TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Colorfly Pocket HiFi C4 Pro

Fantastisk lyd i lommeformat

Denne bærbare musikafspiller fra Colorfly lyder virkelig fantastisk. Men udseendet og brugsområderne er nok mest for særligt interesserede.

Af / 21/05/2012 - 19:54
Colorfly Pocket HiFi C4 Pro

Lyd & Billede mener

  • Lyd i mesterklassen Støtter 24 bit/96-192 kHz
  • Støtter ikke 24 bit FLAC Begrænset brugervenlighed Stor og kluntet

Sammenlignet med en iPod eller en iPhone er den gigantisk. Den kan være i en lomme, men ikke uden at lave en stor bule. Alligevel er der noget ved udseendet, som tiltaler mig. Colorfly C4 Pro er unægtelig retro og ser ud som noget fra 70’erne eller 80’erne. Kabinettet af træ kombineret med en topplade af kobber får den næsten til at ligne en miniatureversion af min gamle Intellivision spilkonsol fra 1982. Men den er cool. Groovy.

Colorfly er en kinesisk producent, som har sat et mål om at lave bærbare musikafspillere med ordentlig hi-fi-lyd. Det samme kan ikke ligefrem siges om Apples iPhone og iPod, der kæmper med at drive vanskelige hovedtelefoner, og som aldrig lyder specielt godt fra hovedtelefon-udgangen. Er du kræsen med hensyn til lyd, når du rejser, kan det være, at du behøver noget andet.

Indmad
C4 Pro har en god og dyr hovedtelefon-forstærker indbygget, og den har både lille og stor hovedtelefon-udgang. Der sidder separat forforstærkerchip til hver kanal, som kan drive hovedtelefoner med impedans op til 125 ohm. Altså tungt drevne. Den har desuden en anerkendt digitalkonverter fra Cirrus Logic (CS4398). En dyr opsampler fra samme firma findes også (CS8422), og du kan selv vælge, hvilken samplingfrekvens du vil opkonvertere til. Hvis nogen.

Derudover har afspilleren både digital ind- og udgang af typen koaksial, så den kan bruges som digitalkonverter i et hi-fi-anlæg (kræver Y-split fra hovedtelefon-udgangen til anlæggets RCA-indgang) – eller brug den som medieafspiller tilsluttet en endnu dyrere digitalkonverter i dit stereoanlæg.

Filtyper
Ud over at spille almindelig MP3 og WMA kan denne afspiller håndtere både ukomprimerede WAV-filer og tabsfrit komprimerede FLAC-filer. Den støtter til og med højopløste musikfiler af typen 24 bit/96-192 kHz, men da bare som WAV. FLAC er begrænset til 16 bit/44,1-48 kHz, hvilket jeg ikke helt kan begribe.

Annonce

Så at sige al højopløst musik tilgængelig til køb på internettet er nemlig af typen FLAC. Hverken gennem amerikanske HDtracks eller norske Gubemusic.com kan man købe WAV-filer. De er nemlig så store, at de er upraktiske, specielt hvis man begynder at operere med 192 kHz filer. Mens almindelig cd-kvalitet bruger 1411 kbit/s båndbredde og optager ca. 10 MB lagringsplads pr. minuts spilletid, bruger 24 bit/96 kHz 4608 kbit/s og behøver 34,5 MB pr. minut. Gang dette med to igen for 24 bit/192 kHz, og du sidder tilbage med 450 minutters spilletid, før Colorfly-afspilleren er fuld. Ti-tolv albums, altså. 900 minutter i 24 bit/96 kHz.

Hvis Colorfly C4 Pro havde understøttet FLAC-filer med samme opløsning, kunne den lagre omtrent dobbelt så meget musik med samme lydkvalitet. Du ville også slippe for at bruge et konverteringsprogram, som laver de FLAC-filer, du køber højopløst på nettet, til WAV-filer, som Colorfly-afspilleren understøtter. Hvis du derimod er interesseret i at spille filer i almindelig 16 bit cd-kvalitet og MP3, kommer det sig ikke så nøje. Men hvis du er det, ville du måske ikke bruge 6.000 kroner på en musikafspiller til at begynde med …

Brugervenlighed
Afspillerens brugervenlighed er helt fin. Den kobles til pc eller Mac med USB og genkendes som en harddisk. Dermed er det bare at trække de filer over, som du vil høre. Det går lidt mere trægt end med en USB-stick, så væbn dig med lidt tålmodighed. Du kan sortere musikken i kataloger, f.eks. efter album, så du nemt kan bladre fra album til album i menusystemet på afspilleren. Så kan du imidlertid ikke få al musikken frem på en lang liste, hvis du f.eks. skulle ønske tilfældig rækkefølge blandt mediateket.

Menusystemet på afspilleren er godt nok, men layoutet på knapperne er ikke det mest intuitive. Men man kan vende sig til alt.

Det, jeg godt kan lide, er det cool retro-håndtag, som styrer lydniveauet. Det lader til at være af god kvalitet og har fin mekanisk modstand.

Lydkvalitet
Så til det über-cool, nemlig lyden. Sammenligner jeg med min egen iPhone, så laver Colorfly bankekød af den. Heftig og rytmisk rock med et par basrige hovedtelefoner af typen Kicker HP541 sparker meget mere med Colorfly. Her er der godt med baskontrol, og det bliver ikke hårdt, selv når jeg spiller ekstremt højt. Colorfly har en varme, fylde og opløsning, som iPhone bare kan drømme om.

Med de mere tungt drevne AKG Q701 til 4.000 kroner og Kat Bushs drømmealbum 50 Words for Snow i 24 bit/96 kHz konverteret fra FLAC til WAV præsenterer afspilleren et musikalsk rum af dimensioner. Den har langt bedre kontrol over hovedtelefonerne end nogen anden bærbar afspiller, jeg hidtil har hørt, og Kate Bushs stemme svæver herligt i luften, akkompagneret af heftige basrytmer og omgivet af et stort elektronisk lydlandskab.

Kort og godt sindssygt god lyd af at komme fra en bærbar afspiller. Der er ingen tvivl om, at lydkvaliteten er i en helt anden liga end hos nogen iPod eller anden bærbar afspiller, jeg har hørt. Nu findes der eksterne DAC’er til iPod, som også kan forvandle den til en god hi-fi-afspiller, men når vi taler om lyd på farten, er Colorfly C4 Pro i særklasse.

Konklusion
Denne bærbare musikafspiller, Colorfly C4 Pro, lyder bedre end nogen anden bærbar medieafspiller, som undertegnede har hørt. Lyden er kort og godt fantastisk og da specielt med 24 bit/96-192 kHz WAV-filer. Hvis du stiller store krav til lydkvalitet, når du er på farten, har den ikke meget konkurrence. Men der er alligevel en del ulemper, som må overvejes. For det første er afspilleren stor og kluntet og ganske tung. Det er også åbenbart, at retro-udseendet vil man enten elske eller hade.

Et af afspillerens store salgsargumenter er, at den støtter 24 bit/96-192 kHz lydfiler, og det er fint og godt. Men den støtter ikke FLAC-filer i denne opløsning, kun WAV. Og eftersom FLAC er det dominerende HD-lydformat i netbutikkerne, er det meget kortsigtet ikke at implementere 24 bit FLAC-afspilning, når afspilleren alligevel støtter filformatet i 16 bit.

Brugervenligheden er mangelfuld, når det gælder spillelister og afspilning af hele mediateket på én gang, eftersom det er delt op i mapper.

Med alt det i baghovedet er det op til dig at vurdere, om den fantastisk vellydende afspiller, med sine brugerbegrænsninger, faktisk er 6.000 kroner værd.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Bluesound tager kampen op med WiiM

Technics frier til de audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Slet og ret et knaldgodt køb

Bringer musikken til live

Gløder af spilleglæde

Stylet minimalisme

Hi-Fi streaming på budget

High-end i sværvægtsklassen

Kompromisløs lyd i lommen

Total kontrol

Her er Denons løsning på Sonos-kaosset