Tablet-markedet er i kraftig vækst, og nu vil LG, som ellers ikke har haft et tablet-produkt på hylderne i flere år, også med på vognen. Firmaet har derfor lanceret LG G Pad 8.3, der, som navnet antyder, kommer med en skærm på 8,3”. Det er et lidt specielt format i en verden, hvor de fleste tablets enten kommer med 7”- eller 10”-skærm, men LG forsøger med G Pad 8.3 både at blæse og at have mel i munden, hvilket de faktisk slipper ret godt afsted med.
Både hvad formfaktor, vægt og mål angår, er G Pad 8.3 mere eller mindre på linie med konkurrenternes 7”-modeller, mens skærmens større areal giver en bedre og mere ægte tablet-oplevelse, hvor produkter som Googles Nexus 7 eller Samsungs Galaxy Tab 2 7.0 i højere grad føles som phablets, altså meget store smartphones.
Smart staves med Q
Nu bør vi retfærdigvis nævne, at vi er forsynet med en vis portion sund skepsis over for Android som tablet-operativsystem, hvilket primært skyldes manglen på dedikerede tablet-apps, men LG har gjort en del ud af softwaren til G Pad 8.3, og firmaet har til dels held med at presse en rimelig tablet-oplevelse ud af Android-styresystemet. På trods af et par uheldige svipsere.
Hvis nogen skulle være i tvivl, så er LG et koreansk firma, og hvor alle funktioner i produkter fra det ligeledes koreanske firma, Samsung, hedder noget med S, så hedder (næsten) alle smarte funktioner i LG’s produkter noget med Q.
Eksempelvis QPair, som er en funktion, der lader brugeren forbinde sin LG G Pad til en hvilken som helst Android smartphone (kræver Android version 4.1 eller herover). Når forbindelsen er etableret, vil for eksempel notifikationer om opkald eller tekstbeskeder fra telefonen også blive vist på tablet-computerens skærm, ligesom man vil kunne se på tablet-skærmen, hvilken app man sidst har brugt på telefonen. Det vises i form at et ”app-klistermærke”, som man så kan klikke på, så man kan fortsætte med at bruge samme app på sin tablet. Smart.
En anden Q-funktion er QSlide, som lader brugeren se op til tre forskellige apps på samme skærmbillede. Det gør man ved at smide hver enkelt app ind i sit eget vindue, som man både kan flytte rundt på skærmen samt gøre større eller mindre alt efter behov. På den måde kan man for eksempel flytte en video ud i et separat vindue, der kan ligge oven på en browser, så man kan surfe på nettet og se video samtidig. Det virker fint, men hvor praktisk og/eller nødvendigt, det er, tillader vi os at sætte spørgsmålstegn ved.
Og dem uden Q
Af andre funktioner kan vi nævne KnockON, som lader brugeren tænde og slukke for skærmen ved at prikke på skærmen to gange med fingeren, hvilket virker intuitivt og brugervenligt. Vi holdt i hvert fald hurtig op med at bruge power-knappen.
Smart Video kan også umiddelbart virke som en god ide. Det er en funktion, der nøjagtig ligesom funktionen Smart Pause, som vi kender fra Samsung Galaxy S4, bruger enhedens frontkamera til at holde øje med, om man faktisk kigger på skærmen, mens videoafspilleren kører. Kigger man væk, afbrydes afspilningen. Men her er der også tale om en funktion, der afslører, at LG præcis ligesom Samsung, ivrigt propper ”smarte” funktioner ind i deres produkter uden altid at tænke tanken helt til ende. Her er problemet, at frontkameraet på LG G Pad 8.3 er placeret sådan, at man næsten stensikkert kommer til at blokere for det med fingeren, når man holder tablet-computeren på den horisontale led, hvilket alt andet lige er den mest normale måde at se film på. Med andre ord stopper videoafspilningen konstant, selvom man ikke flytter blikket væk fra skærmen, simpelthen fordi fingrene kommer i vejen. Ikke så smart…
Til gengæld skal især børnefamilier nok blive glade for muligheden for at oprette flere brugerprofiler med begrænset adgang til udvalgte apps og indstillinger, så man kan lade ungerne bruge tablet-computeren uden at frygte for konsekvenserne.
Hardware og design
I forhold til prisen fremstår LG G Pad 8.3 som et lækkert og velbygget produkt. Og selvom der – som nævnt i sidste afsnit – er blevet begået en enkelt svipser i forholdet mellem software og hardwaredesign, så er vores generelle indtryk alligevel positivt. Enheden er lige nøjagtig smal og let nok til, at man kan holde den i en enkelt hånd, og det er lækkert, at bagsiden er fremstillet af aluminium i stedet for plastic. Mindre lækkert er det, at aluminiumsbagsiden virker som en magnet på fedtfingre, men vi testede den sorte udgave af LG G Pad 8.3. Det kan forholde sig anderledes og knap så slemt med den hvide udgave.
Skærmen lader til gengæld til at have fået en overfladebehandling, der afviser de værste fingeraftryk, og som udgangspunkt er der tale om en af de flotteste og skarpeste tablet-skærme vi har set. Der er tale om et display af typen IPS med en Full HD- opløsning på 1920 x 1200, hvilket giver en pixeltæthed på 273 ppi. Det er ikke det højeste ppi-tal i skolegården, men med mindre man er forsynet med Superman’s laserblik, så vil man ikke kunne se forskel på denne skærm og skærmen på for eksempel Google Nexus 7 (2013-udgaven), der kommer med samme opløsning og skærmtype på en 7”-skærm.
LG G Pad 8.3 byder på et meget dynamisk farveskema, og skærmen er meget lysstærk, hvilket måske er grunden til den smule backlight bleeding, som kommer i form af blåt lys fra kanterne. Lysforureningen er ikke en katastrofe, og vi kan heller ikke med sikkerhed sige, om dette er et generelt problem, eller om der blot er tale om en produktionsfejl ved netop vores test-enhed, men det blev irriterende, hvis vi for eksempel afspillede film med mange mørke scener.
Ligesom den ellers fremragende skærm altså udfordrer vores tålmodighed en smule, er også lyden særdeles god og så alligevel ikke. Sætter man et sæt gode hovedtelefoner i G Pad 8.3 får man nemlig en fyldig og kraftig lyd, hvor der er god gang i alle frekvensområderne, mens de eksterne højttalere derimod er en tynd kop te. Igen er der ikke tale om nogen dealbreaker, men hvorfor stoppe lige før man når i mål?
Ydelse
Ellers er specifikationerne hæderlige, og det samme er den daglige brugeroplevelse. Vi oplever ingen pauser eller afbrydelser, når vi navigerer rundt i menuerne eller åbner apps, og det positive indtryk bekræftes af vores benchmark-målinger. I Geekbench 3 opnår G Pad 8.3 en score på 619 (single-core)/1845 (multi-core), hvilket er nogenlunde på niveau med Google Nexus 7 i 2013-udgaven, som også befinder sig i samme prisklasse som G Pad 8.3. Også i Browsermark 2.0, som måler browserens ydelse i forskellige sammenhænge, scorer G Pad 8.3 pænt med et resultat på 2515, hvor forårets meget dyrere iPad 4 kun scorer en smule højere med et Browsermark 2.0-resultat på 2732.
Lagerpladsen er begrænset til 16 gigabyte, men den kan udvides med op til yderligere 64 gigabyte via microSD-kort.
Konklusion
LG G Pad 8.3 har været en behagelig overraskelse fra et firma, som ikke har haft et tablet-produkt på programmet i flere år. Til dels er der tale om et high-end produkt til budgetpris, og vi kan godt lide formfaktoren, som byder på en skærm på 8,3” i en enhed, som kun er en lille smule større end de mange 7”-tablets på markedet. Nogle af enhedens smarte funktioner gør brugeroplevelsen bedre og mere intuitiv, mens andre vist ikke blev helt tænkt igennem. Både skærm og lyd er som udgangspunkt glimrende, selvom skærmen lider under backlight bleeding og de eksterne højttalere lyder som en mus, der synger falsk i en konservesdåse.
Ydelsen er absolut godkendt, og selvom LG G Pad 8.3 altså kommer med et par skavanker, tøver vi alligevel ikke med at anbefale den som en af de bedre Android-tablets på markedet.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer