Da vi testede de første smart-ure i 2013, var vi ikke specielt imponeret. De var klodsede og svære at betjene, batterilevetiden var elendig, og de kunne ikke særlig meget. Ud over at se, hvad klokken var, kunne man se notifikationer og vejr, styre musikafspilning og holde styr på sin træning. Enkelte havde mere eksperimentelle end praktiske funktioner såsom indbygget kamera.
Selvfølgelig er selve urene blevet bedre gennem årene og har fået længere batterilevetid, mere læsbar skærm og lavere vægt. Men det grundlæggende problem med den første generation af moderne ure var, at man ikke kunne downloade apps til dem.
Der var ingen operativsystemer til ure, så softwaren blev udviklet af hver enkelt producent, eller også brugte de dårligt tilpassede smartphone-operativsystemer som Android. Tredjepartsudviklerne var selvfølgelig ikke specielt interesseret i at bruge tid og penge på at tilpasse deres apps til de utallige urtyper, der fandtes. Fælles standarder var nødvendigt.
Allerede i 2014 løste problemet sig, selv om det også fragmenterede markedet. Vi fik en ur-version af Tizen at se, som blev bakket op af bl.a. Intel og Samsung. Og selvfølgelig var det sidstnævnte, der var først ude med Gear S2. Samme år udsendte Google deres Android Wear, der er skræddersyet til smart-ure. Det første produkt med det blev LG G Watch.
Apple fortsatte med at lurepasse indtil 2015, hvor de udsendte det første Apple Watch, der kører deres eget operativsystem watchOS.
Med meget ens formater på urene, de samme sensorer og meget af den samme elektronik indeni er det derfor vigtigt, hvilket operativsystem uret anvender. Det er jo det, der afgør mange af funktionerne, betjeningen, og hvilke apps man kan bruge. Så lad os gennemgå de tre udfordrere.
Tizen
Et styresystem baseret på Linux, som er udviklet af Linux Foundation, Tizen Foundation, Intel og Samsung. Det er meget brugt til indbygning i forbrugerelektronik, smart-home produkter og endda hårde hvidevarer. Og især Samsung har skubbet på med at udbrede det til f.eks. billige mobiler i udviklingslande og – som sagt – til smart-ure.
De tidlige versioner led alvorligt under manglen på apps, men med tiden er flere og flere kendte apps kommet til. I dag er det ikke noget stort problem, og man kan finde alle de nødvendige, såsom Spotify, SAS, Uber, Shazam, Amazon Prime, Skype, Twitter, Office, Evernote, Kindle, TripAdvisor, Runtastic og PayPal.
Tizen er hurtigt, pænt og har god integration mellem telefon og ur. Den eneste egentlige ulempe er, at det hovedsagelig er Samsung, der satser på det.
watchOS
Apples eget styresystem til ure er baseret på iOS til deres smartphones. Det kunne tydeligt mærkes i de første udgaver, hvor brugerfladen ikke var helt gennemtænkt. Desuden var det relativt ressourcekrævende, hvilket kom til udtryk ved, at urene virkede langsomme, og batteriet løb tør alt for hurtigt.
Version 3, der blev udsendt i forbindelse med anden generation af urene, er meget mere poleret. Navigationen er mere intuitiv, og alt virker hurtigere, samtidig med at det ikke bruger så meget batteri.
En stor fordel er udbuddet af apps, som til dels skyldes, at udviklerne kan lave såkaldte universelle apps. De fungerer på flere typer apparater, altså både iPhone, iPad og Apple Watch. Det er tydeligt fremhævet i App Store og betyder også, at man ikke behøver at købe den samme app flere gange. På kort tid har watchOS udviklet sig til det mest fuldvoksne operativsystem til smart-ure og det med flest funktioner.
Android Wear
Som navnet antyder, er det Googles styresystem, der har rødder i Android til smartphones. Det blev frigivet i 2014 som en løsning på de problemer, producenterne havde med at køre tilpassede versioner af Android i urene.
Det skræddersyede operativsystem havde en brugerflade, der fungerede bedre på en lille skærm, det understøttede urernes sensorer og fungerede med mange producenters elektronik. Men det var langtfra perfekt, og selv om det understøttede Google Now, bød det mest på envejskommunikation.
En stor fordel er, at det siden 2015 også fungerer ganske godt sammen med iPhone. Men siden er der ikke sket så meget, bortset fra at der er kommet understøttelse af højttalere og Wi-Fi. Før nu, hvor en større opgradering til version 2 netop er frigivet. Mange nye ur-modeller skulle være på vej, og det bliver spændende at se, hvilke uventede funktioner næste generation af smart-ure vil byde på.
I vores minitest af smart-ure har vi ure, der kører watchOS, Tizen og Android Wear, plus det første ur, der er kommet til Skandinavien med Android Wear 2.
Apple Watch series 2
Apple Watch er blevet voksent
Hvis man har besluttet sig for et smart-ur, er det her det bedste lige nu.
ASUS ZenWatch 3
Stiligt, men på skrump
Et elegant ur til en god pris, men man er nødt til at leve med visse begrænsninger.
Samsung Gear S3 Classic
Praktisk og smart
Samsungs bedste smart-ur hidtil, men det er allerede bagud.
Huawei Watch 2
Opkoblet og moderne
Huawei skruer op for den nyeste teknologi, men mister nogle stilpoint.