Med Windows 10 er der også kommet en ny generation af Windows-baserede computere. Microsoft viser selv vejen med Surface Pro 4, og tendensen er tydelig: Der satses på to-i-en computere – eller hybridcomputere, som vi ynder at kalde dem – der skal kunne fungere som tablets og bærbare computere på én gang.
Derfor ser den nye inkarnation af Dell XPS 12 en hel del anderledes ud end forgængeren, som vi roste til skyerne og sågar kårede som Årets Bedste computer tilbage i 2013.
Et unikt designvalg
Hvor den oprindelige XPS 12 lignede en helt normal bærbar computer, men havde skærmen siddende i en robust aluminiumramme, hvori den kunne dreje om sin egen akse, består den nye XPS 12 af to helt separate dele – et tastatur og en skærm. Skærmen kan så anvendes som tablet eller monteres i en dock på tastaturet, så man kan bruge XPS 12 som en almindelig bærbar computer.
Næsten da, for designet er ret specielt. Tastaturet har nemlig ingen mekaniske dele såsom låse eller hængsler, der holder fast i skærmen, når den dockes. I stedet ligner docken mest af alt en tagrende, der løber langs tastaturets bagkant. “Tagrenden” er magnetisk, og skærmen stilles blot på højkant, så er den docket.
Dette designvalg har både styrker og svagheder. Det er selvsagt supernemt og hurtigt at tage skærmen ud af “docken” for at bruge den som tablet, men omvendt er der jo ingen bevægelige dele, og derfor står en docket skærm i én bestemt vinkel i forhold til tastaturet, og det er ikke til at ændre på.
Vinklen er på 110 grader, og det fungerer ret godt, hvis man sidder med computeren i skødet – noget, der er vanskeligt med Microsoft-konkurrenten Surface Pro 4 – men hvis man i stedet har computeren stående på et bord foran sig, bliver betragtningsvinklen hurtigt for skarp, og man får ikke det optimale ud af den ellers glimrende skærm.
I øvrigt er hele konstruktionen nærmest umulig at flytte rundt på som én samlet enhed. Enten må man klappe tastatur og skærm sammen som en almindelig bærbar, før man f.eks. kan flytte den fra spisebordet til sit skød i lænestolen, eller også må man bare afmontere skærmen og bruge den som tablet.
Desuden mister skærmen meget hurtigt kontakten til tastatur-docken, hvis man kommer til at skubbe det mindste til en af delene, og så fungerer taster og touchpad pludselig ikke, hvilket er en kilde til stor irritation.
Dell leverer et slags magnetisk ydercover med til XPS 12, Dell Premier Folio, der kan holde lidt sammen på skærm og tastatur, men i bund og grund er designet bare ikke helt så praktisk og smart, som det umiddelbart kan se ud.
Flere lyspunkter
Og det er lidt synd, for på en række punkter er den nye XPS 12 en lige så glimrende computer som forgængeren. Skærmen på 12,5 tommer er med sin 4K-opløsning (3840 x 2160 pixel) helt fantastisk (til sammenligning har Apples 12 tommers MacBook en skærmopløsning på 2304 x 1440 pixel) med dybe, flotte farver og et virkelig godt sortniveau.
I første omgang undrer man sig lidt over, at rammen omkring skærmen er så bred på de lange sider – når nu sidste års Dell XPS 13 brillerede med en skærm, hvor rammen næsten var forsvundet. Men det giver god mening, når man bruger skærmen som tablet. Man er nødt til at have noget at holde fast i, der ikke er berøringsfølsomt.
Lyden fra de indbyggede højttalere er også god – omend ikke så god som lyden i iPad Pro – og især full-size tastaturet fortjener ros.
Det er langt, langt bedre end tastaturet på den konkurrerende 12 tommers MacBook. Tasternes vandring er lang, hvilket giver en god taktil oplevelse, og de enkelte taster sidder med god afstand til hinanden og er tilmed baggrundsbelyst. Selv den mest business-lækre ThinkPad har ikke et mere lækkert tastatur end denne Dell-maskine.
Elendig batterilevetid
Desværre er Dell XPS 12 omtrent lige så dyr som den business-lækre ThinkPad. Vi har testet den midterste af tre modeller, og alligevel er prisen tæt på 13.000 kroner, hvilket ikke engang den førnævnte MacBook i en tilsvarende konfiguration synes, at den kan tillade sig.
Og det er ikke ydelse, man får for pengene, for XPS 12 er ligesom den lille Apple-maskine og andre konkurrenter – såsom den nye ASUS Zenbook UX305CA, som vi testede i martsnummeret af Lyd & Billede – baseret på Intels Core M-processorer, der skulle give afkald på nogle af de rå kræfter for til gengæld at give os nul støj og lang batterilevetid.
Vores benchmark-tests viser, at Core M holder, hvad den lover, for så vidt angår ydelsen. Den er som ventet ikke særlig imponerende. Men når det gælder batteritiden, bliver vi snydt, så vandet driver. Den er nemlig decideret elendig. Mellem tre en halv og fire en halv time holder maskinen på en opladning, så melder Windows om kritisk lavt batteriniveau. Det er bare ikke godt nok!
Konklusion
Dell XPS 12 har både sine gode og sine dårlige sider. Designet kan være svært at vænne sig til, men hvis man i højere grad ønsker sig en Windows-tablet med en formidabel tastatur-dock, kan den alligevel være det rigtige valg. Skærmen imponerer med ultrahøj opløsning og et flot billede, og tastaturet er lækkert og ergonomisk.
Man skal dog ikke forvente at kunne arbejde med tung videoredigering og billedbehandling på XPS 12, for det rækker ydelsen altså ikke til. Og sørg for at have en stikkontakt inden for rækkevidde, for batteriet er noget møg.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer