TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Det smarte hjem

Gør hytten klogere

Det intelligente hjem har efterhånden været på vej i mange år. Nu er det her.

Af / 07/04/2017 - 11:00
Det smarte hjem

Indtil for få år siden var begrebet smart-home forbeholdt dyre totalløsninger med kilometervis af kabler og avanceret udstyr, der kun kunne installeres af en certificeret tekniker.

Det har den teknologiske udvikling heldigvis fået vendt godt og grundigt op og ned på, hvilket betyder, at det intelligente hjem i dag også er tilgængeligt for helt almindelige mennesker gennem køb af såkaldte smart-home produkter. Du er ikke længere tvunget til at købe hele pakken, men kan nøjes med at investere i et enkelt eller flere produkter og selv montere og installere dem i dit hjem.

Med den øgede tilgængelighed er der dog også introduceret nogle nye problemer. Hvor teknikeren tidligere sørgede for, at det hele spillede sammen, er du i dag i producenternes vold og derfor afhængig af deres vilje til at lege med hinanden. Et smart-home er først rigtig smart, når alle dimserne taler sammen. På dét punkt er der desværre lang vej igen.

Hvad kan jeg bruge det til?

For bedre at kunne forstå, hvad et intelligent hjem egentlig betyder, er det godt med nogle eksempler. Vil du gerne spare på energien og dermed spare penge, så kan det gøres ved at udstyre dit hjem med en række sammenkoblede sensorer. Tanken er, at når dine faste installationer som el, vand, varme og lys taler sammen, kan deres forbrug også justeres i forhold til hinanden og dermed reguleres til at operere mest energieffektivt.

Hvorfor skal radiatoren køre for fulde gardiner, når du lufter ud? Og hvad med lyset – huskede du at slukke det, inden du gik hjemmefra? Med sensorer på døre og vinduer ved termostaten på radiatoren, om der er grund til at fyre for gråspurvene, og kan tænde og slukke efter behov. De smarte LED-pærer kan via GPS-signalet i din telefon tjekke, om du er hjemme, og slukke af sig selv, hvis du ikke er. Smart!

Annonce

Hvilken type produkter?

Et smart-home består dog af mere og andet end bare lys og varme. Overordnet set kan de smarte produkter deles op i fire hovedkategorier. Den første dækker over styring af hjemmet, herunder energiforbruget. Intelligente Wi-Fi-termostater justerer selv varmeforbruget, og de netværksforbundne LED-pærer tænder og slukker helt af sig selv. Begge dele styres mestendels via apps på telefonen, men der er nye og endnu smartere tider på vej.

Stemmestyring er det helt store i USA, og selv om vi indtil videre kan lege lidt med via Apples Siri og HomeKit, er vi stadig langt bagefter. Årsagen hertil skal bl.a. findes i sproget samt det faktum, at vores markeder bare er alt for små.

iStock 543047254 9196
(Foto: Producent)

Overvåg dit hjem

En anden produktkategori, som vokser støt og roligt “over there”, er sikkerhed og overvågning. Via alarmer, kameraer og elektroniske låse kan du hele tiden følge med i, hvad der foregår i og omkring dit hjem, uanset hvor du befinder dig. Luk postbuddet ind, så han kan aflevere den pakke, du har ventet på hele dagen, eller hold øje med, om børnene kom rettidigt hjem fra skole.

Overvågningskameraerne ved, om du er hjemme eller ej, og sender derfor notifikationer, hvis der registreres bevægelser eller sågar ansigter, som kameraet ikke kender. Det er ren science fiction.

Masser af underholdning

Også underholdningsprodukterne er godt med i det intelligente hjem. Stort set alle produkter med respekt for sig selv kan i dag kobles på det trådløse netværk, og du kan dermed styre både tv, højttalere, medie-streamere og radioer digitalt. Smart-tv har eksisteret i flere år, men først nu begynder vi at se, hvor smarte de egentlig kan være. Billedet fra dørtelefonen kommer op på skærmen, når der ringes på. Er det én, du vil lukke ind, kan du nu gøre det via din fjernbetjening!

Køkkenet er også med

Til sidst har vi de hårde hvidevarer og andre ting, vi typisk finder i køkkenet. Det har længe været en fremtidsvision at lade køleskabet holde styr på varernes udløbsdatoer og selv bestille nye eller informere dig om, at du skal huske at gøre det. Sådan er det ikke længere. Den slags produkter findes rent faktisk, omend det er en produktkategori, vi endnu ikke ser meget til på vores breddegrader.

Taler ikke samme sprog

Desværre er der som nævnt et stort problem, når vi taler om det intelligente hjem. Skønt alle produkter er koblet op til det samme netværk, kan de ikke nødvendigvis tale sammen. Der findes endnu ingen fælles trådløs standard, og hver producent har udviklet sin egen app til at styre sine egne produkter. Dermed ryger hele ideen om det rigtig smarte hjem, og forbrugeren står tilbage med en bøvlet oplevelse.

Heldigvis er der forandring på vej, og flere producenter er netop begyndt at åbne deres proprietære økosystemer op og arbejde sammen. Det gøres f.eks. via Apples HomeKit, Amazons Alexa og Google Home. Også andre spillere som f.eks. danske Bang & Olufsen har indset, at det er tid til at lukke op, og har derfor åbnet døren til deres BeoLink-system, så du nu kan integrere alle dine enheder i én samlet løsning. Det er rart at se.

picture2
<
>
(Foto: Producent)

Hvor er vi på vej hen?

Ideen med det intelligente hjem – om man kan lide det eller ej – er, at alle enheder i husstanden kan tale sammen. Dit ur kan tale med din ovn, og din clockradio i soveværelset kan tale med kaffemaskinen i køkkenet. Har du en højttaler, som understøtter Alexa eller Google Home, kan du tale til det hele – altså sådan rigtig tale.

De teknologiforskrækkede kan godt begynde at ryste i bukserne. Det handler om at give slip og lade teknologien styre. Skrækscenariet er selvfølgelig computeren Hal 9000 fra Rumrejsen år 2001. Så galt kommer det dog næppe til at gå, men det er en interessant tanke. Hvor sårbare bliver vi, hvis hele hjemmet er koblet op på internettet?

Hvad med sikkerheden?

Ligesom med andre internetforbundne enheder kan der være en sikkerhedsrisiko forbundet med at give smart-home produkter adgang til dit hjemmenetværk. Det giver sig selv hvorfor. En hacker kan have interesse i at få adgang til din elektroniske lås, dit kamera eller din alarm. Ja, selv LED-pærerne kan være interessante, da den mindste sprække i sikkerheden kan give adgang til noget større. Og ja, det er teknisk muligt at hacke sig ind i dit sikkerhedskamera eller sågar din opvaskemaskine.

Husk derfor at beskytte dit netværk med kodeord, og sørg for løbende at opdatere software og firmware på alle netværkstilsluttede enheder. Hvis du er den ekstra paranoide type, kan du med fordel lave en online-søgning for at se, om nogle af dine smarte produkter er på den sorte liste over ting, der kan tilgås udefra. Følg linket herunder. Søgemaskinen benytter sig af den såkaldte Shodan-liste, som er en oversigt over alle verdens internetforbundne enheder.

http://iotscanner.bullguard.com

Tado Smart Radiator Thermostat Starter Kit

Lad Tado styre varmen

Det er slut med at skrue op og ned for radiatoren, Tado klarer det selv.

Designet af Tado er pænt og enkelt. De vil passe godt ind i ethvert skandinavisk hjem.
Tado understøtter endnu ikke Apple HomeKit og larmer lidt rigeligt.
Læs hele testen

Witti Beddi

Bestil en Uber fra sengekanten

Denne smarte clockradio kan både afspille musik fra Spotify og bestille taxaer.

Beddi er nydelig at se på og fungerer fint som basis-clockradio.
Beddi kan intet uden din smartphone, fordi den ikke selv har adgang til internettet.
Læs hele testen

Sonos Play:5

Smart lyd til et smart hjem

Sonos er stadig kongen af smart lyd i flere rum.

Sonos er let at installere og bruge. Dertil er lyden fra Play:5 utrolig god, særlig i stereo og med en subwoofer koblet til.
Sonos har ikke indbygget Bluetooth, og du er derfor bundet til det lukkede økosystem.
Læs hele testen

Logitech Harmony Elite

Én remote til det hele

Nogle gange er det bare rart at kunne trykke på en knap.

Harmony Elite kan både styre din hjemmebiograf og dine smart-home produkter. Kan også betjenes med app til Android og iOS.
Det tager tid at indstille de forskellige aktiviteter. Prisen er i den høje ende.
Læs hele testen

Panasonic HN6012 Monitoring & Control Kit

Panasonic inviterer til lukket fest

Panasonics sikkerhedsløsning er solid, men teknisk forældet.

Panasonic leverer det, de lover. Systemet er enkelt at sætte op og en god startpakke til de teknisk udfordrede.
Panasonics system er helt lukket og kan derfor ikke bruges med andre produkter end deres egne.
Læs hele testen

Philips Hue Starter Kit

Fremragende Philips

Hvis du vil have et intelligent hjem, bør Philips Hue være det første, du investerer i.

Philips Hue understøttes af ALLE og kan derfor styres med både stemmen, apps og fysiske knapper.
Philips har erfaringen og tager sig godt betalt for det. Et komplet system kan løbe op i flere tusind kroner.
Læs hele testen

Elgato Eve Room

Siri, hvad er temperaturen i stuen?

Eve Room holder øje med luftkvaliteten, men glemmer at give informationerne videre.

Med Elgatos app får du et fint overblik over forandringer i temperatur og luftfugtighed.
Eve Room er ikke smart nok til at give informationerne videre til andre enheder.
Læs hele testen
Mikael Hansen
(f. 1982): Freelancejournalist på L&B Home. Mikael startede som tech-journalist hos Gamereactor i 2006. Derfra gik turen til magasinet GEAR, hvor han også fik bred erfaring foran et kamera. En kandidatgrad senere vendte han retur som journalist på Lyd & Billede og sidenhen som redaktør for TechRadar. Mikael skriver om alt fra fra PC’er til smartphones, smart home, lyd og gaming.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Det her kan ingen andre sengelamper

4 espressomaskiner: Hænger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel og ideen er god

Overvågning med øje på økonomien

Plads til det hele

Robotstøvsugere med kunstig dumhed

Nu rykker AI også ind i vaskerummet

Passer godt ind i et Yale-smart home

Dine terrassedøre fortjener denne lås

Smidig suger går helt til kanten

Juletræskæde til hele året

Skarp og praktisk videodørklokke