Huawei MateBook så vi første gang på Mobile World Congress i Barcelona tidligere på året. Det var dengang lidt af en overraskelse, at den kinesiske mobilgigant pludselig lod til at ville blande sig i et marked for Windows-computere, der ellers er fyldt godt op med stærke aktører – såsom Microsoft selv, men også firmaer som Dell, HP og Lenovo.
Men faktisk havde også Samsung med Galaxy TabPro S kort tid forinden lanceret et lignende produkt, for lige præcis 2-i-1 computere er et af de få områder, der oplever vækst for tiden, mens markedet for både tablets og almindelige bærbare computere er for nedadgående.
Det er – så vidt vi ved – første gang, Huawei kaster sig ud i at producere en Windows-computer, så vi har været spændt på at få testet MateBook for at se, om den kan måle sig med den absolutte referencemodel i kategorien, Microsofts egen Surface Pro 4.
Det korte svar er, at det kan den ikke, men den klarer sig trods alt bedre end førnævnte Samsung Galaxy TabPro S.
Udseende og design
Hvis du har set en iPad Pro, så ved du, hvordan Huawei MateBook ser ud. Retfærdigvis er der vel kun et begrænset antal måder, hvorpå man kan skrue en computer sammen, som dybest set er en håndholdt touch-skærm. Men skal vi ikke bare nøjes med at sige, at Apples designere kan være stolte over, hvor meget inspiration Huawei har hentet, da man designede MateBook.
Flot er den i hvert fald, for i det mindste er der ikke sparet på noget. MateBook kommer med en unibody-ramme af metal i afrundet design og vejer kun 640 gram, til trods for at skærmen er 12 tommer stor. Til sammenligning vejer den store iPad Pro med 12,9 tommers skærm 723 gram, mens konkurrenterne fra Microsoft og Samsung – Surface Pro 4 og Galaxy TabPro S – vejer henholdsvis 786 og 693 gram.
På højre side er der to knapper, som styrer lydstyrken, og mellem dem sidder en yderst diskret fingeraftrykslæser, som vi vender tilbage til lige om lidt. Derudover er det kun USB-C porten og et stik til hovedtelefoner, der bryder den glatte metaloverflade.
Med i pakken får man et kombineret etui og tastatur, det såkaldte Portfolio Keyboard, som er lækkert fremstillet i blødt læder på ydersiden, mens selve tastaturet er tæt på at være i fuld størrelse. Huawei MateBook placeres i coveret ved hjælp af en magnet og kan – ligesom Samsung Galaxy TabPro S – placeres i to forskellige vinkler i forhold til tastaturet. Men i modsætning til Samsung har Huawei fundet et par vinkler, som fungerer i praksis. Tak for det.
Denne type 2-i-1 computer er ikke til at bruge alle steder, hvis man vil anvende tastaturet. Konstruktionen er lidt for vakkelvorn til at have på skødet og fungerer faktisk kun, hvis man har den stående på et bord foran sig. Men det gælder altså også for konkurrenterne i klassen.
Men når det er sagt, så skal Huawei MateBook have ros for sit tastatur, hvor tasterne både er store nok til at ramme, har en god vandring og i øvrigt er bagbelyst, så man kan se, hvad man skriver i mørke.
Skærm og lyd
MateBook har en meget flot og lysstærk IPS-skærm. Nogle vil mene, at en AMOLED-skærm som den på Samsung Galaxy TabPro S altid vil være en IPS-skærm overlegen, men vi synes nu, at det mere naturlige farveskema og den behagelige farvetemperatur gør skærmen på MateBook mindst lige så god som den, der sidder på konkurrenten.
Til gengæld har Huawei MateBook det tilfælles med Galaxy TabPro S, at den også kommer med en relativt lavopløst skærm (2160 x 1440 pixel) i forhold til referencemodellen fra Microsoft, som immervæk kan prale af en opløsning på 2736 x 1824 pixel fordelt på en lidt større 12,3 tommers skærm.
Hvad lyden angår, bliver vores vurdering en smule skizofren. Med hovedtelefoner spiller MateBook simpelthen med så meget bas, at hovedtelefonerne danser rundt på hovedet. Det er helt vildt. Og det vel at mærke uden forvrængning, og uden at vi har noget at klage over, for så vidt angår de øvrige frekvensområder.
Uden hovedtelefoner er lyden til gengæld en tynd kop te. På dette punkt kan MateBook slet, slet ikke måle sig med forbilledet iPad Pro.
Ydelse og konfiguration
Der findes stort set ingen processor fra Intel på markedet lige nu, der er svagere end den Core m, som sidder i den udgave af MateBook, vi har testet. Men det er præcis den samme, som sad i vores testeksemplar af Galaxy TabPro S, der også havde samme størrelse hukommelse (4 gigabyte) og lager (128 gigabyte), så det gør de to maskiner direkte sammenlignelige. Og hvad ydelsen angår, er det altså MateBook, der klarer sig bedst. Både i benchmark-tests og i daglig brug.
Med én meget alvorlig undtagelse, som er batteritiden. Den er simpelthen så ringe, at vi måtte teste flere gange for at være sikre på, at det kunne være rigtigt. Tre timer og ti minutter holder MateBook under maksimal belastning, og det giver en realistisk batterilevetid ved daglig brug på under fem timer, hvilket er i underkanten for en enhed, der er skabt til at være mobil og fleksibel.
Til gengæld skal vi huske at rose fingeraftrykslæseren, der virker helt efter hensigten og faktisk er lynhurtig.
Bemærk, at hukommelsen ikke kan udvides – ud over via eksterne diske eller hukommelseskort. Som så må tilsluttes via en adapter, da TabPro S i lighed med Apples 12″ MacBook kun har én tilslutningsmulighed via USB-C.
Konklusion
Skal du vælge en Huawei MateBook eller en Samsung Galaxy TabPro S? Her er svaret ret ligetil. Du skal vælge en Huawei. Den er en smule bedre på de fleste punkter (med undtagelse af batteritiden), men koster over tusind kroner mindre end konkurrenten.
Til gengæld kan du faktisk få en Microsoft Surface Pro 4 med præcis samme konfiguration som vores testeksemplar til en endnu lavere pris – inklusive tastatur-cover – og det er og bliver bare et bedre produkt end både Huawei MateBook, Samsung Galaxy TabPro S og alle de andre konkurrenter.
Huawei MateBook fås også i en konfiguration med Core m5-processor, 8 gigabyte ram og 256 gigabyte SSD-lager. En pen og en læderbeklædt dock kan købes som tilbehør, men følger ikke med i pakken.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer