TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Luksus til lavpris

Du behøver ikke at have et forgyldt kreditkort i lommen for at få en let og lækker ultrabook.

Af / 22/01/2019 - 12:45
Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Home mener

  • Slank og velformet ultrabook. Den har stort set alt det, som en dobbelt så dyr model havde for et år siden.
  • Kun 256 gigabyte lagerplads og ingen touch-skærm. Finishen er ikke helt så eksklusiv. Tiltrækker fedtfingre.

ZenBook er Asus’ minimalistiske ultrabook-serie. Vi har testet mange modeller fra serien, senest luksusmodellen ZenBook Pro 15. Fælles for dem alle har været et design, der er skåret ind til benet, og gerne en pris, der matcher det eksklusive præg.

Men der findes også mere tilgængelige modeller, og ZenBook 14 UX433 er den billigste ZenBook, vi endnu har lagt hånd på.

ZenBook 14 UX433 Product photo 2B Royal Blue 10 48944
Asus ZenBook 14 ser lækrere ud, end man skulle tro ud fra prisen. Foto: Asus

Ser dyr ud

Ved første øjekast virker ZenBook 14 hverken skrabet eller billig. Kabinet og låg er i businessblå poleret aluminium-finish, og skærmen er virkelig stor med en kun få millimeter bred ramme omkring. Trods den smalle skærmkant er det lykkedes at få plads til web-kameraet i toppen af skærmen, så man slipper for at blive vist i frøperspektiv på Skype-møder.

Højttalerne er skjult under et gitter af laserperforeret aluminium, der går langs hele toppen af kabinettet. Og selv om lyden i en slank laptop aldrig bliver direkte fyldig, er den bestemt til at leve med. Det er i øvrigt Harman Kardon, der har tunet lyden.

Skærmen er ikke hængslet langs bagkanten, men faktisk på undersiden af maskinen. Det betyder, at kabinettet løftes lidt op fra underlaget, når skærmen åbnes. Det giver både bedre ventilation og en lidt bedre arbejdsstilling. Fikst!

Annonce
ZenBook 14 UX433 Product photo 2B Royal Blue 14 48946
Skærmen er ikke hængslet langs bagkanten, men på undersiden af kabinettet. Det betyder, at den bagerste ende løftes fra underlaget, når man åbner låget. Foto: Asus

Tastaturet er (naturligvis) bagbelyst, og tasterne er store og behagelige. I en maskine på blot 16 mm i tykkelsen er lang vandring på tasterne umuligt, men modstanden i tasterne er passende, og en hel dags noter på studiet er ikke noget problem.

En laptop på 13-14 tommer har lige akkurat plads til et tastatur i fuld størrelse, men ikke til et numerisk tastatur. Hvis man har brug for at indtaste mange tal, kan ZenBook 14 købes i en variant med numerisk tastatur indbygget i touchpad’en, som tændes med et tryk. Det koster dog ekstra, og den testede udgave var uden denne funktion.

ZenBook 14 UX433 Product photo 2B Royal Blue 13 48945
Set fra siden bliver ZenBook 14 næsten væk. Foto: Asus

Hvor de dyrere ZenBook-modeller er en exces i minimalisme, når det gælder tilslutninger, er der et ret komplet udvalg af ind- og udgange på ZenBook 14. To USB-porte samt en USB-C- og en HDMI-udgang i fuld størrelse betyder, at man ikke skal anskaffe en stribe adaptere for at kunne bruge maskinen ude i virkeligheden. Der er også en SD-kortlæser.

Skærmen er “kun” Full HD og uden touch. Det er ikke lige så luksuriøst som på nogle af de dyrere ZenBooks, men det er fuldt tilstrækkeligt i forhold til størrelsen og ikke mindst prisen. Og vigtigere er det, at skærmen er klar, knivskarp og farverig.

Benchmarks

Da vi er i den behagelige ende af prisskalaen, er indmaden ikke hentet på allerøverste hylde på lageret. Processoren er en Intel Core i5-8265U på 1,6 GHz. Men det er immervæk en 8. generations quad-core med otte tråde, hvilket gør den hurtigere end flere af forrige generations i7-processorer. Geekbench-testen gav et resultat på henholdsvis 4.341 (single-core) og 14.360 (multi-core). PCMark 10-testen endte med et resultat på 3.819, hvilket et udmærket for en maskine til kontorarbejde.

Som altid pudsede vi for sammenlignelighedens skyld også ZenBook 14 på de grafiktunge Cinebench- og 3DMark-tests. Og med det ventede resultat. Lette maskiner med Intel HD Graphics er bare ikke gode venner med tung 3D-grafik. Men de blev dog gennemført og viste også, at kølingen er ganske lydsvag. Da ingen køber en letvægts-ultrabook til gaming, vil man næppe opleve problemer med grafiske kræfter. Photoshop fungerer fint, og selv et spil Counter-Strike klarer den såmænd også – selv om styringen er som at svømme i sirup, hvis man ikke skruer ned for detaljerne.

Asus ZenBook 14 UX433 kører langt på literen. Asus opgiver brugstiden til “op til 13 timer”. I vores intense batteritest, der simulerer intenst kontorarbejde uden nogen form for kaffepauser, klarede maskinen 3 timer og 27 minutter. Og det er glimrende, så medmindre du har pakket rejsekufferten til udlandsophold, er der ingen grund til at tage opladeren med.

Konklusion

Asus ZenBook 14 UX433 er en rørende billig maskine, der føles langt dyrere. Den er let og elegant, og den kører fint en hel dag på en opladning. Og i modsætning til prestigemodellerne har den alle de porte, du har brug for. Processor og grafikkort er ikke dagens kvikkeste, men den løber stadig fra sidste års luksusmodeller, der dengang kostede det dobbelte. Finishen er kun næsten i top, og skærmen mangler touch. Men til prisen er det svært at finde noget negativt at sige om den.

Karakter
Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T
Premium
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskærms-PC