TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
BLACK WEEK - 70% RABAT PÅ LB+

: 6 medieafspillere

6 medieafspillere

Der findes efterhånden rigtig mange medie-afspillere på markedet. Der er sket en stor udvikling med afspillerne det seneste års tid. De er bl.a. andet blevet langt mere brugervenlige, har fået fuld HD, og så er de fleste er efterhånden udstyret med trådløst netværk. Vi tjekker seks af dem og ser, hvad der er bedst på markedet lige nu.

Af / 29/06/2011 - 11:33
6 medieafspillere

Krav til en god medie-afspiller
Hvis du skal købe dig en medie-afspiller, er her nogle krav, den absolut bør kunne klare:

Masser af formater
Det vigtigste ved en medie-afspiller er, at den kan afspille de gængse formater, minimum DivX, MPEG, MOV, MKV, ISO og AVI.

Brugervenlighed
Det skal være muligt at justere indstillingerne, mens man ser en film. Det gælder både billedformat, volumen, lys og helst også tekststørrelse. Samtidig må det gerne være let at finde rundt i menuerne og bruge enheden – det giver den bedste oplevelse for brugeren.

Wi-Fi
De fleste har efterhånden et trådløst netværk derhjemme. Fordelen ved at have en medie-afspiller, der kan hoppe på netværket trådløst, er først og fremmest at slippe for endnu et kabel i hjemmet. Og samtidig kan man via netværket bruge medie-afspilleren til at streame indhold fra andre computere og netværks-harddiske på hjemmenetværket.

Brugervenlighed
En medie-afspiller skal helst være meget let at bruge. Det kan i forvejen være besværligt at finde rundt i fjernbetjeninger til fjernsyn og diverse bokse og dvd- eller Blu-ray-afspillere. Så når man skal have endnu en boks i form af medie-afspilleren ind i stuen, skal det være nemt.

Annonce

Overskuelige menuer
Når man bevæger sig rundt i menuerne i sin medie-afspiller, skal det helst fungere logisk. Det vil sige, at menupunkterne skal ligge et logisk sted, så man hurtigt kan finde frem til de filer eller indstillinger, man skal bruge.
Her klarer LG DP1 opgaven rigtig flot med sine overskuelige menuer. Det samme gælder WD TV Live Hub, hvor menuerne ud over at være overskuelige også er rigtig pæne at se på.

Det er dog ikke alle maskiner, der er så brugervenlige. F.eks. er Boxee Box-afspilleren er indrettet efter sin helt egen logik. Det fungerer, men kræver en del tilvænning, hvilket ikke ligefrem giver en god oplevelse fra start.

Indstillinger undervejs
Der findes så forskellige lyd-, tekst- og videoformater, og det betyder, at der ofte vil være noget, man lige skal justere, mens man ser en film eller et videoklip. Derfor er det rart, hvis man f.eks. kan justere billedformat, kontrast eller størrelsen på underteksten så problemfrit som muligt.
På det punkt ligger GoFlex TV helt i bund med brugervenlighed. Tekststørrelsen kunne vi f.eks. slet ikke gøre noget ved. Selv om GoFlex TV har mulighed for at justere kontrast og billedformat, er det mildest talt en besværlig proces.

Vil man justere kontrasten på GoFlex TV, ryger man ud af filmen og ind i en indstillingsmenu. Man kan altså ikke se filmen, mens man justerer kontrasten, hvilket må siges at være helt og aldeles tåbeligt. Endnu værre er det, at man bagefter ryger ud i hovedmenuen og må klikke sig hele vejen ind og starte sin film én gang til. Det er ganske enkelt total mangel på brugervenlighed.

Heldigvis findes der også gode eksempler. Her brillerer LG ved at give adgang til disse features, mens man ser filmen. Her kan man ud over tekststørrelsen endda justere synkroniseringen, så man kan få tekst og billede til at passe sammen. Det er praktisk, hvis teksten er for langt foran eller bagud i forhold til billedet.

Tastatur på fjernbetjeningen 
En anden brugervenlig feature er Boxee Box’ fjernbetjening, der har et lille tastatur på bagsiden. Det gør det meget nemt at søge efter videoer på YouTube og indtaste oplysninger i forhold til andre medie-afspillere. Men uden tastatur vil det også være meget besværligt at bruge Boxee Box’ indbyggede browser eller mange af de apps, man kan hente på nettet.

Søgemulighed
Alle afspillere har mulighed for at spole i filmene. Men det er også vigtigt at hoppe frem og tilbage i videoklip. Funktionen hedder søgning, og det er desværre ikke alle afspillere, der har den mulighed.

Ekstra features
Hvor det tidligere blev kaldt en ekstra-feature at kunne afspille alle tilgængelige video-, lyd- og billedformater på markedet, skal der i dag andre og flere boller på suppen. Således byder medie-afspillere nu om dage på funktioner som internet-adgang, indbygget lagerplads eller måske endda tv-tunere og mulighed for at optage tv. Sidstnævnte er dog endnu ikke ret anvendeligt herhjemme, da der indtil videre kun fås DVB-T-tunere i de få medie-afspillere, som tilbyder dette, og uden en kortlæser er denne funktion ikke meget værd i Danmark.

