TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Dell XPS 13 2-i-1 (7390)

Velfungerende hybridformat med store udfordringer

Dell XPS 13 2-i-1 kunne være den perfekte hybridcomputer, hvis Dell bare kunne få styr på to væsentlige udfordringer.

Af / 09/02/2020 - 15:23
Dell XPS 13 2-i-1 (7390)

Home mener

  • Velfungerende hybridformat koblet med byggekvalitet fra øverste hylde og en af de bedste højopløste skærme, vi nogensinde har set på en 2-i-1-computer.
  • For tung til reelt at kunne fungere som tablet, og den lave batterilevetid gør computeren væsentlig mindre fleksibel, end man bør kunne forvente af en ultrabærbar.

Dell har gennem årene eksperimenteret med forskellige typer 2-i-1-computere. En af de første var Dell XPS 12 fra 2013, som kom med en skærm, der sad i en robust aluminiumramme og kunne dreje om sin egen akse. En virkelig smart løsning, som Dell dog forlod igen, bl.a. med Dell XPS 12 fra 2016, som bestod af to helt separate dele, nemlig tastatur og skærm hver for sig. Skærmen kunne så anvendes som tablet eller monteres i en magnetisk dock på tastaturet.

Den løsning var dog mindre elegant, og Dell er da også gået over til den langt mere normale hybridformfaktor, hvor et par hængsler forbinder skærm og tastatur, hvorfor computeren kan foldes 360 grader om sin egen akse. Ligesom vi kender det fra andre hybridmodeller såsom Lenovo ThinkPad X1 Yoga og HP Envy x360.

XPS 13 2 in 1 flat black
Et par hængsler forbinder skærm og tastatur, hvorfor computeren kan foldes 360 grader om sin egen akse. (Foto: Dell)

Udseende og konstruktion

Dell XPS 13 2-i-1 kan altså ændres fra at være lukket sammen som en almindelig bærbar til at være foldet sammen, så låg og bund befinder sig ryg mod ryg, hvorved den reelt bliver til en tablet.

Desværre er Dell XPS 13 med sin godt 1,3 kilos kampvægt ikke den letteste computer at håndtere i tablet-tilstand. Det havde måske været mere brugervenligt og medgørligt, hvis tasterne i det mindste var blevet trukket ind i kabinettet, når computeren foldes om sin egen akse – som det er tilfældet med førnævnte Lenovo ThinkPad X1 Yoga – men den lille finesse er der ikke blevet plads til. Det havde ellers betydet, at tasterne ville flugte med bagsiden i stedet for at stikke ud, hvilket ville have beskyttet dem bedre mod at blive revet løs eller gå i stykker på andre måder.

Når det så er sagt, så er Dell XPS 13 2-i-1 ellers robustheden selv. Hele herligheden er skåret ud af en enkelt blok aluminium, mens skærmen er fremstillet af Corning Gorilla Glass 5, der er ret svært at smadre.

Annonce

Tastaturet er et baggrundsbelyst MagLev-tastatur i fuld størrelse, mens indersiden er beklædt med kulfibermateriale. Tasterne har en relativt kort vandring på 1,3 mm, men der er god modstand i dem, og derfor er den taktile oplevelse absolut godkendt.

XPS 13 2 in 1 left angle exterior black
Hele herligheden er skåret ud af en enkelt blok aluminium. (Foto: Dell)

Skærm og lyd

Mere end godkendt er også skærmen, som virkelig er denne hybridcomputers helt store fortrin. Dell har “lånt” det lidt specielle 16:10-format, som vi kender fra Apples MacBook Pro-computere, og det gør XPS 13 bedre egnet til produktivitet end de fleste andre Windows-bærbare, der som regel kommer med skærme i 16:9-format og dermed tilbyder et mindre vertikalt arbejdsområde.

Men det er den høje 4K-opløsning og det lysstærke (500 nit) og knivskarpe skærmbillede, der for alvor stjæler opmærksomheden. Dell XPS 13 2-i-1 kommer med HDR og Dolby Vision, og resultatet er fænomenal kontrast og en præcision i farvegengivelsen, som kommer brugeren til gode, uanset om man ser Netflix eller arbejder med gigantiske Excel-regneark.

Det gør bestemt heller ikke noget, at skærmen er stort set rammeløs, så der er blevet plads til hele 13,4 tommers skærmareal på mindre plads, end f.eks. Apples 13″ MacBook Pro skal bruge til 13,3 tommer.

Lyden er til gengæld ikke noget at skrive lange breve hjem om. Her får man en bedre lydoplevelse ud af en iPad Pro, selv om Dell ellers praler med, at de indbyggede stereohøjttalere i XPS 13 2-i-1 er professionelt tunet med Waves MaxxAudio. Man kan sagtens bruge den indbyggede lyd til Skype-møder og et indslag fra TV-nyhederne, men lydoplevelsen er lidt for tynd og skrattende til mere krævende kilder som film og musik.

XPS 13 2 in 1 overhead view black
Tastaturet er et baggrundsbelyst MagLev-tastatur i fuld størrelse, mens indersiden er beklædt med kulfibermateriale. (Foto: Dell)

Ydelse

Dell har leveret et testeksemplar med noget nær den dyrest mulige konfiguration, herunder 10. generations Intel Core i7-1065G7-processor, 16 gigabyte RAM og en 512 gigabyte SSD. Og selv om der selvfølgelig findes endnu dyrere bærbare, der er endnu vildere – såsom Asus ZenBook Pro Duo – så er Dell XPS 13 2-i-1 i den testede konfiguration altså seriøst hurtig!

Det viser de fleste af vores benchmark-tests, selv om fraværet af en dedikeret GPU betyder, at Dells hybridcomputer næppe skal belastes med alt for meget gaming.

Kun på ét punkt skuffer XPS 13 ret så fælt, og det er batterilevetiden. I vores benchmark-test klarer hybridcomputeren således kun to timer og 54 minutter, før batteriet må smide håndklædet i ringen, og det er meget tæt på at være det dårligste resultat i årevis.

Selvfølgelig er den reelle batterilevetid noget længere, eftersom benchmark-testen presser computeren til det yderste, men reelt får du måske omtrent fem timer ud af en opladning ved normal brug, og det er meget, meget langt fra de ti timer, som Dell selv mener, at maskinen kan præstere.

Selvfølgelig er en del af forklaringen på den begrænsede batteriydelse, at den lysstærke 4K-skærm kræver en masse strøm, men så burde Dell have overvejet at forsyne computeren med et større batteri. En hybridcomputer er i sagens natur født til at være ultrabærbar, og så må man også kunne forvente bedre batterilevetid, end Dell XPS 13 2-i-1 kan levere.

XPS 13 2 in 1 two units tablet laptop mode
Dell XPS 13 2-i-1 kan ændres fra at være lukket sammen som en almindelig bærbar til at være foldet sammen, så låg og bund befinder sig ryg mod ryg, hvorved den reelt bliver til en tablet. (Foto: Dell)

Konklusion

Dell XPS 13 2-i-1 er på mange måder en glimrende hybridcomputer. Efter at have eksperimenteret med formfaktoren har den amerikanske computerproducent fundet recepten, og XPS 13 er lækker, solid og kommer med en af de lækreste skærme, vi nogensinde har set på en bærbar.

Derfor er det en skam, at maskinen vejer mere, end godt er, når hele pointen med en hybridcomputer er, at den også skal kunne bruges som tablet. Det største problem er dog batterilevetiden, som langtfra er i nærheden af, hvad man burde kunne forvente.

Den høje kampvægt og den lave batterilevetid trækker i fælleskab væsentligt ned i vores samlede vurdering af Dell XPS 13 2-i-1. Begge dele er nemlig ret kontraproduktive, når man tager i betragtning, hvad det egentlige formål er med en hybridcomputer som produkttype.

Karakter
Dell XPS 13 2-i-1 (7390)
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Mesh til det avancerede smarthjem

Mere behøver Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?