Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: DJI Mavic Mini Combo

Flyvende videokamera

Droneflyvning bliver ikke meget lettere eller sjovere end dette.

Skrevet af / 19/01/2020 - 23:44
DJI Mavic Mini Combo
Lasse Svendsen

Selv om de er sjove at flyve, er det ikke alle droner, der er legetøj. Men DJI Mavic Mini er så sjov at flyve med, at den grænser til at være legetøj, selv om kameradronen egentlig slet ikke er det.

Den lille drone kan også let forveksles med et stykke legetøj, men den er langt mere potent, end den ser ud til, selv om den er så lille, at den sniger sig under den magiske 250 grams grænse med et enkelt gram.

Det er nemlig sådan, at operatører, der flyver droner over 250 gram, skal registreres hos luftfartsmyndighederne, og der er strenge regler for, hvor man må flyve en drone. Mere om det om lidt.

DJI’s lille Mavic Mini er en af de mindste kameradroner, der både kan filme og tage stillbilleder. Den kan flyves af alle og er så let at flyve, at de fleste kan finde ud af det med bare en smule øvelse.

Mavic Mini findes kun i én udgave, men der er også en Combo-version, som indeholder en del ekstraudstyr. Såsom reservepropeller (der er rare at have), propelbeskyttelse (for bedre sikkerhed indendørs), i alt tre batterier, en oplader med plads til alle tre og en bæretaske til at have det hele i.

Selve dronen er sammenklappelig og så kompakt, at den kan være i en jakkelomme. Den medfølgende fjernbetjening er lille nok til at være i den anden lomme, og den sidste vitale komponent har alle med sig hele tiden: Mobiltelefonen.

For selv om man styrer dronen med to joysticks på fjernbetjeningen, er man nødt til at bruge mobilen som videoskærm, og her laver man også alle indstillinger i DJI Fly-app’en, såsom valg af eksponeringsprogram, automatisk takeoff og landing og ikke mindst return to home – RTH – som sender dronen tilbage til takeoff-positionen.

RTH sender også dronen retur, når batteriet er ved at være tomt, så man behøver ikke at bekymre sig for, at den styrter ned, når det løber tør. Desuden har dronen to sensorer på undersiden, der scanner underlaget og advarer, hvis den mener, at det ikke er sikkert at lande.

249 gram sjov og ballade. (Foto: DJI)

GPS

Den kan flyves indendørs, da den både er lille og let nok at styre til, at der er lav risiko forbundet med det. Men det er udendørs, den kommer til sin ret. Her bruger den GPS til at orientere sig og finde frem til udgangspunktet, når man vælger RTH.

Man kan dog ikke bare lade batterierne op og begynde at flyve, hvor man vil. F.eks. er der en sikkerhedszone på 5 km omkring lufthavne, og man må heller ikke flyve på andre folks ejendom uden tilladelse. DJI Fly-app’en har et kort, der viser områder markeret med rødt, dvs. flyveforbudszoner, som man er forpligtet til at respektere.

Sikkerhedsregler:

  • Hav altid øjenkontakt med dronen.
  • Flyv ikke over sportsarrangementer, koncerter og militære områder.
  • Flyv ikke over ulykkessteder.
  • Flyv ikke højere end 50 m (120 m, hvis du er registreret operatør).
  • Flyv ikke tættere på lufthavne end 5 km.
  • Hold en sikkerhedsafstand på 150 m til mennesker og bygninger.
  • Respektér folks privatliv.
  • Du skal have godkendelse for at flyve i mørke.
  • Overhold gældende sikkerhedsafstande.
  • Al flyvning skal foregå hensynsfuldt.
Mavic Mini Combo har to ekstra batterier og masser af tilbehør. (Foto: DJI)

Kamera

Dronen har en vidvinkelobjektiv med fast fokus og god lysstyrke. Den kan tage stillbilleder med 12 megapixel opløsning og video i 2,7K. Altså et sted mellem HD og 4K. Kameraet sidder på en treaksers gimbal med mekanisk billedstabilisering.

Billedsensoren er ikke større end ½ tomme. Jeg havde foretrukket en 1 tommes CMOS-sensor med 4K-video, men man kan ikke få alt her i verden. DJI laver også droner med større billedsensor og 4K-opløsning, men så er vægten, størrelsen og ikke mindst prisen en helt anden.

Dronen kan streame video-feedet til mobilen – op til 4 km fra operatøren – og flyve op til 30 minutter på en opladning. Jeg fik omkring 25 minutter i koldt vejr, men da Combo-versionen kommer med tre batterier, får man masser af flyvetid til hobbybrug.

Fire propeller og GPS sørger for stabil flyvning og positionering. (Foto: DJI)

Brugervenlighed

DJI Mavic Mini er legende let at flyve. Når man har foldet rotorakslerne ud og tændt for dronen og controlleren, kan man starte flyvningen fra mobilen. Tryk på Take Off, indtil hele cirklen er grøn; så letter dronen stille og roligt til godt en meter over jorden og står og svæver. Og så er det bare at føre joystickene forsigtigt fremad for at stige til vejrs og styre dronen hvorhen, man vil.

Hvis man slipper begge joysticks, stopper dronen øjeblikkelig og står og svæver, indtil man flytter på joystickene igen. DJI-app’en har tutorial-videoer, der er nyttige for begyndere, og den har også forprogrammerede skabeloner, som kan bruges, hvis man f.eks. vil have et præprogrammeret flyvemønster.

Der er også en CineSmooth-indstilling, som giver dronen blødere bevægelser og lidt mindre fart, og som er god at bruge, når man skal lave video med et professionelt look.

Controlleren har en knap til start og stop af video og en knap til stillbilleder. Som man med det samme kan dele på sociale medier direkte fra mobilen eller til DJI’s medieplatform, Skypixel.

DJI oplyser, at dronen kan tåle op til 8 sekundmeter (m/s) vind, og det kan den i hvert fald. Jeg sendte Mavic Mini højt op i luften med vind på mellem 6 og 8 m/s, lidt mere i vindstød, og selv om jeg kunne høre dronen arbejde for stabiliteten, var det ikke til at se på videoen, at det blæste.

Takeoff. (Foto: Lasse Svendsen)

Billed- og videokvalitet

Selv om jeg altså havde foretrukket 4K-opløsning, må jeg indrømme, at videokvaliteten er over al forventning. Stillbillederne er skarpe og relativt støjfrie, når billederne tages i dagslys. Aftenbilleder er ikke lige så støjfrie, og det samme gælder video. I dagslys er skarpheden rigtig god, og der er ikke meget billedstøj, men i skumringen bliver billedstøjen mere synlig, når man filmer, mens man flyver. Man kan se det på den moskitostøj, der opstår i terrænet, når man flyver/filmer i svagt lys.

Hvis man holder sig til at flyve om dagen som hobbybruger, ligger kvaliteten fint inden for det godkendte. Og lidt til. Kameraet er lidt følsomt over for strølys, og man bør ikke filme direkte mod solen. Så får det problemer med eksponeringen, og man får en del strølys og ghosting på optagelserne.

Konklusion

Den lille DJI Mavic Mini-drone er så nem at bruge og let at flyve, at alle kan finde ud af det. Ikke alene er dronen sjov at flyve og filme med; den kan også bruges til nyttige ting.

Controlleren er enkel at forholde sig til, og DJI-app’en er gennemtænkt og overskuelig. Selv flyvetiden er god, og hvis man vælger Combo-versionen, får man over en times flyvetid. Stillbilled- og videokvaliteten er meget bedre, end man kunne frygte, og man kan lave rigtig fine dronevideoer med lidt øvelse.

For hobbybrugere er Mavic Mini et glimrende valg, men jeg tror også, at professionelle vil kunne se nytten af en lille drone på under 250 gram som et supplement til en stor og mere kompleks model.

Karakter
DJI Mavic Mini Combo
Basic

Lyd & Billede mener

Supernem at flyve, fin videokvalitet, god batterilevetid og mange indstillingsmuligheder for både amatører og viderekomne. Masser af sjov for pengene. Har ikke 4K-video. Billedstøj på optagelser i svagt lys.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

Lyd & Billede
Scroll to Top