Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Lenovo IdeaPad U310

Et godt køb

Superlativerne lader vi blive i skuffen, men alligevel er vi godt tilfredse med Lenovo IdeaPad U310. Det er nemlig ikke så tit, vi ser en ultrabook til under 5.000 kroner.

Skrevet af / 16/12/2012 - 00:00
Lenovo IdeaPad U310
Peter Gotschalk

Lenovo forbinder vi egentlig med relativt dyre og robuste bærbare computere til erhvervslivet, men det kinesiske firma, som overtog hele IBM’s division for bærbare for nogle år siden – herunder produktionen af de højt respekterede ThinkPad-maskiner – kan også lege med på forbrugermarkedet. Det viser de med denne prisbillige ultrabook, der er ideel for store skoleelever og studerende. Vi har nemlig set Lenovo IdeaPad U310 til under 4.500 kroner, og det er billigt for en ultrabook, skulle vi hilse at sige.

Nuvel, det er så for den testede konfiguration med Intel Core i3 1,8 GHz processor, men faktisk scorerede vores testmaskine hele 5.308 point i Geekbench, der måler maskinens ydelse, og det er f.eks. blot godt 300 point mindre end HP Envy 14 Spectre med Intel Core i5 processor, som vi testede og anbefalede varmt for få måneder siden. Og HP-maskinen koster mindst dobbelt så mange af dine surt optjente og brandbeskattede kroner som Lenovos ultrabook.

Lenovo er gået på kompromis
Den lave pris betyder omvendt, at Lenovo har været nødt til at hugge en hæl og klippe en tå, og det ser man bl.a. på den fysiske byggekvalitet. IdeaPad U310 har et chassis med låg og bund af aluminium, mens indersiden – herunder kanten rundt om skærmen – er af plastic. På undersiden sidder en grill til ventilationen, men selv om bunden som nævnt er fremstillet af aluminium, så er den ikke bygget mere robust, end at man kan få den til at give efter blot ved et tryk med tommelfingeren. Det kan man også med hele tastaturet, som er monteret i en egen plasticramme separat fra resten af chassiset og derfor giver efter, så snart man trykker lidt hårdt i tasterne.

I det hele taget er tastaturet en blandet fornøjelse, hvilket man ellers ikke er vant til fra Lenovo. På den ene side har det store, afrundede taster, som ikke sidder for tæt på hinanden, men omvendt er vandringen (afstanden mellem en tasts udgangsposition og dens position, når den er trykket helt ned) alt for kort, og modstanden er for vag, hvilket gør tastaturet anstrengende og ikke særlig ergonomisk at anvende i længden. Det føles simpelthen for billigt og plasticagtigt.

Bagbelysning har tastaturet heller ikke, så vi må håbe, at der er råd til pærer til skrivebordslampen på de kollegieværelser, hvor en del eksemplarer af Lenovo IdeaPad U310 givetvis kommer til at bo. Ellers kan man simpelthen ikke skrive, medmindre man har lært blindskrift!

Middelmådig skærm, elendigt batteri
Skærmen er ikke blevet ramt så hårdt af besparelserne som selve den fysiske konstruktion. Det er som udgangspunkt en ganske fin og relativt lysstærk skærm, der dog lider en smule under matte farver. Mest kritisk er dog, at betragtningsvinklen er decideret ringe. Hvis ikke skærmen er placeret i præcis den rette vinkel i forhold til dine øjne, så enten forvaskes farverne til det uigenkendelige, eller også reflekterer glasset så meget, at du intet kan se.

Og det bliver ikke bedre af, at du absolut ikke må skrue for meget op for lysstyrken, medmindre computeren er tilsluttet elnettet. Hvis IdeaPad U310 kører på batteri, er de op til otte timers batterilevetid, som Lenovo angiver i specifikationerne, omtrent lige så realistiske som Julemanden eller Påskeharen. To til tre timer var, hvad vi kunne få maskinen til at yde – og det selv om den faktisk bare stod tændt uden at udføre egentlige opgaver.

Og så til roserne
Det er dog ikke kun malurt, vi har at dryppe i Lenovos bæger. For selv om materialevalget og byggekvaliteten ikke imponerer, så er der faktisk gjort en del ud af at gøre IdeaPad U310 til en behagelig og brugervenlig bærbar. Den er utrolig stille – i modsætning til eksempelvis Sony VAIO T, der larmer som en støvsuger – og den bliver ikke varm at sidde med på lårbasserne.

Samtidig er designet afrundet og diskret, hvilket både er pænt og praktisk, da man ikke kommer til at “skære” sig på kanterne. Touchpad’en under tastaturet har fået en overflade af glas, som gør det nemt at bevæge fingrene, uden at der opstår friktion, og der reageres også fint og prompte på multitouch-kommandoer.

Sidst, men ikke mindst har IdeaPad U310 fået masser af ud- og indgange til bl.a. HDMI, SD-kort og USB 3.0, hvilket også borger for en fleksibel brugeroplevelse.

Konklusion
For 4.500 kroner er Lenovo IdeaPad U310 et fund af en ultrabook. Producenten har været nødt til at gå på kompromis på en række punkter som tastatur, valg af materialer samt byggekvalitet, og især den lave batterilevetid er frustrerende. Men omvendt yder den over sit niveau, designet er behageligt og brugervenligt, og så er den stille og brænder ikke dine lår til ukendelighed. Med et begrænset budget får man ikke en bedre ultrabook for pengene.

Home mener

God ydelse Meget stille Bang for the buck Behageligt design Plasticagtigt tastatur Ringe batterilevetid Skærmens betragtningsvinkel

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Chromebooks på skolebænken

Grønt fremskridt i små trin

Betalelig og superlet uden kompromiser

Trådløst internet - også I den anden ende af haven

Den bedste Mac til de fleste mennesker

Den dyreste computer vi har testet

Scroll to Top