En ThinkPad-bærbar er sort, den har et tastatur i fuld størrelse, og kabinettet er fremstillet i hård plast forstærket med kulfiber, magnesium eller titanium. Mellem tasterne G, H og B sidder den såkaldte TrackPoint, en lille rød knop, der kan bruges som pegeværktøj i stedet for den touchpad, computeren selvfølgelig også er udstyret med. Fælles for alle ThinkPad-maskiner er, at de er robuste og solide, og de emmer af god kvalitet. Sådan har ThinkPad-bærbare set ud, siden de blev lanceret for første gang i 1992.
360 graders ThinkPad
Så da Lenovo for godt tre år siden lancerede den første ThinkPad X1 Yoga-model, var der med andre ord tale om lidt af en revolution. Selv om man egentlig blot havde taget den allerede eksisterende ThinkPad X1 Carbon – en ultratynd model i klassisk ThinkPad-design – og smidt et par hængsler i ryggen på den.
Ligesom på Lenovos øvrige Yoga-modeller betyder formfaktoren med hængsler, at computeren kan foldes 360 grader om sin egen akse. ThinkPad X1 Yoga kan altså ændres fra at være lukket sammen som en almindelig bærbar computer til at være foldet sammen, så låg og bund befinder sig ryg mod ryg, hvorved den reelt bliver til en tablet.
Da der sågar følger en pen, den såkaldte ThinkPad Pen Pro, med i pakken, er forudsætningerne til stede for, at Lenovo ThinkPad X1 Yoga kunne være den perfekte fleksible arbejdsstation for dem, som har brug for at arbejde kreativt med deres bærbare pc. Det er også tilfældet langt hen ad vejen, men på enkelte punkter må vi dryppe lidt malurt i bægeret. Det vender vi tilbage til straks.
Sikkerhed og smart design
Først skal ThinkPad X1 Yoga – som vi har testet i den næstdyreste konfiguration og i tredje version, der blev lanceret i 2018 – have et par rosende ord med på vejen.
Øverst på listen over velfortjente roser står tastaturet, der som på alle ThinkPad-modeller er i fuld størrelse med store taster. Der er god afstand mellem tasterne, der også har god vandring, så det alt i alt er både nemt og behageligt skrive på det bagbelyste tastatur. Dog er det mest geniale, at tasterne simpelthen trækkes ind i kabinettet, når computeren foldes om sin egen akse. Det betyder i praksis, at når X1 Yoga bruges som tablet, så flugter tasterne med bagsiden i stedet for at stikke ud. Dermed er de langt bedre beskyttet mod at blive revet løs eller gå i stykker på andre måder.
Dernæst kan vi også godt lide, at der er brugt lidt tid på at tænke på sikkerhed og beskyttelse af brugerens privatliv. Det skyldes selvfølgelig, at ThinkPad X1 Yoga primært er beregnet til erhvervsbrugere, der arbejder i større organisationer, men det er under alle omstændigheder smart, at man med den såkaldte ThinkShutter rent fysisk kan blokere for det indbyggede HD-webkamera.
Der sidder simpelthen en plasticknap øverst på skærmen, som kører en sort klap med en rød prik hen over kameralinsen. På den måde kan man ikke udspioneres via sit eget web-kamera, og man kan med det samme se, om ThinkShutter er aktiveret eller ej.
Som en anden sikkerhedsforanstaltning leveres X1 Yoga også med indbygget fingeraftrykslæser.
Sidst, men ikke mindst er batterilevetiden temmelig god. I vores meget intensive batteritest, hvor vi skruer op for fuld skrue på belastningen ved maksimal lysstyrke helt uden pauser, klarede maskinen tre timer og 46 minutter, før den måtte opgive ånden. Behandler man X1 Yoga lidt pænere, burde den derfor ikke have problemer med at levere strøm til en hel arbejdsdag.
Ikke velegnet som hybrid
Til gengæld – og her kommer malurten – er vi slet ikke sikre på, om ideen med at gøre en almindelig ThinkPad-model til en hybrid bærbar er specielt god. Med sin i øvrigt ganske fornuftige og lysstærke 14 tommers touch-skærm, der tilmed er omgivet af en sort ramme på mellem 1 og 2 cm i bredden, bliver X1 Yoga frygtelig stor og uhåndterlig i tablet-mode. Og da ThinkPad-designet jo er temmelig kantet og skarpt, er computeren i tablet-mode heller ikke særlig behagelig at holde i hænderne i længere tid ad gangen.
Det er fint nok med en medfølgende pen, men knap så praktisk at tage noter eller tegne/markere med pennen, når man efter fem minutter mest af alt har lyst til at smide computeren fra sig.
Konklusion
ThinkPad-bærbare er generelt ret dyre, men selv om ThinkPad X1 Yoga på nogle punkter viser gode takter, ikke mindst med små finesser omkring sikkerhed og en god batterilevetid, synes vi alligevel, at den er for dyr. Til trods for den dyre konfiguration er resultaterne af vores benchmark-tests ikke voldsomt gode. Og både på grund af maskinens størrelse og design er den ikke oplagt som fleksibel hybrid arbejdsstation.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer