Bortset fra en lille opfriskning sidste år er det tre år siden, MacBook Air blev opgraderet. Siden da har vi både set en opgraderet MacBook Pro, og den lille MacBook har haft premiere. Mange har nok en mistænke om, at sidstnævnte senere bliver en erstatning for Air. Det var derfor en overraskelse ved efterårets lancerings-event, at der faktisk kom en ny model af MacBook Air.
Den store nyhed er, at den gamle, lavopløste skærm endelig er erstattet af en moderne Retina-skærm. Mål og vægt er skrumpet yderligere, men alligevel har computeren en større touchpad og et tastatur med fingeraftrykslæser.
Lyden har fået en reel opgradering. Indvendig er der selvfølgelig mere moderne teknologi, ikke mindst den nye sikkerhedschip T2. Det samme gælder portene, der nu i lighed med resten af sortimentet helt er gået over til USB-C.
Ulempen ved opgraderingerne er, at det ikke længere er en udpræget budgetmodel. Den tidligere version kostede to tredjedele af MacBook og MacBook Pro. Nu er der kun nogle hundredelapper til forskel, hvilket gør valget meget sværere.
Udseende og konstruktion
På papiret virker det måske ikke så dramatisk, at den er skrumpet et par centimeter på den ene led og halvanden centimeter på den anden, og at den er blevet nogle millimeter tyndere. Side om side er dog slående, og den minder mere om den lille MacBook. Kanterne omkring den gamle skærm ser grotesk brede ud i sammenligning.
Faktisk er volumen mindsket med 17 procent, og vægten er faldet med ca. 100 gram. Det gør faktisk en stor forskel i tasken. Hvis man vil have endnu renere miljøsamvittighed, er det godt at vide, at den er lavet af 100 procent genanvendt aluminium.
Skærm
Det mest slående ved den nye MacBook Air er, at den endelig har fået en moderne skærm. Den gamle 1,3 megapixel skærm er erstattet af en herlig ny med 4 megapixel. Dermed er det slut med de groftskårne pixels, der gjorde lille tekst svær at læse og detailredigering af billeder bøvlet. Men det er ikke kun opløsningen, der er forbedret; den kan også gengive 48 procent flere farver. Desuden har skærmen en bedre betragtningsvinkel, så man slipper for forgængernes irriterende farveskift.
Dermed er Air virkelig anvendelig til fotoredigering på farten. Selv om den mangler TrueTone-farvekorrektion, som MacBook Pro har.
I brug
Allerede når man sætter ladestikket i, bemærker man, at det gamle MagSafe-stik er væk. I stedet anvendes USB-C, ligesom på øvrige bærbare modeller. Både til opladning og tilslutning af eksterne enheder.
Med Thunderbolt 3-understøttelse kan man tilslutte en 4K-skærm. Hvis man har mange gamle USB-enheder, er det dog nødvendigt med adaptere. Det gælder også, hvis man vil overføre fotos fra SD-kort, da den tidligere indbyggede kortlæser er forsvundet. Desværre er der kun to porte, hvilket gør, at det for mange bliver nødvendigt at anskaffe en USB-C-hub.
Touchpad’en er blevet væsentlig større og understøtter praktisk nok Force Touch. Tastaturet er af den nye, flade “butterfly”-type. Slaglængden er mindre, men det er stadig behageligt at skrive på. Forhåbentlig er det bedre konstrueret end på den seneste MacBook Pro, som havde problemer med, at der samlede sig snavs under tasterne, og de gik i udu.
Øverst til højre på tastaturet sidder den nye fingeraftrykslæser, som kan bruges til login og identifikation ved køb. Det er takket være sikkerhedschippen T2, der også krypterer harddisken og lader computeren lytte efter Siri-kommandoer.
Ydelse
Hvis man ikke er fortrolig med Intels processornavne, er det let at tro, at den nye Air burde være meget hurtigere. Den er jo tre år nyere. Men der er faktisk ikke sket så meget med den strømbesparende Core i5, som Apple har valgt. Den er lidt hurtigere end MacBook og den gamle Air, men væsentlig langsommere end MacBook Pro. SSD’en er dog hurtigere, hvilket spiller en betragtelig rolle i daglig brug.
Grafikdelen er ganske vist blevet hurtigere, men skal også trække tre gange så mange pixels, hvilket gør, at slutresultatet stadig opleves som langsomt. Det eneste område, hvor Air er blevet markant hurtigere, er videodekodning, takket være den nye T2-chip.
Konklusion
Hvis man har en gammel MacBook Air, som man gerne vil opgradere, er 2018-modellen et godt skridt fremad. Den opleves som hurtigere og er både mindre og lettere. Men frem for alt har den endelig fået en højopløst skærm med god farvegengivelse. At den anvender samme USB-C-porte som andre nye Apple-produkter, er praktisk, selv om en opgradering fra den gamle model indebærer, at man må anskaffe adaptere.
Prisen er dog steget betydeligt, især hvis man vælger mere lagerplads. Hvis det er fleksibilitet, man leder efter, skal man måske se på en 12 tommers MacBook i stedet, mens den simpleste MacBook Pro er meget hurtigere og ikke meget dyrere.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer