TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Beam Projector

For sløv og for dyr

Beam er et godt eksempel på, at ikke alle Kickstarter-projekter er værd at føre ud i livet.

Af / 16/02/2017 - 11:36
Beam Projector

Home mener

  • Beam er en sjov idé, som med lidt videreudvikling kunne blive et godt produkt.
  • I betragtning af prisen er indmaden for sløv, opløsningen for lav og lysstyrken for svag. Beam virker ufærdig.

Via Kickstarter får Ole Opfinder-typer mulighed for at få produkter på markedet, der ellers ikke ville have haft en jordisk chance i en større multinational virksomhed. Hvis tilpas mange bakker op om projektet, ender det på sigt i fysisk form i butikkerne. Sådan et projekt er Beam Projector.

Ideen går ud på, at man propper en projektor med LED-lys ind i en “almindelig” elpære, som herefter kan monteres i enhver E27-sokkel. Smid ekstra hardware, processor, højttalere og lignende i, udstyr pæren med Android, og du har Beam.

Nem opsætning
Beam kobles til dit Wi-Fi-netværk og styres via en app på mobilen. Selve opsætningen er ganske nem og minder meget om, hvad vi kender fra andre Wi-Fi-forbundne enheder. Desværre er der ikke adgang til 5 GHz båndet, hvilket kan være en hæmsko i forhold til tungere streaming-opgaver.

Den indbyggede højttaler kan bruges i en snæver vending, men du får langt bedre lyd ved at tilkoble en trådløs Bluetooth-højttaler. Takket være de indbyggede LED-lys kan du ud over at bruge Beam som projektor også bruge den som en almindelig lyspære.

beam smart projector 2 p 5230
(Foto: Producent)

Screw it in and have fun
Med ovenstående catch-phrase markedsføres den gigantiske pære – og den er virkelig stor! Jeg havde svært ved at få den til at ligge ordentligt på bordet og fandt derfor på at montere den i en arkitektlampe, hvor den samtidig lettere kunne vinkles mod væggen. Desværre var Beam for tung til at holde hovedet oppe og måtte derfor blive liggende på bordet.

Annonce

Du justerer skarpheden via et lille drejehjul og kan ved at rotere en ring for enden dreje hele billedet 90 grader til hver side. Det er ikke helt nok og kan gøre det svært at justere billedet, så det står helt lige og/eller skarpt.

Beam 05 5229
(Foto: Producent)

Bøvlet styring
Ligesom pæren er den medfølgende app en tung sag at manøvrere rundt i. Android har ikke fået lagt et lag ovenpå og skal derfor styres i sin rå form med en cursor. Den bevæger du rundt via et pegefelt i app’en på telefonen. Lyder det bøvlet? Det er det også. Samtidig er det meget langsomt og ikke særlig intuitivt, når du f.eks. er inde i diverse apps og ikke bare kan stoppe eller starte afspilning med et tryk på en knap.

Du kan også vælge at streame direkte fra din telefon via Miracast og AirPlay, men her oplevede jeg flere gange, at app’en gik i stå, hakkede eller crashede. Irriterende.

IMG 5946 5233

Ingen hd
Opløsningen på Beam er sølle 480p (854 x 480 pixel). Det er ikke ret meget, og billedet fremstår da også særdeles udtværet. Jeg er helt med på, at man vil holde prisen nede, og at der er grænser for, hvad der er muligt, når vi snakker pico-projektorer. Sammenholdt med en lysstyrke på 100 lumen er det bare ikke særlig godt.

Det afhænger selvfølgelig meget af, hvad man vil bruge Beam til, men hvis man vil se film og serier, bør man ikke have for høje forventninger.

IMG 5942 5234

Hak, hak, hak
Lav opløsning og beskeden lysstyrke kunne dog være tilgivet, hvis det ikke var for den øvrige indmad. Da der er tale om en Android-enhed, kan du installere og afvikle et bredt udvalg af apps. Desværre er den indbyggede processor på 1,3 GHz håbløst underdimensioneret til moderne streaming-opgaver, hvilket betyder, at det tager lang tid for apps at loade, ligesom du vil kunne opleve hakken og prusten.

Det er ikke godt nok, når vi i dag kan få forholdsvis billige smartphones, der æder alt, hvad vi smider efter dem, og det gør det f.eks. hurtigt til en frustrerende oplevelse at bladre rundt i Netflix.

Konklusion
Konceptet bag Beam er godt, men udførelsen er simpelthen for ringe til at retfærdiggøre den høje pris. Opløsningen er for lav, ligesom lysstyrken og indmaden er alt for sløv til at drive værket. Resultatet er en pico-projektor, der er mere interessant i teorien end i praksis.

En hurtigere processor og en mere gennemtænkt app vil kunne gøre en stor forskel. Indtil da er Beam virkelig svær at anbefale.

Mikael Hansen
(f. 1982): Freelancejournalist på L&B Home. Mikael startede som tech-journalist hos Gamereactor i 2006. Derfra gik turen til magasinet GEAR, hvor han også fik bred erfaring foran et kamera. En kandidatgrad senere vendte han retur som journalist på Lyd & Billede og sidenhen som redaktør for TechRadar. Mikael skriver om alt fra fra PC’er til smartphones, smart home, lyd og gaming.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ultra short-throw-projektorer – det perfekte alternativ til et kæmpe-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede