TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Apple MacBook 12″ 2016

Dyr og dejlig laptop

Hvem er smukkest i landet her? Det er den nye MacBook 12" – og den er heller ikke helt hjernedød.

Af / 17/05/2016 - 14:54
Apple MacBook 12″ 2016

Home mener

  • Fornemt design, skarp og lysstærk skærm samt forbedret ydelse, hvor der er mest brug for det.
  • Kun én tilslutningsport, kun 8 gigabyte hukommelse, og prisen er høj.

Hvis man tror på alt, hvad der står skrevet, så går det dårligt for Apple. De har mistet grebet, og aktiekursen styrtdykker som følge af, at de ny produkter fra Cupertino ikke blive modtaget som de revolutioner, markedet kræver, at de skal være.

Den nye 12 tommers MacBook vil utvivlsomt være vand på skeptikernes mølle. Den ligner debutmodellen fra 2015 så meget, at jeg personligt kunne nå at give hånd – før frokost – til alle, der vil styrte af sted til den nærmeste Apple-butik for at opgradere til den nye model.

Ikke alene ser den nøjagtig magen til ud, den er heller ikke opgraderet på særlig mange punkter. Men prisen er selvfølgelig steget, og spørgsmålet er, om Apple har gjort nok for at gøre 2016-modellen mere attraktiv end sidste års udgave. Den mest iøjnefaldende nyhed er, at den nu også fås i farven rosa guld.

Bevares, det er stadig markedets lækreste bærbare. Den er så sexet, at du vil have den med i seng, tage den med på ferie og vise den frem for familien. Skønhed er magt, vil mange hævde, men substans er altså at foretrække, når vi taler om et dyrt værktøj som en bærbar til over 10.000 kroner.

For med kun ét USB-C stik til tilslutning af andre enheder og strøm er der mange, der vil give op og lede efter laptop andetsteds. Der er heller ikke hverken Ethernet-stik eller hukommelseskortlæser. Bare en hovedtelefonudgang på den modsatte side af USB-C stikket.

Annonce
Tilslutning og ladestik i ét. Det eneste af slagsen … Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
Tilslutning og ladestik i ét. Det eneste af slagsen … Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
… hvis man da ikke regner hovedtelefonudgangen med. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
… hvis man da ikke regner hovedtelefonudgangen med. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Det får du
Det er grundmodellen, vi tester her. Den har samme knivskarpe og farverige 12 tommers Retina-skærm med 2304 x 1440 pixel opløsning, som vi kender fra forgængeren.

Indeni har den en ny generation af Intels M-processor – M3 på 1,1 GHz i vores testeksemplar – og fås med op til 1,3 GHz M7-processor. Alle med to kerner og fire tråde, men det er ikke helt nok til at imponere specs-nørderne, selv om de tre processorvarianter alle har turbo-boost fra 2,2 til 3,1 GHz. Det er det ikke sikkert, at du mærker så meget til i praksis.

Af lagerplads er der 256 eller 512 gigabyte SSD- eller flash-hukommelse afhængigt af den valgte model.
Faren ved så begrænset (teoretisk) ydelse er, at MacBook’en reduceres til en svinedyr skrivemaskine med trådløs netværksadgang. Et fancy stykke mode-accessory uegnet til virkelig krævende opgaver. Som vi til dels fandt ud af, da vi testede forgængeren sidste år.

Læs testen af 2015-modellen her.

Forbedret grafiske ydelse
Den nye MacBook er måske ikke noget, man køber for at lave avanceret redigering af 4K-video eller køre batches med tunge billedfiler i Photoshop. Apple har andre maskiner, der er bedre egnet til det, kaldet MacBook Pro.

Men lidt har de alligevel anstrengt sig. Den nye udgave har fået opgraderet HD Graphics 515 integreret, der rent faktisk viser sig at være en betydelig opgradering i vores test af den nye maskines grafikydelse.

Hukommelseshastigheden er øget til 1866 MHz, og læse- og skrivehastigheden er mærkbart bedre. Det samme er batterilevetiden, som er omkring en time længere, og maskinen holder i op til 11 timer, hvis du kun bruger den til at se film på.

Faktisk er lyden ganske fin og fyldig for en så tynd laptop. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
Faktisk er lyden ganske fin og fyldig for en så tynd laptop. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

Marginalt højere hastighed
Daglige opgaver som at hente e-mails, indlæse websites og åbne programmer går ikke hurtigere på den nye maskine. Man mærker næsten ikke, at der er sket en opgraderinger under det østerslignende, blæserløse aluminiumchassis.

MacBook 12″ hikker aldrig, den stopper aldrig op og tøver. Ikke før man prøver at tilføje filtre på PSD-billeder i Photoshop eller køre 30 sekunder med rendering af 4K-video. Så støder man hurtigt på begrænsningerne i processor- og grafikarkitekturen. Og det kan ikke afhjælpes ved at opgradere hukommelsen i computeren. Der er 8 gigabyte, og det er dét. Du kan ikke vælge mere hukommelse, når du køber maskinen.

Når det er sagt, så klarer den fint at åbne en mappe fuld af jpeg-billeder og lægge filtre eller Uskarp maske på dem alle sammen, uden at man må sidde og vente, til det bliver mørkt og sulten begynder at gnave, før computeren er færdig. Med andre ord: Lette og ikke specielt processor-intensive opgaver løser den aldeles glimrende, men det går ikke specielt hurtigt.

Screen-Shot-2016-05-11-at-14.18.02-e1463048432114

Hvis vi sammenligner vores målinger med sidste års version, er ydelsen på nogle punkter bedre, på andre er den knap nok mærkbar. I Geekbench, hvor vi tester, hvor hurtigt maskine laver heltals- og floating point-beregninger, og tjekker hukommelsens præstation, er den nye processor ikke meget bedre.
En score på 2.508 for den nye maskine mod 2.407 for den gamle i single-core testen kan næppe kaldes signifikant. Det kan multi-core testen heller ikke, hvor den nye opnår 4.992 mod forgængerens 4.612.

Mærkbart bedre grafisk ydelse
Men grafiktesten er langt mere overbevisende, og det betyder også noget. Ikke kun for ydelsen på spil, men for alle programmer, der bruger computerens grafikprocessor meget, og det er der mange video- og fotoredigeringsprogrammer, der gør. Her klarer den nye model sig langt bedre.

I GFXBench GL, som måler grafikprocessorens evne til at vise billeder pr. sekund, klarer den respektable 47,8 fps (frames per second). Det er 30-50 procent bedre end forgængeren.

Disk Speed tester, hvor hurtigt skrivning og læsning af data til SSD- eller flash-lageret går, og her scorer den overbevisende 642 Mbit/s i skrivehastighed og 941 Mbit/s i læsehastighed. Det forklarer, hvorfor den starter programmer, åbne filer og gemmer så hurtigt, som den gør.

Derfor er den lille MacBooks skrive- og læsehastighed meget hurtigere end på den dobbelt så dyre iMac med Fusion Drive, som kombinerer flash-lager med en roterende harddisk.

I brug
Med ydelsen af vejen, hvordan er den så at leve med? Det afhænger af, hvor mange enheder man har brug for at tilslutte og hvor ofte. For med kun ét USB-C stik siger det sig selv, at en adapter (som er ekstraudstyr) hurtigt bliver nødvendig. Der findes flere USB-C adaptere, bl.a. en med USB-C til USB 2.0 og en større med HDMI og ladestik oveni.

Personligt havde jeg foretrukket et separat ladestik som Apples smarte MagSafe, der holdes fast med magneter. Det er også mere sikkert, for hvis man hiver eller snubler i ledningen, går MagSafe-stikket bare løs, uden at maskinen ryger på gulvet. Giv mig MagSafe, så skal jeg ikke klage mere over, at der kun er ét USB-C stik. Også selv om det ikke understøtter ultrahurtig Thunderbolt 3 dataoverførsel.

Det trykfølsomme pegefelt er nærmest genialt. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede
Det trykfølsomme pegefelt er nærmest genialt. Foto: Lasse Svendsen, Lyd & Billede

De lave taster kræver en vis tilvænning, fordi de næsten ikke har nogen vandring, men en bonus er, at man også vænner sig til at skrive endnu hurtigere end på almindelige tastaturer. Det er i hvert fald min erfaring.
Det geniale Force Touch-pegefelt er trykfølsomt, ligesom på iPhone 6s. Trykker man hårdere, kan man få forhåndsvisning af f.eks. et dokument i en mappe, blandt meget andet.

Til hvem?
Den seneste generation af Apples 12 tommers MacBook passer ikke til alle. Hvis du har brug for en kraftig maskine, bør du hellere investere i en MacBook Pro til samme pris. Den har en lige så skarp, men større skærm – 13 tommer – og bedre ydelse, men er ikke nær så handy og transportabel. Men det betyder ikke, at du er helt idiot, hvis du vælger den her i stedet – jo, for resten, hvis du køber den, bare fordi den er sexet.

Nå, spøg til side. 2016-udgaven af MacBook er mere end en fancy skrivemaskine med netadgang. For de mange, der hverken bruger Photoshop eller Final Cut Pro X, eller spiller det halve af døgnet, er den mere end hurtig nok, og det fine tastatur i fuld størrelse er en fornøjelse at bruge. Det samme er det trykfølsomme pegefelt.

Konklusion
MacBook 12″ er en dyr, men meget attraktiv maskine for dem, der savner et mere praktisk redskab end en tablet, men ikke har brug for en stor, tung maskines muskler. Med opdateret grafisk ydelse præsterer den bedre end forgængeren, og det har gjort den nye udgave mere anvendelig for flere.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskærms-PC