TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Test: MacBook Pro 15″ 2018

Den sejeste vi har testet

Prisen er afskrækkende, men der er intet at udsætte på ydelsen fra Apples stærkeste bærbare.

Af / 11/10/2018 - 09:39
MacBook Pro 15″ 2018

Home mener

  • Jorder konkurrenterne på ydelse, skærmen er fantastisk, og touchpad’en er enorm. Professionelle brugere kan næppe ønske sig mere. Bundsolid kvalitet.
  • Opgradering har sin pris, mange har brug for USB-C-adaptere, og der er ikke plads til en kortlæser.

Når man er blevet færdig med diskussionen om Mac eller pc og har bestemt sig for, at en Mac er det bedste valg, er det næste spørgsmål selvfølgelig: Hvilken Mac?

Den stationære iMac er fremragende på skrivebordet og fås i versioner, der passer til alt fra familiebrug til seriøst professionelt arbejde med processor- og grafikintensive opgaver.

Det samme gælder de bærbare Mac’er, kaldet MacBooks, men de professionelle har aldrig haft en sejere maskine til rådighed end årets nye 15 tommers MacBook Pro.

Mens MacBook Air er den mest prisgunstige Mac for studerende, og MacBook 12” den mest handy rejse-skrive-surfe-alt-muligt-maskine, er Pro-udgaverne i 13 og 15 tommers størrelse det bedste valg til krævende brugere.

Allersejest er 15-tommeren med sekskerners processor, som vi tester her.

Annonce
MacBook 15 2018 2 9 Touch Bar 41208
Touch Bar med Touch ID er et tveægget sværd. Nogle elsker den, andre kan ikke se pointen. (Foto: Apple)

Konfigurérbar

Det er faktisk topmodellen blandt Apples bærbare, også prismæssigt. For mens den nye udgave af 15-tommeren starter på 21.500 kroner, koster denne version det dobbelte. Og så har vi ikke engang valgt udgaven med 4 terabyte SSD-lager, der lægger endnu et bundt tusindkronesedler oven i prisen.

Man kan vælge en basisudgave af både 13- og 15-tommeren og konfigurere efter behov. Vores testmaskine har krydset alt, hvad der er sejt (og dyrt), af på listen og er den vildeste bærbare Mac nogensinde.

Kernen i maskinen er en hexa-core Intel Core i9-processor, der kører på 2,9 GHz clock-frekvens – op til 4,8 GHz med boost – og er makset ud med 32 gigabyte hukommelse. Den har også en Radeon Pro 560X grafikprocessorer med 4 gigabyte hukommelse og 2 af de maksimalt 4 terabyte SSD-lagring, som det er muligt at klemme ind i maskinen.

Her skal det indskydes, at MacBook Pro ikke kan opgraderes. Man må vælge processor, hukommelse og lagerkapacitet, før man bestiller den. Bagefter er det for sent.

Superb skærmkvalitet

Mac’en har, hvad der formentlig er markedets bedste skærm på en bærbar. Det 15 tommer store IPS-panel har P3-farverum, som kan vise flere farver end almindelig RGB, og True Tone, der justerer lysstyrken – op til 500 nit – og hvidbalancen til omgivelserne.

Billedkvaliteten skal ses for at forstås. Billeder i Capture One eller Photoshop er knivskarpt gengivet, og farvebalancen er så god, at man sjældent savner skærmkalibrering.

Med undtagelse af lidt genskin og en efter min mening alt for bred skærmramme er der intet at sætte en finger på her.

MacBook 15 2018 2 9 V 41206
Læg mærke til den store touchpad. (Foto: Apple)

Tilslutninger

Over markedets største og måske bedste trackpad er der 65 taster i fuld størrelse. De har ikke den bedste vandring selv for en bærbar, men de er langt bedre at skrive på end tidligere MacBook-tastaturer. Man vænner sig hurtigt til den korte vandring, men de kunne med fordel have været lidt mere støjsvage.

Det er næppe alle, der kan se nytten af touch-fladen over tastaturet. Den erstatter F-tasterne på et almindeligt tastatur og viser f.eks. mindre nyttig info såsom faner i browseren, men kan også vise de gamle F-taster.

Det fine ved Touch Bar, som Apple kalder den, er at den kan konfigureres til de fleste kendte programmer. Eller apps, som de siger. Så kan man have hurtigtaster på den smalle touch-stribe, som for nogle i hvert fald kan lette visse arbejdsopgaver.

Yderst til højre er der en fingeraftrykslæser, som både kan låse computeren op fra dvale (ved opstart skal man indtaste password) og bekræfte betalinger med Touch ID, som det hedder. Ligesom på en iPhone.

Når man løfter på maskinen, bliver man nemt forbavset over, hvor let den er i forhold til størrelsen. På siderne sidder der fire USB-C-porte med Thunderbolt 3, der understøtter overførselshastigheder på op til 40 gigabit i sekundet. Til sammenligning understøtter USB 3.0 op til 5 Gbit/s.

Alt gøres med USB-C her. Opladning, tilslutning af ekstern 4K-skærm via HDMI og alt andet, som man har behov for at slutte til en computer. Der er også en 3,5 mm hovedtelefonudgang på højre side for dem, der ikke har trådløse hovedtelefoner eller har brug for at få lyd i eksterne højttalere.

De indbyggede højttalere er forbløffende gode. Lyden er klar og tydelig, og der er endda et vist minimum af bas her, hvilket gør den acceptabel til miksning af musik.

MacBook 15 2018 2 9 III 41207
USB-C-portene understøtter Thunderbolt 3 med op til 40 Gbit/s. (Foto: Apple)

Støjsvag

Konfigurerer man en Mac med så ekstreme specifikationer som her, så er det, fordi den skal udføre tunge opgaver. Det betyder gerne meget varmeudvikling og dermed blæserstøj. Men denne maskine støjer kun moderat med blæserne på fuld kraft.

Renderingsopgaver eller eksport af 4K-video fra Final Cut satte efterhånden gang i blæserne, som gradvis blev mere og mere hørbare. Men aldrig generende.

Bærbart kraftværk

Det er klart den kraftigste bærbare computer, vi har testet. Ikke kun fordi den scorer 5.205 i single-core-testen i Geekbench 4 og 21.120 i multi-core-testen, men også fordi den kører opgaver i Photoshop og Capture One (batch-processering), og Final Cut X (eksport) meget hurtigere end en 13 tommers dual-core MacBook Pro fra 2017.

Den tangerer faktisk den hurtigste iMac, vi har testet. Dog ikke iMac Pro, der kører floating point-beregninger med flere kerner langt hurtigere.

Mac’en er ikke først og fremmest en spilmaskine og ligger et stykke bag de sejeste gaming-laptops på grafikydelse i spil. Men den klarer fint at køre f.eks. T-Rex-testen i GFXBench på 3.351 frames on-screen.

MacBook 15 2018 2 9 VI 41205
Den er stor, men forbavsende let. (Foto: Apple)

I brug

Egentlig er det alt for akademisk at tale om ydelse i form af tal. Gamere bør hellere se efter en rendyrket spilmaskine, og studerende kan klare sig med en Mac til en tredjedel af prisen. Men professionelle, der har brug for en bærbar computer til videnskabelig databehandling eller foto- og videoredigering, vil finde den hellige gral i MacBook Pro med sekskerners processor.

Den frygtede fremdriftsvisning i Photoshop bevæger sig med sneglefart på en dual-core MacBook, når man starter en opgave, men her flyver den af sted og er færdig på rekordtid.

Rendering i After Effects går næsten lige så hurtigt som på en iMac Pro, og tiden brugt på import og eksport til og fra Final Cut Pro X reduceres med mellem 20 og 50 procent sammenlignet med førnævnte 13 tommers dual-core MacBook Pro fra sidste år.

MacBook 15 2018 2 9 I 41209
Benchmark-tests viser en ydelse, vi sjældent har set magen til. (Foto: Apple)

Konklusion

Alene muligheden for 32 gigabyte hukommelse er en velkommen opgradering for mange. Læg hertil sekskerners processering, hurtigere bus-hastighed og markedets bedste skærm, og du har et kraftværk af en arbejdsmaskine, som er bygget til at holde. Den løser krævende opgaver bedre end alt andet, vi har testet, og professionelle foto- og videografer kan næppe finde en bedre bærbar computer.

Men alting har sin pris. Apple tager sig godt betalt for hukommelse og lagerplads på deres maskiner, og den her er ingen undtagelse.

 

Karakter
MacBook Pro 15″ 2018
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Mere behøver Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm