annonse
annonse
annonse

Microsoft Surface Pro 2

Tillidskrise

Microsoft Surface Pro 2 sætter sig mellem to stole og virker også som et ufærdigt produkt. Vi er ikke imponerede.

Plus
Surface Pro 2 har en flot skærm med et imponerende sortniveau og kommer med en fuld version af det nyeste Windows 8.1. Den er baseret på Intels Haswell-arkitektur og byder på en god ydelse.
Minus
Touch-skærmen reagerer langsomt og er unøjagtig. Det nye operativsystem lider af børnesygdomme, og Surface Pro 2 vejer et helt kilo, hvilket er for tungt for en tablet-computer.

Microsoft har opdateret deres Surface Pro tablet-computer, som nu hedder Surface Pro 2 og i øvrigt ligner forgængeren på en prik med undtagelse af et redesignet logo på bagsiden.

Det er ikke mere end et halvt års tid siden, vi testede den første Surface Pro, og en del af vores konklusioner fra dengang holder stadig stik. Det vender vi tilbage til.

På software-siden leveres Surface Pro 2 med en fuld Windows 8.1 installation, hvilket kort og godt vil sige, at enheden kan køre nøjagtig de samme programmer som din normale bærbare eller stationære computer. Og det gælder både de klassiske Windows-programmer og de programmer, som kan hentes fra Windows Store og kører i “flise”-brugerfladen, tidligere kendt som Metro.

Windows 8.1 er forbedret i forhold til Windows 8 på en række punkter, hvoraf det mest omtalte formentlig er startknappens genkomst.

Det er dog ikke den nye Windows-version, der er årsag til lanceringen af Surface Pro 2, for Windows 8.1 kan downloades gratis af alle, der i forvejen havde investeret i Windows 8. Nej, under motorhjelmen på Surface Pro 2 sidder også en spritny Intel-processor baseret på den såkaldte Haswell-arkitektur, hvilket betyder højere ydelse og længere batterilevetid.

Og hvis vi starter med ydelsen, får vi også ganske solide resultater ud af den nye Surface Pro 2. Vores benchmark-test – som vi foretager med Geekbench 3 – giver et resultat på 2.621 point (single-core) og 5.056 point (multi-core), hvilket er højere end en del af de nyeste ultrabooks, vi har testet for nylig. Omvendt kan Surface Pro 2 ikke være med, hvis vi sammenligner den med Apples nyeste MacBook Pro med Retina-skærm, som også er udstyret med en Intel Core i5 processor baseret på Haswell-arkitekturen. Så selv om resultatet er tilfredsstillende, vokser træerne ikke ind i himlen.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Samme fordele og ulemper som forgængeren
Som nævnt er der ikke den store forskel på Surface Pro 2 og forgængeren, så derfor er en stor del af vores test fra august sidste år stadig relevant.

Det gælder f.eks., når vi taler om skærmen, som stadig måler 10,6 tommer og kommer med Full HD-opløsning på 1920 x 1080 pixel. Det er bemærkelsesværdigt, hvor flotte farverne ser ud på skærmen. I det hele taget har Surface Pro 2 et knivskarpt skærmbillede, og især sortniveauet er noget af det bedste, vi har set. Ros skal Microsoft også have for strømforsyningen, som kommer med en ekstra USB-port, der kan bruges til at oplade andre enheder, man måtte have med sig på farten. Smart.

prod_surfacePro2_Print

Lyden er hæderlig, men heller ikke mere, så det er helt afgjort skærmen med dens høje opløsning og fede farver, der gør f.eks. film til en fornøjelse på Surface Pro 2. Omvendt er Surface Pro 2 for stor og tung til at være en særlig god tablet-computer, den er sågar tungere end sin forgænger!

Microsoft mener, at Surface Pro 2 kan bruges som en rigtig arbejdscomputer og er at sammenligne med en egentlig bærbar pc, blot med en anden formfaktor. Men det mente de også om den første Surface Pro, og vi er stadig ikke lune på ideen.

Sidder man med Surface Pro 2 med udslået Kickstand og tilsluttet Type Cover foran sig på bordet, så er den nem at arbejde med, men sådan sidder man jo langt fra altid med sin bærbare. Mange holder af at sidde med computeren på skødet, mens de slapper af i sofaen, og det går bare ikke med Surface Pro 2. Jo, hvis man piller tastaturet af og holder den som tablet, men så er det så som så med, hvor mange arbejdsgaver man får løst. Og den bliver hurtigt alt for tung med sine 1000 gram.

Og selv om vi roste skærmen før, udgør den faktisk også et problem. Så længe man bliver i brugerfladen tidligere kendt som Metro, er alt godt, men langt de fleste programmer kører stadig i desktop-tilstand, og med en skærm på 10,6 tommer bliver en opløsning på 1920 x 1080 pixel i denne tilstand meget svær at arbejde med i praksis. Ikke alene er det svært at se ikoner og bogstaver, fordi alting bliver meget småt; hvis man vil bruge touch til at navigere rundt i programmerne, bliver tingene også næsten umulige at ramme i den høje opløsning.

Børnesygdomme?
Og det bringer os frem til et par kritiske bemærkninger, som vi vitterlig gerne havde undværet. Surface Pro 2 er jo anden generation af et produkt, som Microsoft prioriterer meget højt, og derfor er det himmelråbende ringe, at vi støder på problemer og fejl, som minder om den type børnesygdomme, man ind imellem oplever fra producenter, der har lanceret helt nye produkttyper under tidspres.

Hvis vi tager tråden op fra før og vender tilbage til skærmen, så er touch-funktionaliteten f.eks. under al kritik. For trods den høje opløsning er skærmens sensorer åbenbart meget unøjagtige. Man rammer nemlig konstant ved siden af de små elementer, selv om vi sværger på at have placeret fingrene rigtigt. Det sker også alt for tit, at man slet ikke får nogen reaktion, selv om man trykker flere gange i træk på skærmen, som i det hele taget reagerer trægt på touch-navigationen, også når den virker.

Vi oplevede også problemer med operativsystemet, hvilket igen kan undre, når der nu er tale om en opdatering. Eksempelvis har Surface Pro 2 svært ved at håndtere skift mellem almindelig skærmvisning og fuldskærmsbillede, når man ser video. Det oplevede vi, hvis vi så en video på YouTube, forstørrede den til fuldskærmstilstand og så gik tilbage til normal visning. I de tilfælde forsvandt videobilledet hver eneste gang og blev afløst af sort skærm.

Det virker måske som en detalje, men det er en af den slags ting, der bare skal fungere, og sammen med andre irritationsmomenter som den dårligt fungerende touch-skærm giver det os indtrykket af et ufærdigt produkt, som man ikke helt kan stole på.

Konklusion
Vi er ikke vrede, Microsoft, vi er skuffede. Surface Pro 2 løser ikke ret mange af de problemer, der irriterede os ved forgængeren, og det er, som om den nye Windows-version har føjet et par helt nye børnesygdomme til listen over irritationsmomenter. Især touch-betjeningen er en hovedpine, så snart man går væk fra den flisebaserede brugerflade og bevæger sig rundt blandt klassiske Windows-programmer, og det er vel ellers hele pointen med Surface Pro 2, at den skal kunne tilbyde den komplette Windows-oplevelse.

Ros skal Microsoft dog have for endelig at tilbyde Surface Pro 2 i udgaver med henholdsvis 256 og 512 gigabyte lagerplads. Det var på tide.

Men det ændrer ikke på, at Surface Pro 2 efterlader os med et indtryk af, at Microsoft stadig har meget at lære, når det gælder udviklingen af fysiske produkter. Kan I virkelig ikke gøre det bedre? Vi kommer efterhånden i tvivl.

Microsoft har opdateret deres Surface Pro tablet-computer, som nu hedder Surface Pro 2 og i øvrigt ligner forgængeren på en prik med undtagelse af et redesignet logo på bagsiden. Det er ikke mere end et halvt års tid siden, vi testede den første Surface Pro, og en del af vores konklusioner fra dengang holder stadig stik. Det vender vi tilbage til. På software-siden leveres Surface Pro 2 med en fuld Windows 8.1 installation, hvilket kort og godt vil sige, at enheden kan køre nøjagtig de samme programmer som din normale bærbare eller stationære computer. Og det gælder både de klassiske Windows-programmer og de programmer, som kan hentes fra Windows Store og kører i “flise”-brugerfladen, tidligere kendt som Metro. Windows 8.1 er forbedret i forhold til Windows 8 på en række punkter, hvoraf det mest omtalte formentlig er startknappens genkomst. Det er dog ikke den nye Windows-version, der er årsag til lanceringen af Surface Pro 2, for Windows 8.1 kan downloades gratis af alle, der i forvejen havde investeret i Windows 8. Nej, under motorhjelmen på Surface Pro 2 sidder også en spritny Intel-processor baseret på den såkaldte Haswell-arkitektur, hvilket betyder højere ydelse og længere batterilevetid. Og hvis vi starter med ydelsen, får vi også ganske solide resultater ud af den nye Surface Pro 2. Vores benchmark-test – som vi foretager med Geekbench 3 – giver et resultat på 2.621 point (single-core) og 5.056 point (multi-core), hvilket er højere end en del af de nyeste ultrabooks, vi har testet for nylig. Omvendt kan Surface Pro 2 ikke være med, hvis vi sammenligner den med Apples nyeste MacBook Pro med Retina-skærm, som også er udstyret med en Intel Core i5 processor baseret på Haswell-arkitekturen. Så selv om resultatet er tilfredsstillende, vokser træerne ikke ind i himlen. Samme fordele og ulemper som forgængeren Som nævnt er der ikke den store forskel på Surface Pro 2 og forgængeren, så derfor er en stor del af vores test fra august sidste år stadig relevant. Det gælder f.eks., når vi taler om skærmen, som stadig måler 10,6 tommer og kommer med Full HD-opløsning på 1920 x 1080 pixel. Det er bemærkelsesværdigt, hvor flotte farverne ser ud på skærmen. I det hele taget har Surface Pro 2 et knivskarpt skærmbillede, og især sortniveauet er noget af det bedste, vi har set. Ros skal Microsoft også have for strømforsyningen, som kommer med en ekstra USB-port, der kan bruges til at oplade andre enheder, man måtte have med sig på farten. Smart. prod_surfacePro2_Print Lyden er hæderlig, men heller ikke mere, så det er helt afgjort skærmen med dens høje opløsning og fede farver, der gør f.eks. film til en fornøjelse på Surface Pro 2. Omvendt er Surface Pro 2 for stor og tung til at være en særlig god tablet-computer, den er sågar tungere end sin forgænger! Microsoft mener, at Surface Pro 2 kan bruges som en rigtig arbejdscomputer og er at sammenligne med en egentlig bærbar pc, blot med en anden formfaktor. Men det mente de også om den første Surface Pro, og vi er stadig ikke lune på ideen. Sidder man med Surface Pro 2 med udslået Kickstand og tilsluttet Type Cover foran sig på bordet, så er den nem at arbejde med, men sådan sidder man jo langt fra altid med sin bærbare. Mange holder af at sidde med computeren på skødet, mens de slapper af i sofaen, og det går bare ikke med Surface Pro 2. Jo, hvis man piller tastaturet af og holder den som tablet, men så er det så som så med, hvor mange arbejdsgaver man får løst. Og den bliver hurtigt alt for tung med sine 1000 gram. Og selv om vi roste skærmen før, udgør den faktisk også et problem. Så længe man bliver i brugerfladen tidligere kendt som Metro, er alt godt, men langt de fleste programmer kører stadig i desktop-tilstand, og med en skærm på 10,6 tommer bliver en opløsning på 1920 x 1080 pixel i denne tilstand meget svær at arbejde med i praksis. Ikke alene er det svært at se ikoner og bogstaver, fordi alting bliver meget småt; hvis man vil bruge touch til at navigere rundt i programmerne, bliver tingene også næsten umulige at ramme i den høje opløsning. Børnesygdomme? Og det bringer os frem til et par kritiske bemærkninger, som vi vitterlig gerne havde undværet. Surface Pro 2 er jo anden generation af et produkt, som Microsoft prioriterer meget højt, og derfor er det himmelråbende ringe, at vi støder på problemer og fejl, som minder om den type børnesygdomme, man ind imellem oplever fra producenter, der har lanceret helt nye produkttyper under tidspres. Hvis vi tager tråden op fra før og vender tilbage til skærmen, så er touch-funktionaliteten f.eks. under al kritik. For trods den høje opløsning er skærmens sensorer åbenbart meget unøjagtige. Man rammer nemlig konstant ved siden af de små elementer, selv om vi sværger på at have placeret fingrene rigtigt. Det sker også alt for tit, at man slet ikke får nogen reaktion, selv om man trykker flere gange i træk på skærmen, som i det hele taget reagerer trægt på touch-navigationen, også når den virker. Vi oplevede også problemer med operativsystemet, hvilket igen kan undre, når der nu er tale om en opdatering. Eksempelvis har Surface Pro 2 svært ved at håndtere skift mellem almindelig skærmvisning og fuldskærmsbillede, når man ser video. Det oplevede vi, hvis vi så en video på YouTube, forstørrede den til fuldskærmstilstand og så gik tilbage til normal visning. I de tilfælde forsvandt videobilledet hver eneste gang og blev afløst af sort skærm. Det virker måske som en detalje, men det er en af den slags ting, der bare skal fungere, og sammen med andre irritationsmomenter som den dårligt fungerende touch-skærm giver det os indtrykket af et ufærdigt produkt, som man ikke helt kan stole på. Konklusion Vi er ikke vrede, Microsoft, vi er skuffede. Surface Pro 2 løser ikke ret mange af de problemer, der irriterede os ved forgængeren, og det er, som om den nye Windows-version har føjet et par helt nye børnesygdomme til listen over irritationsmomenter. Især touch-betjeningen er en hovedpine, så snart man går væk fra den flisebaserede brugerflade og bevæger sig rundt blandt klassiske Windows-programmer, og det er vel ellers hele pointen med Surface Pro 2, at den skal kunne tilbyde den komplette Windows-oplevelse. Ros skal Microsoft dog have for endelig at tilbyde Surface Pro 2 i udgaver med henholdsvis 256 og 512 gigabyte lagerplads. Det var på tide. Men det ændrer ikke på, at Surface Pro 2 efterlader os med et indtryk af, at Microsoft stadig har meget at lære, når det gælder udviklingen af fysiske produkter. Kan I virkelig ikke gøre det bedre? Vi kommer efterhånden i tvivl.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Microsoft Surface Pro 2
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Windows 8.1 Pro
  • Intel Core i5 1,6 GHz processor (Haswell)
  • 4 GB ram / 128 GB SSD + microSD (op til 64 GB)
  • 10,6" ClearType Full HD 1920 x 1080, 208 ppi
  • 720p kamera front og bag
  • USB 3.0, Mini DisplayPort, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • 274,6 x 173 x 13,46 mm
  • 1000 g
  • 48 Wh batteri
Pris: 7799,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Nu tjener Power penge For første gang i kædens historie har Power overskud i regnskabet.
Acer går efter Apple New York: Efter succes med at nå gamerne, vil Acer nu have fat på de kreative brugere.
Test
Leica Q2
Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Gruppetest
7 væghøjttalere
Hæng lyden op på væggen

Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Samsungs super selfie-kamera Den nye A-serie går fra budget til luksus med heldækkende skærm og vendbart tripelkamera.
Test
Sony Xperia 10 Plus
Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Samsung Galaxy Fold kan bestilles om 14 dage Danmark er blandt de første lande i verden, hvor Samsung Galaxy Fold kommer til salg.
Test
Motorola moto G7 Plus
Kongen af mellemklassen

Motorola moto G7 Plus taler til fornuften. Selvfølgelig er flagskibsmodellerne på markedet bedre, men de er også tre gange dyrere.

Her er IKEAs smart-højttalere Til sommer kommer højttalerne Symfonisk, som er resultatet af et samarbejde med Sonos.
Åbent kontorlandskab? Disse hovedtelefoner lover evig lykke Logitech lancerer to modeller til dig, der er generet af støj i kontorlokalerne.
Spejlrefleks? Nej, prøv igen Panasonic Lumix G90 er lidt ud over det sædvanlige.
77″ trylleri fra B&O Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.
Test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
Fuldfed forhammer

Kan nogen få naboerne til at holde kæft? Jeg prøver at høre musik her!

annonse
Test
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Perfektioneret lysstærk zoom

Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

Kan du gætte hvad det er? Det er en McIntosh, men det er ikke en forstærker ...
Gruppetest
Tre Gaming headsets
Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

Test
Rega Aura MC
En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Laptopfølelse på iPad Pro Beskyttelse og bagbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modeller.
Test
Huawei P30 Pro
Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Test
Argon Audio Forte A4
Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Kamera med printer Canon Zoemini udskriver dine billeder.
B&O og Rimowa rejser på business class Lancerer eksklusiv flightcase til Beoplay H9i.
Tesla bygger fabrik i Norge Skal køre på batterier og vandkraft. Det berømte vandfald Vøringsfossen lægges i rør.
Test
Pinell Supersound 301
Velklingende bordradio

Pinell Supersound lever op
til sit navn med bedre lyd
end konkurrenterne.

Test
Netgear Orbi Voice RBK50V
En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Klassisk rock på biblioteket Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.
Support Abonnement

Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

Support Tlf: 89 88 28 33 

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Modtag Lyd & Billedes Nyhedsbrev


×