TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: DJI Phantom 3 Professional

Velkommen i dronehimlen

DJI Phantom 3 Pro flyver højere, længere og hurtigere end nogen anden drone, vi har testet.

Af / 28/08/2015 - 11:40
DJI Phantom 3 Professional

Lyd & Billede mener

  • Meget nem at styre, selv om den er væsentlig mere avanceret end de fleste andre droner på markedet. Fastmonteret 4K-kamera, som leverer fantastisk video og ditto stillbilleder.
  • Koster spidsen af en jetjager.

Det er ikke ligefrem nemt at styre en drone, når det blæser en halv pelikan, men sådan var vilkårene desværre, da vi skulle teste DJI Phantom 3 Professional. Den avancerede drone produceres i Kina og vil koste dig dit førstefødte barn og det halve kongerige (okay, måske ikke helt, men knap 12.000 kroner er trods alt mere end et greb i lommen for de fleste). Men så er der også tale om den bedste drone til menigmand, vi har testet til dato.

 

Bare rolig, der er styr på det!

I modsætning til Parrot Bebop, som betjenes via touch-skærmen på din tablet eller smartphone, kommer DJI Phantom 3 Pro med en avanceret fjernbetjening, der både bruges til at styre dronen (med en rækkevidde på op til 2 km) og til at tage billeder eller starte og stoppe video-optagelser med dronens indbyggede 4K-kamera.

Man har dog stadig behov for en smartphone eller tablet – som fæstnes til fjernbetjeningen i en dertil indrettet holder – for at køre den medfølgende app, DJI Pilot, der dels viser et live-feed fra dronens kamera på mobil- eller tablet-skærmen (i 720p HD-kvalitet) og dels bruges til at holde styr på dronens mange indstillingsmuligheder.

Men selve styringen foregår via to små joysticks på fjernbetjeningen, hvilket er langt mere præcist end styring via touch-skærm, og det var vi virkelig taknemmelige over, den dag vi prøvefløj DJI Phantom 3 Pro på Kløvermarken i dansk møgvejr. For det blæste så kraftigt, at vinden tog fat i dronen, da den kom for højt op i luften, og pludselig kunne vi nærmest ikke se den med det blotte øje.

Annonce

DJI_Phantom_3-PR1

Var det sket med Parrot Bebop, havde vi enten aldrig set dronen igen, eller også var den styrtet ned. Men sådan gik det ikke med Phantom 3.

Den har indbygget GPS, og når den stiger til vejrs, så husker den, hvor den startede. Mistes kontakten til fjernbetjeningen eller app’en – hvilket skete for os, fordi app’en på min tablet gik i sort undervejs – så vender dronen automatisk tilbage til sit udgangspunkt.

Det tog lidt tid, og undervejs var vi ikke engang helt sikre på, om dronen overhovedet bevægede sig, og i givet fald i hvilken retning – det er nemlig næsten umuligt at se på lang afstand – men Phantom 3 måtte også kæmpe en brav kamp mod en vindhastighed på ca. 50 km/t, og da den kan flyve 16 m/s og havde modvind hele vejen, kan farten ikke have været mere end 1,5 m/s.

Men tilbage kom den og demonstrerede dermed, hvorfor det måske er en god idé bare at betale, hvad det koster, hvis man mener det alvorligt med sin dronehobby.

DCIM100MEDIADJI_0001.JPG

4K-kameraet kan også tage stillbilleder med en opløsning på 4000 x 3000 pixel. Billederne bliver både skarpe og klare. Den grå himmel kan kameraet ikke gøre for!

 

Det flyvende kamera

Køber man en drone som DJI Phantom 3 Pro, er det typisk, fordi man mener det alvorligt, men for de fleste handler det om andet og mere end lysten til at fjernstyre et objekt gennem luften.

I virkeligheden køber man med Phantom 3 Pro et flyvende kamera, og det er muligheden for at tage billeder og optage video fra luften, der driver de fleste kunder til at investere i et produkt som DJI’s dyre drone. Og hvis man ved, hvor mange penge fotoentusiaster hellere end gerne bruger på kameraudstyr, så er de 12.000 kroner for Phantom 3 Pro lige pludselig et fund til prisen.

Et robust produkt, der kan tåle mosten og flyve stabilt, er også en nødvendig forudsætning for at producere gode billeder og video-optagelser fra luften, hvilket lige præcis er Phantom 3’s største fortrin. Under dronens krop finder vi nemlig et fastmonteret 4K-kamera, som er på 12,4 megapixel og kan optage video i UHD-format med op til 30 fps.

Kameraet minder en del om de bedre actionkameraer på markedet, og linsen (f/2.8) kommer med en 1/2,3 tommers EXMOR-billedsensor fra Sony og tilbyder en billedvinkel på 94 grader, hvilket eliminerer den fiskeøje-effekt, som bredere linser forårsager. Stillbilleder kan gemmes i både jpg- og råformat.

Kameraet er monteret under dronen med et treakset kardanophæng, som sørger for at kompensere for dronens bevægelser i luften og dermed sikre helt rolige og stabile optagelser. Sådan beskrives teknologien på DJI’s hjemmeside, og sådan var resultatet også i virkeligheden. Både video-optagelser og stillbilleder fra kameraet er helt rene og uden rystelser, hvilket også var tilfældet, hvad angår de optagelser, som dronen lavede under førnævnte meget blæsende flyvetur.

Selv om Phantom 3 på denne tur virkelig må være blevet revet rundt, så var video-optagelserne lige så rolige, som havde kameraet stået helt stille på et stativ, og dertil kommer, at både farver, fokus og skarphed var helt i top. Det kan du få bekræftet ved selvsyn. Bare se videoen med udsnit fra vores testflyvning – YouTube-adressen finder du andetsteds her på siden.

Kameraet kan styres med stor nøjagtighed via førnævnte app, DJI Pilot, som lader brugeren indstille f.eks. kameravinkel og belysning. For at det ikke skal være løgn, kan man via app’en også streame kameraets live-feed til YouTube i realtid og på den måde invitere alle vennerne med på en flyvetur.

Phantom-3-Remote-2
Dronen styres med den medfølgende avancerede fjernbetjening, der har en rækkevidde på 2 km. Hvis man sætter en tablet eller mobil i holderen, kan man se et live-feed fra dronens kamera i app’en DJI Pilot.

 

There’s an app for that!

DJI Phantom 3 Professional kommer med et såkaldt intelligent batteri, som holder til 23 minutters flyvning. Det intelligente består i, at dronen hele tiden holder øje med, hvor meget batteri den har tilbage, og da den samtidig ved, hvor langt væk den er fra sit udgangspunkt, kan den beregne, om der er strøm nok tilbage på batteriet til at flyve hele vejen tilbage.

Er du ikke selv skarp nok til at holde øje med batteriniveauet, så vil dronen automatisk flyve hjem til start, inden den når the point of no return. Præcis på samme måde, som den gjorde under vores prøveflyvning, da den mistede forbindelsen til app’en.

Hvis man er helt grøn som dronepilot, tilbyder app’en såmænd også en simulatorfunktion, så man kan lære fjernbetjeningen og dronens styreegenskaber at kende uden at udsætte sit 12.000 kroner dyre legetøj for unødig fare.

DJI_Phantom_3-PR0
Kameraet er monteret under dronen med et treakset kardanophæng, som sørger for at kompensere for dronens bevægelser i luften og dermed sikre helt rolige og stabile optagelser.

 

Konklusion

Vores testdrone lånte vi af dronebutikken.dk, som kunne fortælle os, at de næsten allerede havde udsolgt af DJI Phantom 3 Professional. Og det selv om det ikke er mere end et par måneder siden, produktet blev lanceret på det europæiske marked. Men efter selv at have prøvet dronen i praksis er vi ikke overraskede. Der findes næppe nogen bedre drone til entusiaster og avancerede brugere i øjeblikket.

Phantom 3 er velbygget og kraftfuld. Den er nem at styre og byder på en masse intelligens, som hjælper piloten, men samtidig er den spækket med avancerede funktioner. Som flyvende kamera er den helt uovertruffen, og det fastmonterede 4K-kamera producerer resultater, som tangerer professionelle produktioner, hvad enten vi snakker om video eller stillbilleder.

Hvis du er typen, som går op i droneflyvning med liv og sjæl, er der kun ét valg, og det er DJI Phantom 3 Professional.

Se testvideo optaget med DJI Phantom 3 Pro:

Vi prøvefløj DJI Phantom 3 Pro sammen med en uddannet og erfaren dronepilot fra dronebutikken.dk. Prøveflyvningen fandt sted på SKM’s modelflyveplads ved Kløvermarken i København. Afprøvningen af dronens Return to Home-egenskaber i den omtalte FailSafe-situation var en planlagt del af testen.
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Brandgodt budgetkamera

Neumann M 49 V: Fik sangstjerne til at genindspille

Yderst vellydende

Billig selfie-drone

Fire trådløse mikrofoner, der giver dig professionelle videoer

Superfedt hybridkamera

Lynhurtig perfektion

Canons bedste kamera nogensinde

Sådan skal det gøres

Mellemformat med mere fart

Sådan vælger du det rigtige objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent