TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: AR.Drone 2.0

Sjoveste gadget du ikke har brug for

Den første AR.Drone blev ekstremt populær, og nu er efterfølgeren landet i vores testlaboratorium. Nyt er HD-kamera og nemmere styring.

Af / 03/08/2012 - 13:28
AR.Drone 2.0

Lyd & Billede mener

  • Ekstremt underholdende Flyver meget stabilt Optager HD-video Augmented Reality
  • Kort batterilevetid Lidt for nem at ødelægge

AR.Drone 2.0 styres via Wi-Fi ved hjælp af en app på din smartphone eller tablet-computer (iOS eller Android), og på enhedens skærm ser du et live-feed fra quadrokopterens HD-kamera (720p). Du styrer ved at bevæge din telefon eller tablet, og så følger dronen dine bevægelser. Til forskel fra den første AR.Drone har efterfølgeren fået en ny slags styring, som Parrot – firmaet bag AR.Drone 2.0 – kalder “Absolute Control”.

Med et indbygget 3D-magnetometer bliver ens smartphone eller tablet automatisk referencepunkt for dronens orientering. AR.Drone 2.0’s frontkamera tilpasser sig smartphonens eller tablet-computerens bevægelser, så man ikke oplever, at dronen reagerer modsat ens bevægelser, fordi frontkameraet peger mod piloten.

Stabilitetspagten
AR.Drone 2.0 indeholder en række MEMS (mikro-elektromekaniske systemer), der sikrer stabilitet. Det er et 3-akset accelerometer, 3-akset gyroskop og så altså et 3-akset magnetometer. Derudover er der to ultralydssensorer, der kan analysere flyvehøjde op til 6 meter, samt en trykmåler, der bidrager til dronens vertikale stabilitet. Under skroget er der desuden et ekstra kamera, som er i stand til at beregne, hvor hurtigt dronen bevæger sig. Selvsamme skrog er i øvrigt fremstillet af materialet PA66, som også bruges til at lave kofangere på biler. Ifølge Parrot skulle det gøre den nye AR.Drone 2.0 mere robust end forgængeren, som havde det med at gå i stykker på kortere tid, end det tog nye ejere at lære at flyve med den.

Lommesmerter
Og det er da også rigtigt langt hen ad vejen. AR.Drone 2.0 ER mere robust end forgængeren, og den er også lettere at styre. I det hele taget virker produktet mere gennemført og uden de irriterende børnesygdomme, som plagede den første AR.Drone. Dog er batterilevetiden ikke blevet bedre. Det tager stadig knap to timer at oplade det medfølgende batteri, men på en fuld opladning kan AR.Drone 2.0 kun flyve godt 12 minutter. Derfor er det også en god idé at anskaffe sig et par ekstra batterier, lige så snart man investerer i AR.Drone 2.0. Man får brug for dem!

Den opdaterede app har en række nye funktioner. Bl.a. kan man tage fotos og optage video direkte fra app’en, og det kan man umiddelbart bagefter dele med andre, f.eks. via YouTube. Den officielle AR.Drone 2.0 app hedder AR.FreeFlight og kan downloades ganske gratis fra App Store eller Google Play.

Annonce

Men hvor app’en er gratis, koster AR.Drone 2.0 desværre penge, over 2.500 kroner faktisk, og det kan godt være lidt svært at have i baghovedet, når man ser sin AR.Drone 2.0 komme drabelig tæt på træer, hegn eller andre forhindringer, mens man flyver. Som en ekstra funktion kan AR.Drone 2.0 også automatisk udføre loops i luften ved et dobbeltklik på ens smartphone eller tablet, men det er faktisk noget af det mest sikre, man kan foretage sig. Nej, det er, når man selv har fat i styrepinden i cockpittet, at det kan gå rigtig galt, og uanset hvad Parrot end måtte love om, hvor robust og stabil den nye AR.Drone 2.0 er, så kan den altså stadig gå i stykker. Tro mig! Og hvis ikke det gør ondt i lommen at se en spritny AR.Drone 2.0 gå i stykker, efter at man blot har ejet den et par dage, så gør det i hvert fald ondt i hjertet.

Augmented Reality
Derfor gør man klogt i at øve sig med lette manøvrer, inden man kaster sig ud i noget mere halsbrækkende. Og så skal man holde sig fra at flyve udendørs, hvis der er for meget vind. Så kan det nemlig pludselig være en ulempe, at quadrokopteren er så let.

Heldigvis er der masser af hjælp at hente. Både Parrot og en masse entusiaster har postet instruktionsvideoer i store mængder på YouTube, og i AR.FreeFlight app’en er der adgang til et community for brugerne kaldet AR.Academy, hvor man selvfølgelig også kan få masser af gode råd om flyvning osv.

I det hele taget er det nok en god idé at overtale et par af vennerne til også at købe en AR.Drone 2.0, hvis man skal have fuldt udbytte af sin egen. Det bliver hurtigt lidt kedeligt at flyve alene, og så er der jo også en grund til, at denne quadrokopter kaldes AR.Drone.

AR står selvfølgelig for Augmented Reality, og der findes allerede nu adskillige spil til Android og iOS, hvor to eller flere AR.Droner skal kæmpe mod hinanden på forskellige måder. AR.Drone 2.0 leveres med neonfarvede klistermærker, som softwaren og kameraet er i stand til at genkende, og det er så at sige forudsætningen for spillene, da andre AR.Droner så kommer til at optræde som objekter, der kan genkendes af de forskellige spil-apps, som allerede kan fås i App Store og Google Play. Det er titler som f.eks. AR.Race, hvor spillerne skal flyve om kap rundt i virtuelle baner, eller AR.Pursuit, hvor den ene spiller skal undslippe den anden og prøve at undgå at blive “skudt ned” af den andens virtuelle maskinpistol!

Servicemeddelelse
Husk i øvrigt, at man selv med et stykke legetøj som AR.Drone 2.0 skal overholde reglerne for flyvning med modelfly. Det vil sige, at man ikke må flyve med den udendørs, medmindre der er mindst 150 meter til nærmeste bymæssige bebyggelse.

Og i det hele taget er det måske det største problem ved AR.Drone 2.0 i et så tæt bebygget land som Danmark. Det er simpelthen svært at finde ordentlige steder at flyve. Især i starten, hvor man skal øve sig og helst undgå for mange forhindringer. Men herudover er AR.Drone 2.0 nok det fedeste stykke legetøj, man i øjeblikket kan købe til store drenge og barnlige sjæle.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Neumann M 49 V: Fik sangstjerne til at genindspille

Yderst vellydende

Billig selfie-drone

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trækker motivet meget nærmere