Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

Skrevet af / 07/03/2019 - 14:00
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX
Peter Gotschalk

En ultrabærbar er pr. definition en bærbar computer, som man skal kunne have med sig alle vegne. Derfor plejer de fleste af slagsen at være ret små for at spare på vægten. Og derfor spærrer man øjnene op, når man stifter bekendtskab med Acer Swift 5, der er en ultrabærbar computer med en kampvægt på under 1 kilo, men med en skærm på hele 15,6 tommer.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men den er god nok. Verdens formentlig letteste 15,6 tommers ultrabook – og formentlig den eneste, der vejer under et kilo – er landet på testbænken, hvor vi har taget den under kærlig behandling.

Foto: Acer

Udseende og konstruktion

Lad det være sagt med det samme: Acer Swift 5 er vitterlig så let, at man skal bruge lidt tid på at vænne sig til tanken. Når man holder computeren i hænderne første gang, fristes man til at tro, at der må være tale om en attrap og ikke en fungerende laptop. Men den virker skam og forekommer tilmed rimelig solid og robust til trods for det meget lette materiale, den er fremstillet af.

Det drejer sig om en speciel legering af magnesium-litium og magnesium-aluminium, hvilket kort fortalt giver materialet samme robusthed som aluminium med markant mindre massefylde. Til gengæld føles magnesiumlegeringen en smule mere som plastic og kan også være en kende mere tilbøjelig til at få ridser og skrammer.

Ellers er designet meget stilrent med lige linjer og plane flader. Både HDMI- og USB-porte er placeret til venstre, mens kun minijack-stik og Kensington-lås er placeret til højre. Og da der ikke er overvældende mange porte i det hele taget – heller ingen kortlæser – fremstår Acer Swift 5 nærmest minimalistisk i sin æstetik.

Det gælder også, når man åbner låget. Til trods for at denne udgave af Acer Swift 5 som bekendt kommer med en skærm på hele 15,6 tommer, sørger den ekstremt smalle skærmramme for, at maskinen som sådan kun er et par centimeter længere end Acer Swift 5 i 14 tommers versionen, som vi testede sidste år.

Tastaturet er bagbelyst, dog uden mulighed for at tilpasse lysstyrken. Det er enten tænd eller sluk. Fordi maskinen er så slank, er der ikke meget plads til vandring i tasterne, og de yder heller ikke ret meget modstand, når man skriver. Med andre ord kunne den taktile oplevelse godt være bedre. Positivt er det dog, at der er god afstand mellem tasterne.

Designet er stilrent med lige linjer og plane flader. Foto: Acer

Skærm og lyd

Den 15,6 tommer store touch-skærm er som nævnt omgivet af en meget smal ramme, hvilket giver en næsten infinity pool-agtig brugeroplevelse. I det hele taget er det noget af et kunststykke, Acer har begået ved at gøre maskinen så let og samtidig have skabt plads til så stor en skærm. Så meget desto mere kan man undre sig over, at skærmopløsningen kun er på 1920 x 1080 pixel (Full HD). Det føles som spild, når nu det større skærmareal kunne have skabt et større arbejdsområde for brugeren.

Det er især synd, fordi skærmen ellers er ganske glimrende med klare, naturlige farver. Men takket være den forholdsvis lave opløsning er det reelt set kun, når man ser video, at den store skærm kommer til sin ret. Så føles det til gengæld også som at have en transportabel biograf med i tasken.

Også på grund af lyden, som godt nok er en relativt tynd kop te gennem de indbyggede stereohøjttalere, men får masser af fylde og tyngde, når man tager et par ordentlige hovedtelefoner i brug.

Tastaturet er bagbelyst, men lysstyrken kan ikke reguleres. Foto: Acer

Ydelse og funktioner

Acer Swift 5 er en ultrabærbar i mellemklassen og sådan en maskine, man køber til daglige gøremål. Derfor præsterer den naturligvis ikke som en gaming-bærbar på steroider, men hjælper dig trofast og loyalt som en golden retriever.

Således klarer Acer Swift 5 sig næsten lige så godt i flere af vores benchmark-tests (bl.a. Geekbench 4 og PCMark 10) som den langt dyrere ultrabærbare Lenovo ThinkPad X1 Carbon, som vi sågar testede i en udgave med Intel Core i7-processor, hvor det aktuelle testeksemplar af Acer Swift 5 må nøjes med en Core i5-processor.

Specielt hvad angår batteriets levetid, klarer Swift 5 sig glimrende, hvilket man ellers godt kunne have bange anelser omkring, den store skærm taget i betragtning.

I vores krævende stresstest, hvor maskinen belastes maksimalt uden pause, og uden at skærmen slukker eller computeren går i dvaletilstand, holdt vores testeksemplar sig i live i hele fire timer og 27 minutter, hvilket er bedre end mange tilsvarende computere i klassen. Og til daglig brug, hvor man naturligvis skåner batteriet en hel del mere, kan man trygt regne med, at Acer Swift 5 holder strøm hele dagen – og aftenen med.

Konklusion

Til prisen er Acer Swift 5 absolut anbefalelsesværdig. Acer påstår selv, at der er tale om verdens letteste ultrabærbare computer med 15,6 tommers skærm, og vi tror dem på deres ord. I hvert fald vejer Swift 5 blot 999 gram og føles så let, at man indimellem kan blive i tvivl om, hvorvidt man måske har fået forbyttet sin rigtige bærbare med en dummy!

Den store skærm med de meget smalle rammer er lækker at arbejde med – og specielt god til video og lignende – og at batteriet holder strøm så længe, som tilfældet er, er en fordel, man næsten ikke kan overvurdere.

Det trækker en smule ned i vores vurdering, at der ikke er blevet plads til højere opløsning, når Acer nu har hele 15,6 tommer at boltre sig på, og så vil det sikkert irritere nogle, at den ultrabærbare mangler en indbygget kortlæser og i øvrigt ikke ligefrem vælter sig i USB-porte.

Men alt i alt er Acer Swift 5 en pålidelig følgesvend på farten og et virkelig godt køb til prisen.

Karakter
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX
Premium

Home mener

Vejer under et kilo, selv om skærmen er på 15,6 tommer. Desuden god ydelse, og så holder den strøm længere end forventet. Så hvorfor er opløsningen kun på 1920 x 1080 pixel? Også irriterende, at der mangler kortlæser, og en USB-port eller to mere ville have været lækkert.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Den næste ”Slim" evolution af PlayStation 5 er klar

Fem vindere

Bedre end Asus til samme pris?

Så meget gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Kun god til én ting

Disse gamingskærme får dig til at tabe kæben

Første test: Vildeste gamingskærm til dato

Spil med fornuft

Bedste Alienware hidtil

Asus får Steam Deck til at ligne en dinosaur

Oversavet tastatur

Scroll to Top