Med sine 15,6 skærmtommer og en vægt på knap to kilo ligner Lenovo ThinkPad X1 Extreme en forvokset X1 Carbon og byder på samme robuste kabinet i hård plast og kulfiber samt et tastatur i fuld størrelse (hvilket er knap så imponerende, som tilfældet er med X1 Carbon. X1 Extreme er trods alt en del større). Omvendt har den fået et sejt navn – Extreme, f*ck yeah! – og ekstra (gaming-)grafikkort, og alt i alt skal den toptunede computer byde på “noget for alle”, som Lenovo selv formulerer det på deres webside.
Her skriver de nemlig direkte, at X1 Extreme både er for dem, der spiller; for dem, der selv skaber indhold; og for dem, der streamer videoer. Samtidig skal den som en klassisk ThinkPad med høj ydelse være den ultimative arbejdsstation for medarbejdere og andre erhvervsbrugere, om de så befinder sig i den arktiske ødemark eller midt i en sandstorm! Og det alt sammen til en pris på pænt over 20.000 kroner for selv de laveste konfigurationer i serien.
Det er unægtelig ret mange (dyre!) jern at smide i ilden på én gang, og når man afprøver X1 Extreme i praksis, bliver det meget hurtigt tydeligt, at den forsøger at være for mange forskellige ting på samme tid.
Flot skærm, men 3D-grafik lagger
Ros skal X1 Extreme have for sin glimrende skærm med HDR og 4K-opløsning. Både fotos og levende billeder står knivskarpt, og farverne er levende og varme.
Lyden er i øvrigt også ret god. Maskinen er udstyret med Dolby Audio Premium og Dolby Atmos til hovedtelefoner, hvilket resulterer i et fremragende, kraftigt lydbillede med masser af tyngde, hvis man har et sæt gode hovedtelefoner ved hånden. Må man nøjes med de indbyggede højttalere, er oplevelsen mere middelmådig.
3D-grafikken er også flot. Medmindre man spiller et spil, der kræver bare en lille smule ekstra ydelse, for så begynder billedet at “lagge”, så snart karakteren bevæger sig. Det oplevede vi f.eks., da vi prøvede spillet DayZ på X1 Extreme, og det er egentlig ingen stor overraskelse. For nok er maskinen udstyret med et dedikeret Nvidia GeForce GTX 1050Ti grafikkort, men det er sådan cirka det mindste af slagsen, der fås på markedet, og vores benchmark-tests (3DMark Time Spy og 3DMark Fire Strike) viste da også, at X1 Extreme ikke præsterer nær så godt som langt billigere, men dedikerede gaming-bærbare.
Et spil som CS:Go kører til gengæld flydende, men det er også langt mindre tungt og kan så at sige køres af en brødrister!
Sluger strøm
Når man spiller spil, streamer video eller i øvrigt arbejder med programmer, der er lidt mere krævende end Word eller Excel, bliver X1 Extreme hurtigt alt for varm til at have på skødet, og blæseren kører for fulde gardiner, hvilket også er lidt af en belastning. Og i øvrigt gør man klogt i altid at være tæt på en stikkontakt, for hverken i benchmark-tests, eller hvis man i daglig brug udsætter maskinen for ydelsestunge opgaver som spil, streaming af video i høj opløsning eller grafikredigering, holder batteriet længere end godt to timer. Det er simpelthen ikke godt nok.
Benchmarks
Som nævnt viser vores benchmark-tests, at X1 Extreme klarer sig noget dårligere end langt billigere gaming-bærbare, når det gælder 3D-grafik. Der er ingen tvivl om, at den er hurtigere til andre typer grafikopgaver end de andre ThinkPad X1-modeller, X1 Yoga og X1 Carbon, hvilket bl.a. resultatet af Cinebench R15 viser ret tydeligt, mens det er sværere for os at drage en sikker konklusion, når det gælder den rene CPU-ydelse.
Den benchmarker vi som regel med værktøjet Geekbench 4, hvor X1 Extreme med henholdsvis 4.947 (single-core) og 12.379 point (multi-core) opnår et lidt dårligere resultat end X1 Carbon, der opnåede 5.054 og 14.360 point i samme test, men X1 Extreme er også lidt dårligere konfigureret med en firekernet Intel Core i5-processor mod en Intel Core i7-processor i X1 Carbon.
Havde Lenovo leveret vores testmaskine med en bedre konfiguration, f.eks. en Intel Core i7-8850H-processor, ville resultatet formentlig have været et andet. Og computeren havde kostet næsten 2.000 kroner mere.
Konklusion
ThinkPad X1 Extreme er på ingen måde en dårlig computer. Den er robust, der er tænkt på sikkerheden med fingeraftrykslæser og infrarødt web-kamera, der låser maskinen op via ansigtsgenkendelse, og så har den det klassiske ThinkPad-tastatur med trackpoint i midten og en brugervenlig god vandring og taktil følelse i tasterne. Den er sågar også en smule lettere end mange andre maskiner med samme skærmstørrelse, og selv om den dårlige batterilevetid helt klart er et problem, så kan den heldigvis oplades til 80 procent på kun en halv time med den medfølgende adapter.
Men hvis man vil have X1 Extreme i en konfiguration, der kan leve op til navnet, bliver prisskiltet på næsten 27.000 kroner, og det synes vi omvendt ikke, man kan retfærdiggøre. Computeren lover lidt mere, end den kan holde, og selv om den er bedre end middelmådig, kan karakteren ikke blive højere end et firetal.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer