan investere i det kraftigste grafikkort, den hurtigste processor og den skarpeste skærm. Men har du ikke fuldkommen præcis kontrol over dine bevægelser i spillet, vil du stadig blive et passivt vidne til din egen undergang. Med andre ord: Musen er afgørende vigtig, når der skal games!

Den gode nyhed er, at mens det meste gaming-udstyr er kostbart, er mus forholdsvis billige. Og da det kun er få hundrede kroner, der skiller de middelmådige fra de rigtig gode, har de fleste råd til ikke at spare her.

Men hvad er det, der adskiller en spilmus fra den standardmus, som du fik med i handelen med din seneste computer?

En spilmus ligner, fraset de pulserende lyseffekter, enhver anden mus. Men kigger man ind under den sorte skal, er forskellen afgørende. Det handler om hastighed, præcision og solid opbygning.

Opløsning og hastighed

Det tal, der oftest skiltes med på gaming-mus, er opløsningen, målt i dpi (Dots Per Inch – eller punkter pr. tomme). Jo højere dpi-tal, jo længere flytter markøren – eller dit sigtekorn – sig, når du flytter musen på måtten.

Dette års høst af gaming-mus har en opløsning på gigantiske 16.000 dpi. Det skal du dog have en overmenneskelig finmotorik for at udnytte. Heldigvis kan opløsningen på samtlige mus justeres trinvis. I praksis bruger professionelle spillere sjældent opløsninger over 3.000 dpi.

Et mere relevant udtryk for musens nøjagtighed er hastigheden, målt i IPS (Inches Per Second – tommer i sekundet), som beskriver, hvor langt musen kan flyttes, uden at sensoren springer målepunkter over. Et højt tal betyder alt andet lige et mere præcist forhold mellem dine håndbevægelser og det, der sker på skærmen.

annonce

Også her er der skruet op for nøjagtigheden takket være nye sensorer. De bedste klarer 450 tommer i sekundet. Det svarer til 40 km/t og lyder voldsomt, men den ekstreme følsomhed gør faktisk en forskel, som kan udmøntes i større træfsikkerhed i 3D-spil. Også i hænderne på en amatør, der prøver at slippe levende gennem kampen!

annonce

Klik i millionvis

Museknapperne er et kapitel for sig, og her er kravene voldsomt meget højere til både hastighed og holdbarhed. Japanske Omron er den foretrukne leverandør. De nyder samme kultstatus på museknapper som Cherry på mekaniske tastaturer. Knapperne holder til 20-50 millioner museklik. Og selv om tallet lyder astronomisk, medleverer flere leverandører ekstra kontakter, så man selv kan udskifte slidte knapper.

Selv om trådløsheden breder sig overalt, har spillerne hidtil sværget til kablede mus. Teknologien er dog ved at være moden, og i denne test er der trådløse deltagere fra to af de allermest hardcore leverandører. Men det kræver en særlig USB-dongle. Bluetooth kan man glemme alt om!

Gennemprøvet teknologi

Computermusen har netop fejret sit 50 års jubilæum. De mus, vi bruger i dag, er selvfølgelig milevidt fra den primitive prototype i træ, som Douglas Engelbart den 9. december 1968 fremviste for sine undrende kolleger på Stanford-universitetet (han introducerede også ved samme lejlighed grafiske brugerflader og hypertekst). Men med fem årtier på bagen er musen en moden teknologi.

annonce

Derfor er flere af musene i testen ikke nye produkter, men opdaterede udgaver af populære modeller. I de fleste tilfælde består opdateringen i en endnu hurtigere og mere højopløst sensor. Evt. sammen med bedre RGB-lysshow.

Produkter i testen
HyperX Pulsefire FPS Pro RGB
Alt hvad du har brug for
HyperX skærer som altid ind til benet og leverer en mus, der opfylder behovet.
Razer Mamba Wireless
Nu uden snor
Razers sorte mamba har kappet kablerne og hævet opløsningen.
SteelSeries Rival 650 Wireless
Mus for voksne
Dansk mus i Tron-design har flytbart tyngdepunkt.

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  annonce

  Læs også

  4 Gaming-tastaturer

  4 Gaming-tastaturer

  Få fingerspidsfornemmelse for din gaming. Vi har lagt hånd på fire mekaniske tastaturer til spil.
  8 gaming-mus

  8 gaming-mus

  Vi har lagt hånd på otte af de bedste mus specielt udviklet til spilbrug.
  Logitech G433

  Logitech G433

  Logitech G433 er fornuftigt prissat, kan lidt mere og ser lidt anderledes ud.
  Steelseries Arctis 5

  Steelseries Arctis 5

  Steelseries giver sin egen flagskibsmodel blandt gaming-hovedsæt nådesløs kamp til stregen.
  Gaming-hovedsæt

  Gaming-hovedsæt

  Ligesom der er brug for særlige hovedtelefoner til fysisk træning, stiller også de elektroniske atleter – gamerne – særlige krav til lytteudstyret.
  Amarra for Tidal

  Amarra for Tidal

  Amarra for Tidal er alle pengene værd for dem, der er mere end gennemsnitligt optaget af god lyd.
  3D-printere

  3D-printere

  Har du en lille opfinder i maven? Med en 3D-printer kan du gøre dine ideer til håndgribelig virkelighed.
  WD My Passport Ultra og WD My Passport Wireless

  WD My Passport Ultra og WD My Passport Wireless

  Du kan godt tage det hele med dig. Og du kan endda tage trådløs backup i jakkelommen imens.