Acer er en af de største pc-producenter i verden. En del af deres maskiner er lækre, kostbare supermodeller som ultrabook’en Aspire S7 og gamer-serien Predator. Men de er især verdensmestre i fornuftige maskiner til en rimelig pris.
Vi testede for nylig Aspire One Cloudbook 11, som er en snydebillig Windows 10-computer, der trods en regn af kompromiser er alt, hvad de fleste har brug for at have med i tasken. Chromebook R11 har præcis samme størrelse som Cloudbook’en, men – som navnet siger – kører den Googles Chrome-styresystem. Den er holdt i snehvid plastic, og ydersiden har en ru overflade, der minder om denim.
De fleste Chromebooks er supersimple og teknologisk lidt bagud. R11 er måske ikke bygget over den mest overdådige hardware, men den er med sin 1,6 GHz Intel Celeron-processor med fire kerner og 4 gigabyte ram stadig dobbelt så kraftig som Windows-maskinen Cloudbook 11. Lagerpladsen er kun 32 gigabyte, men der skal heller ikke i samme grad som på traditionelle computere installeres programmer på den, og lagring sker fortrinsvis i skyen.
Kan bruges som tablet
Skærmen er udmærket uden at være overdrevet. En opløsning på 1366 x 768 pixel er tilstrækkeligt til størrelsen på 11,6 tommer, og den er klar og lysstærk, men ikke så meget, at det kræver solbriller. Det mest interessante er imidlertid, at skærmen har multitouch, og at 360 graders hængslerne gør det muligt at klappe tastaturet om på bagsiden og bruge computeren som tablet.
Det gør R11 perfekt egnet til sofa-surfing og som underholdningsmaskine. Og med en batteritid, der bare bliver ved og ved, kan du se flere spillefilm, før stikkontakten kalder.
Alt hvad du har brug for
At bruge en Chromebook kan være både en fascinerende og en frustrerende oplevelse. De fleste af de programmer og apps, som du er vant til, findes ikke, og måden at behandle og gemme dokumenter på er anderledes – og stærkt begrænset.
Når man har vænnet sig til betjeningen, er Chromebooks til gengæld både effektive og charmerende. Da dokumenterne lagres i det hinsides, er de altid til rådighed. I hvert fald så langt, som det trådløse netværk rækker. Og man opdager hurtigt, hvor få af dagens computeraktiviteter der kræver andet end en browser og en netforbindelse. Også Word, Excel og PowerPoint findes i web-udgaver, der tilmed er gratis. Den største udfordring er faktisk at finde et godt mailprogram i Googles Chrome web-butik.
Acer Chromebook R11 er den teknologisk mest avancerede Chromebook, vi har testet, men også den dyreste. Den lækre multitouch-skærm og muligheden for at bruge maskinen som tablet koster ekstra. Og hvis du kan klare dig uden touch-funktionalitet, kan du med fordel kigge på f.eks. Toshiba Chromebook 2 – eller forgængeren CB30, hvis du kan opdrive den. Acers egen Cloudbook 11 er også værd at overveje seriøst, og her får du adgang til en verden af Windows-programmer.
Benchmarks
Da kun de færreste af vores testprogrammer kan køre på Chrome OS, er antallet af målinger begrænset. Browsermark-testen viser dog, at en 1,6 GHz Celeron-processor ydelsesmæssigt ligger i den lave ende. Også selv om styresystemet er mindre krævende end Windows. En score på 2.204 er på niveau med de mindste pc’er – eller med bedre tablets. Faktisk ligger den meget tæt på Acers egen Cloudbook One og Predator 8-tablet.
Chromebooks bruges gerne som skole- eller studiecomputere, så batteritiden er et vigtigt parameter. Her skuffer R11 ikke. I Peacekeeper-batteritesten kører den i imponerende seks timer og 44 minutter, før skærmen slukkes. Da testen gennemføres med alle sparefunktioner slået fra, svarer resultatet i praksis til en hel arbejdsdag. Acer oplyser selv en batteritid på 10-11 timer.
Konklusion
Med sin 360 graders touch-skærm er Acer R11 en atypisk Chromebook. Det giver den et mere alsidigt anvendelsesområde, hvor den konkurrerer med hybride 2-i-1 computere. Den er desværre også ret dyr. Skal du bare bruge en laptop til skole eller studier, kan du komme i mål for langt færre penge. Men hvis du vil have en kæmpe-tablet med fantastisk batteritid oveni, stiller sagen sig anderledes positivt.