En ting, der dog kan bruges, er internet-adgangen, som alle boksene har. Forbindelsen til nettet klares lidt forskelligt og har ikke noget med prisen på produktet at gøre. De fleste bokse har trådløs Wi-Fi, men både den billige GoFlex TV og den dyre Popcorn Hour må nøjes med kabling. En dongle, der giver Wi-Fi, kan købes fra ca. 250 kroner, men med en pris på 2.000 kroner for Popcorn Hour, så mener vi, den slags burde være indbygget.

Internet-adgangen bruges typisk til at se videoer fra YouTube, billeder fra Picasa eller hente yderlige informationer om dine film og musik via hjemmesider som IMDB.com. Nogle af afspillerne formår dog at få endnu mere ud af netadgangen via en indbygget browser, eller sågar installere små apps, der henter ekstra indhold fra det store net. Her er Boxee Box ubestridt kongen, der har absolut flest muligheder. I den mere lyssky ende finder vi BitTorrent-klienten hos Popcorn Hour, der lader dig hente materiale fra nettet direkte ned på boksens harddisk – hvis du har eftermonteret en sådan.

Lagerplads er også et punkt, man kan udmærke sig på, og her er flere af konkurrenterne godt med. Hos WD TV Live Hub får du 1 terabyte indbygget lagerplads til alle dine film og billeder med fra starten. Det er utrolig smart, og som navnet antyder, kan du desuden bruge medie-afspilleren som medie-hub for alle dine filer i husstanden. Kassen hopper automatisk på netværket, og så er der ellers adgang fra fjernsynet, computeren, eller hvor du nu lige afspiller dine mediefiler.

Selv om vi foretrækker at få det hele med fra starten, så er det også værd at nævne, at der til en boks som GoFlex TV kan tilkøbes en ekstern harddisk, der nemt kan sættes bag i kassen, og ellers benyttes som en normal ekstern harddisk. Noget lignende gælder faktisk LaCinema, der har plads til, at man selv køber og installerer en 2,5 tommers harddisk.

Fjernbetjening
En ting, der ofte bliver glemt i forbindelse med udformningen af en medie-afspiller, er fjernbetjeningen, som jo er en vigtig del af brugeroplevelsen. Det resulterer ofte i, af mange producenter blot køber en billig standard-fjernbetjening fra Fjernøsten og smækker deres eget logo på. Resultatet er en fjernbetjening med et ulogisk layout og design, der på ingen måde passer til resten af pakken.

Fra vores test er det bedste eksempel på dette A-210 fra Popcorn Hour. Deres fjernbetjening er fuldstændig overdynget med knapper, hvoraf halvdelen ofte ikke har nogen funktion – alt afhængigt af hvor du er i menuerne. Det eneste, man opnår, er at forvirre forbrugeren unødigt. At fjernbetjeningen samtidig er en stor grå klods, der på ingen måde passer til den sorte stålkasse, er blot endnu en ridse i lakken.

Heldigvis er det ikke alle afspillerne, der leveres med sådan en gang standardiseret møg, og det er tydeligt, at f.eks. Western Digital har tænkt over designet på deres remote, der ikke ligner nogen af de andre i testen. Især bagsiden er interessant med sine bakker og dale, der vidner om, at designerne har tænkt på ergonomien. Fronten virker ligeledes gennemtænkt med store tydelige knapper, der er til at forstå for selv de udenforstående.

Vi havde dog gerne set, at også de havde sparet lidt på de mange knapper, hvilket bringer os til de ufattelig simple modeller fra D-Link og LaCinema med så få knapper, at selv de svagtseende og småtbegavede kan være med. Ved at fjerne stort set alle knapper fra fjernbetjeningen, så fjerner man også risikoen for, at brugeren kan gøre noget forkert. Man skærer ind til benet, i erkendelse af hvad boksens primære formål er – at afspille mediefiler.

Fjernbetjeningen fra Boxee Box er i denne sammenhæng den mest interessante, selv om ideen tydeligvis er tyvstjålet fra Apple. D-Link tager den dog et skridt længere og har inkluderet et QWERTY-tastatur på bagsiden, hvilket er intet mindre end genialt.
Man kan dog også gå galt i byen med selv de simple fjernbetjeninger, hvilket LaCinema er et fremragende eksempel på. Det er såmænd ikke, fordi den er for stor og forvirrende, men mere et eksempel på, at den tekniske kvalitet kan være så ringe, at det fuldstændig ødelægger oplevelsen.

Western Digital WD TV Live Hub

Western Digital WD TV Live Hub

Nem at bruge Afspiller stort set alt
Softwaren er for langsom Prisen
Læs hele testen

Boxee Box

Boxee Box

Flot og alsidig software Trådløst internet Lækker fjernbetjening
Alt for bøvlet til begynderen Installation af apps alt for besværligt Ingen adgang til tv- og filmtjenester i DK
Læs hele testen

Popcorn Hour A-210

Popcorn Hour A-210

Afspiller ALT Pæn metalkasse
Ingen Wi-Fi Alt for dyr Rædsomt bruger-interface
Læs hele testen

FreeAgent GoFlex TV

FreeAgent GoFlex TV

Plads til ekstern harddisk Fylder ikke ret meget
Langsom respons fra fjernbetjening Besværlig at justere
Læs hele testen

LG Portable Theater Wi-Fi Multimedia Player DP1

LG Portable Theater Wi-Fi Multimedia Player DP1

Indbygget Wi-Fi
Ingen intern hukommelse
Læs hele testen

LaCie LaCinema Mini HD Bridge

LaCie LaCinema Mini HD Bridge

Læs hele testen
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar