annonse
annonse
annonse

Microsoft Surface Pro

Mellem to stole

Microsoft kalder Surface Pro for en pc i tablet-format, og isoleret set er produktet meget vellykket. Spørgsmålet er, om konceptet holder?

Plus
Flot skærm Fuld Windows 8
Minus
Bliver meget varm For stor som tablet For ringe lagerplads, hvis den skal erstatte din pc

En ordentlig moppedreng! Det er det absolut første indtryk, man får af Microsoft Surface Pro, som har den tvivlsomme ære at være den nok tungeste tablet på markedet. Med en vægt på hele 916 gram og en højde på 13,5 mm bevæger dette produkt sig i en helt anden retning end den dominerende tendens på tablet-markedet, som jo går imod mindre, tyndere og lettere enheder.

Men det er der selvfølgelig en grund til, for selvom Surface Pro på overfladen ligner lillebror, Surface RT, på en prik – den er for eksempel fremstillet af præcis samme type magnesium som RT – så er Surface Pro under motorhjelmen en fuld pc med Intel Core i5-processor og 4 gigabyte ram, og det betyder blandt andet, at den genererer langt mere varme end andre tablet-computere, men det vender vi tilbage til. På softwaresiden leveres Surface Pro med en fuld Windows 8-installation, hvilket kort og godt vil sige, at enheden kan køre nøjagtig de samme programmer som din normale bærbare eller desktop computer. Og det gælder både de klassiske Windows-programmer samt de programmer, som kan hentes fra Windows Store og kører i ”flise”-brugerfladen tidligere kendt som Metro.

Yder som pc
Både vores brugeroplevelse ved dagligdags brug og de målinger, vi har foretaget af Surface Pros ydelse, bekræfter da også, at Microsofts nyeste tablet-computer præsterer helt på niveau med en ”rigtig” pc. I Geekbench scorer Surface Pro 7.058 ved en måling af Windows 8 i 64-bit tilstand, og det resultat svarer nogenlunde til resultaterne fra en række sammenlignelige hybridcomputere på markedet. Således scorede Sony VAIO Duo 11 7.195 og Lenovo IdeaPad Yoga 7.688 i Geekbench, da vi testede Windows 8-baserede hybridcomputere i martsnummeret af Lyd & Billede.

SurfacePRO_Typecover_Print

Flot skærm
På et par punkter føler vi decideret trang til rose Surface Pro. Især skærmen er værd at nævne, for den er Microsoft virkelig sluppet godt fra. Den måler 10,6” og kommer med fuld HD-opløsning på 1920 x 1080 pixels, men det bemærkelsesværdige er, hvor flotte farverne ser ud på skærmen. I det hele taget har Surface Pro et knivskarpt skærmbillede, og især sortniveauet er noget af det bedste, vi har set. Ros skal Microsoft også have for strømforsyningen, som kommer med en ekstra USB-port, der kan bruges til at oplade andre enheder, man måtte have med sig på farten. Smart.

På grund af vægten er Surface Pro næppe det oplagte valg til at tage billeder med, men begge de indbyggede kameraer er gode til videochat (både front- og bagkamera optager video i 720p HD-opløsning).

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Lyden er hæderlig, men heller ikke mere, så det er helt afgjort skærmen med sin høje opløsning og fede farver, der gør for eksempel film til en fornøjelse på Surface Pro.

Kan erstatte pc’en
Nej, som sådan fejler Surface Pro ikke noget alvorligt, vi kan sætte fingeren på. Eneste kritikpunkt er, som nævnt ovenfor, at enheden udvikler rigtig meget varme. Så meget, faktisk, at Surface Pro kan blive helt ubehagelig at holde i hænderne i længere tid ad gangen. Men det er at forvente med en indbygget Core i5-processor. Det er selve konceptet, som kræver tilvænning.

For kort og godt er Surface Pro for stor og tung til at være en særlig god tablet-computer. Og selvom den yder væsentlig mere end alle konkurrenterne, så er det lidt skønne, spildte kræfter, når man tager i betragtning, at de fleste brugere ønsker en tablet til at se film, surfe på nettet, tilgå sociale medier og spille spil. Og Microsoft mener da også selv, at Surface Pro er en pc i tablet-format, ikke en forbruger-tablet. Som lillebror, Surface RT, der er en tablet-computer med få, vigtige pc-egenskaber (som for eksempel Office). Men med Surface Pro behøver man ikke nogen anden computer til at løse de daglige arbejdsopgaver.

Dette Type Cover er nærmest uundværligt, hvis man skal have fuldt udbytte af Surface Pro. Men det koster lige 1.049 kroner oven i hatten…
Dette Type Cover er nærmest uundværligt, hvis man skal have fuldt udbytte af Surface Pro. Men det koster lige 1.049 kroner oven i hatten…

Via Display-porten kan man slutte enheden til en hvilken som helst stor skærm, og ligesom til Surface RT kan man også til Surface Pro få det såkaldte Type Cover, som kommer med rigtige, taktile taster og som klikkes fast på Surface-enheden via en magnet. Med dette cover tilsluttet og den såkaldte Kickstand slået ud kan Surface Pro bruges som en rigtig arbejdscomputer og er at sammenligne med en egentlig bærbar pc, blot med en anden formfaktor. Ifølge Microsoft, altså…. For vi er i tvivl og synes at både konceptet og produktet har et par oplagte mangler.

For lidt lagerplads
For det første undrer vi os over visse af Microsofts valg, når det gælder salg og markedsføring, som ikke peger helt i samme retning som konceptet med Surface Pro som pc-erstatning. Hvor Surface RT bliver udbudt til salg MED et såkaldt Touch Cover, så sælges Surface Pro kun uden cover, som skal købes separat. Og det føromtalte Type Cover koster lige 1.049 kroner oven i hatten. Nuvel, det giver stadig en samlet pris på 8.548 kroner for den testede model inklusive cover, hvilket da er til at overskue i forhold til andre hybridmodeller, vi har testet (førnævnte Sony VAIO Duo 11 koster i skrivende stund fra cirka 11.000 kroner, mens Lenovo IdeaPad Yoga koster lige knap 9.000 kroner), men bemærk lige, at Surface-prisen er for udgaven med 128 gigabyte flashlager.

Og selvom man da både kan tilslutte eksterne harddiske, USB-lager og microSD-kort med op til 64 gigabyte ekstra hukommelse, så er 128 gigabyte indbygget lager bare alt, alt for lidt, hvis Surface Pro skal kunne tages seriøst som et reelt alternativ til den traditionelle bærbare pc. Især fordi operativsystemet jo fylder en del, hvilket reelt efterlader brugeren med 89 gigabyte anvendelig lagerplads. Sparer man lidt penge og køber modellen med 64 gigabyte lager for 6.799 kroner, har man reelt kun 29 gigabyte lager tilbage, fordi Windows 8 fylder resten, og det er altså svært at tage seriøst, Microsoft! Vi undrer os især over den ringe lagerplads, fordi Microsoft åbenbart har indset, at der er et reelt behov for mere lager. Således bliver Surface Pro allerede nu udbudt på det japanske marked i en version med 256 gigabyte lager, og så begynder det at ligne noget fornuftigt! Hvorfor kan vi ikke få denne model til Danmark?

Kan man vænne sig til formfaktoren?
Under alle omstændigheder skal man vænne sig til formfaktoren. Sidder man med Surface Pro med udslået Kickstand og tilsluttet Type Cover foran sig på bordet, er den nem at arbejde med, men sådan sidder man jo langt fra altid med sin bærbare computer. Mange holder af at sidde med computeren på skødet, mens de slapper af i sofaen, og det går bare ikke med Surface Pro. Jo, hvis man piller tastaturet af og holder den som tablet, men så er det så som så med hvor mange arbejdsgaver, man får løst. Og den bliver hurtig alt for tung med sine 916 gram.

God fornøjelse med at sidde sådan her med Surface Pro i længere tid ad gangen…
God fornøjelse med at sidde sådan her med Surface Pro i længere tid ad gangen…

Og selvom vi roste skærmen lige før, så udgør den faktisk også et problem. Så længe man bliver i Metro-brugerfladen er alt godt, men langt de fleste programmer kører stadig i desktop-tilstand, og med en skærm på 10,6” bliver en opløsning på 1920 x 1080 pixels i denne tilstand meget svær at arbejde med i praksis. Ikke bare er det svært at se ikoner og bogstaver, fordi alting bliver meget småt, men hvis man vil bruge touch til at navigere rundt i programmerne, så bliver tingene næsten umulige at ramme i den høje opløsning. For at kompensere for dette er desktop-skærmbillede som udgangspunkt opskaleret til 150%, men det betyder til gengæld at mange programmer ser ud ad H…. til.

Så det bliver lidt som at vælge mellem pest eller kolera. Vil jeg have en opskalering, som gør det muligt for mig at betjene programmerne, men gør mange af dem så pixelerede, at det er en fornærmelse mod den flotte skærm, eller arbejder jeg med en skalering på 100%, hvor alting tager sig godt ud, men er umulig at betjene uden at bruge tastaturet, der heldigvis også har en lille trackpad? Suk….

Konklusion
Med Surface Pro sætter Microsoft sig mellem to stole. Computeren er for stor og tung som almindelig tablet-computer, og selvom den har en flot skærm og yder på niveau med ”rigtige” pc’er, så kan vi ikke anbefale Surface Pro som en reel pc-erstatning. Hvilket ellers netop er Microsofts tanke med produktet. Formfaktoren bliver hurtigt bøvlet, og Surface Pro leveres med for lidt lagerplads. Bortset fra i Japan, hvor den kan købes med 256 gigabyte lager.

En ordentlig moppedreng! Det er det absolut første indtryk, man får af Microsoft Surface Pro, som har den tvivlsomme ære at være den nok tungeste tablet på markedet. Med en vægt på hele 916 gram og en højde på 13,5 mm bevæger dette produkt sig i en helt anden retning end den dominerende tendens på tablet-markedet, som jo går imod mindre, tyndere og lettere enheder. Men det er der selvfølgelig en grund til, for selvom Surface Pro på overfladen ligner lillebror, Surface RT, på en prik – den er for eksempel fremstillet af præcis samme type magnesium som RT – så er Surface Pro under motorhjelmen en fuld pc med Intel Core i5-processor og 4 gigabyte ram, og det betyder blandt andet, at den genererer langt mere varme end andre tablet-computere, men det vender vi tilbage til. På softwaresiden leveres Surface Pro med en fuld Windows 8-installation, hvilket kort og godt vil sige, at enheden kan køre nøjagtig de samme programmer som din normale bærbare eller desktop computer. Og det gælder både de klassiske Windows-programmer samt de programmer, som kan hentes fra Windows Store og kører i ”flise”-brugerfladen tidligere kendt som Metro. Yder som pc Både vores brugeroplevelse ved dagligdags brug og de målinger, vi har foretaget af Surface Pros ydelse, bekræfter da også, at Microsofts nyeste tablet-computer præsterer helt på niveau med en ”rigtig” pc. I Geekbench scorer Surface Pro 7.058 ved en måling af Windows 8 i 64-bit tilstand, og det resultat svarer nogenlunde til resultaterne fra en række sammenlignelige hybridcomputere på markedet. Således scorede Sony VAIO Duo 11 7.195 og Lenovo IdeaPad Yoga 7.688 i Geekbench, da vi testede Windows 8-baserede hybridcomputere i martsnummeret af Lyd & Billede. SurfacePRO_Typecover_Print Flot skærm På et par punkter føler vi decideret trang til rose Surface Pro. Især skærmen er værd at nævne, for den er Microsoft virkelig sluppet godt fra. Den måler 10,6” og kommer med fuld HD-opløsning på 1920 x 1080 pixels, men det bemærkelsesværdige er, hvor flotte farverne ser ud på skærmen. I det hele taget har Surface Pro et knivskarpt skærmbillede, og især sortniveauet er noget af det bedste, vi har set. Ros skal Microsoft også have for strømforsyningen, som kommer med en ekstra USB-port, der kan bruges til at oplade andre enheder, man måtte have med sig på farten. Smart. På grund af vægten er Surface Pro næppe det oplagte valg til at tage billeder med, men begge de indbyggede kameraer er gode til videochat (både front- og bagkamera optager video i 720p HD-opløsning). Lyden er hæderlig, men heller ikke mere, så det er helt afgjort skærmen med sin høje opløsning og fede farver, der gør for eksempel film til en fornøjelse på Surface Pro. Kan erstatte pc’en Nej, som sådan fejler Surface Pro ikke noget alvorligt, vi kan sætte fingeren på. Eneste kritikpunkt er, som nævnt ovenfor, at enheden udvikler rigtig meget varme. Så meget, faktisk, at Surface Pro kan blive helt ubehagelig at holde i hænderne i længere tid ad gangen. Men det er at forvente med en indbygget Core i5-processor. Det er selve konceptet, som kræver tilvænning. For kort og godt er Surface Pro for stor og tung til at være en særlig god tablet-computer. Og selvom den yder væsentlig mere end alle konkurrenterne, så er det lidt skønne, spildte kræfter, når man tager i betragtning, at de fleste brugere ønsker en tablet til at se film, surfe på nettet, tilgå sociale medier og spille spil. Og Microsoft mener da også selv, at Surface Pro er en pc i tablet-format, ikke en forbruger-tablet. Som lillebror, Surface RT, der er en tablet-computer med få, vigtige pc-egenskaber (som for eksempel Office). Men med Surface Pro behøver man ikke nogen anden computer til at løse de daglige arbejdsopgaver. [caption id="attachment_36627" align="alignnone" width="460"]Dette Type Cover er nærmest uundværligt, hvis man skal have fuldt udbytte af Surface Pro. Men det koster lige 1.049 kroner oven i hatten… Dette Type Cover er nærmest uundværligt, hvis man skal have fuldt udbytte af Surface Pro. Men det koster lige 1.049 kroner oven i hatten…[/caption] Via Display-porten kan man slutte enheden til en hvilken som helst stor skærm, og ligesom til Surface RT kan man også til Surface Pro få det såkaldte Type Cover, som kommer med rigtige, taktile taster og som klikkes fast på Surface-enheden via en magnet. Med dette cover tilsluttet og den såkaldte Kickstand slået ud kan Surface Pro bruges som en rigtig arbejdscomputer og er at sammenligne med en egentlig bærbar pc, blot med en anden formfaktor. Ifølge Microsoft, altså…. For vi er i tvivl og synes at både konceptet og produktet har et par oplagte mangler. For lidt lagerplads For det første undrer vi os over visse af Microsofts valg, når det gælder salg og markedsføring, som ikke peger helt i samme retning som konceptet med Surface Pro som pc-erstatning. Hvor Surface RT bliver udbudt til salg MED et såkaldt Touch Cover, så sælges Surface Pro kun uden cover, som skal købes separat. Og det føromtalte Type Cover koster lige 1.049 kroner oven i hatten. Nuvel, det giver stadig en samlet pris på 8.548 kroner for den testede model inklusive cover, hvilket da er til at overskue i forhold til andre hybridmodeller, vi har testet (førnævnte Sony VAIO Duo 11 koster i skrivende stund fra cirka 11.000 kroner, mens Lenovo IdeaPad Yoga koster lige knap 9.000 kroner), men bemærk lige, at Surface-prisen er for udgaven med 128 gigabyte flashlager. Og selvom man da både kan tilslutte eksterne harddiske, USB-lager og microSD-kort med op til 64 gigabyte ekstra hukommelse, så er 128 gigabyte indbygget lager bare alt, alt for lidt, hvis Surface Pro skal kunne tages seriøst som et reelt alternativ til den traditionelle bærbare pc. Især fordi operativsystemet jo fylder en del, hvilket reelt efterlader brugeren med 89 gigabyte anvendelig lagerplads. Sparer man lidt penge og køber modellen med 64 gigabyte lager for 6.799 kroner, har man reelt kun 29 gigabyte lager tilbage, fordi Windows 8 fylder resten, og det er altså svært at tage seriøst, Microsoft! Vi undrer os især over den ringe lagerplads, fordi Microsoft åbenbart har indset, at der er et reelt behov for mere lager. Således bliver Surface Pro allerede nu udbudt på det japanske marked i en version med 256 gigabyte lager, og så begynder det at ligne noget fornuftigt! Hvorfor kan vi ikke få denne model til Danmark? Kan man vænne sig til formfaktoren? Under alle omstændigheder skal man vænne sig til formfaktoren. Sidder man med Surface Pro med udslået Kickstand og tilsluttet Type Cover foran sig på bordet, er den nem at arbejde med, men sådan sidder man jo langt fra altid med sin bærbare computer. Mange holder af at sidde med computeren på skødet, mens de slapper af i sofaen, og det går bare ikke med Surface Pro. Jo, hvis man piller tastaturet af og holder den som tablet, men så er det så som så med hvor mange arbejdsgaver, man får løst. Og den bliver hurtig alt for tung med sine 916 gram. [caption id="attachment_36629" align="alignnone" width="460"]God fornøjelse med at sidde sådan her med Surface Pro i længere tid ad gangen… God fornøjelse med at sidde sådan her med Surface Pro i længere tid ad gangen…[/caption] Og selvom vi roste skærmen lige før, så udgør den faktisk også et problem. Så længe man bliver i Metro-brugerfladen er alt godt, men langt de fleste programmer kører stadig i desktop-tilstand, og med en skærm på 10,6” bliver en opløsning på 1920 x 1080 pixels i denne tilstand meget svær at arbejde med i praksis. Ikke bare er det svært at se ikoner og bogstaver, fordi alting bliver meget småt, men hvis man vil bruge touch til at navigere rundt i programmerne, så bliver tingene næsten umulige at ramme i den høje opløsning. For at kompensere for dette er desktop-skærmbillede som udgangspunkt opskaleret til 150%, men det betyder til gengæld at mange programmer ser ud ad H…. til. Så det bliver lidt som at vælge mellem pest eller kolera. Vil jeg have en opskalering, som gør det muligt for mig at betjene programmerne, men gør mange af dem så pixelerede, at det er en fornærmelse mod den flotte skærm, eller arbejder jeg med en skalering på 100%, hvor alting tager sig godt ud, men er umulig at betjene uden at bruge tastaturet, der heldigvis også har en lille trackpad? Suk…. Konklusion Med Surface Pro sætter Microsoft sig mellem to stole. Computeren er for stor og tung som almindelig tablet-computer, og selvom den har en flot skærm og yder på niveau med ”rigtige” pc’er, så kan vi ikke anbefale Surface Pro som en reel pc-erstatning. Hvilket ellers netop er Microsofts tanke med produktet. Formfaktoren bliver hurtigt bøvlet, og Surface Pro leveres med for lidt lagerplads. Bortset fra i Japan, hvor den kan købes med 256 gigabyte lager.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Microsoft Surface Pro
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Windows 8 Pro
  • Intel Core i5 1,7 GHz processor
  • 128 GB SSD + microSD (op til 64 GB), 4 GB ram
  • 10,6" ClearType Full HD 1920 x 1080
  • 720p kamera front og bag
  • USB 3, Mini DisplayPort, SD-kortlæser, 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • 274,5 x 173 x 13,5 mm
  • 916 g
  • 42 W-h batteri
Pris: 7499,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Nu tjener Power penge For første gang i kædens historie har Power overskud i regnskabet.
Acer går efter Apple New York: Efter succes med at nå gamerne, vil Acer nu have fat på de kreative brugere.
Test
Leica Q2
Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Gruppetest
7 væghøjttalere
Hæng lyden op på væggen

Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Samsungs super selfie-kamera Den nye A-serie går fra budget til luksus med heldækkende skærm og vendbart tripelkamera.
Test
Sony Xperia 10 Plus
Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Samsung Galaxy Fold kan bestilles om 14 dage Danmark er blandt de første lande i verden, hvor Samsung Galaxy Fold kommer til salg.
Test
Motorola moto G7 Plus
Kongen af mellemklassen

Motorola moto G7 Plus taler til fornuften. Selvfølgelig er flagskibsmodellerne på markedet bedre, men de er også tre gange dyrere.

Her er IKEAs smart-højttalere Til sommer kommer højttalerne Symfonisk, som er resultatet af et samarbejde med Sonos.
Åbent kontorlandskab? Disse hovedtelefoner lover evig lykke Logitech lancerer to modeller til dig, der er generet af støj i kontorlokalerne.
Spejlrefleks? Nej, prøv igen Panasonic Lumix G90 er lidt ud over det sædvanlige.
77″ trylleri fra B&O Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.
Test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
Fuldfed forhammer

Kan nogen få naboerne til at holde kæft? Jeg prøver at høre musik her!

annonse
Test
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Perfektioneret lysstærk zoom

Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

Kan du gætte hvad det er? Det er en McIntosh, men det er ikke en forstærker ...
Gruppetest
Tre Gaming headsets
Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

Test
Rega Aura MC
En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Laptopfølelse på iPad Pro Beskyttelse og bagbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modeller.
Test
Huawei P30 Pro
Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Test
Argon Audio Forte A4
Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Kamera med printer Canon Zoemini udskriver dine billeder.
B&O og Rimowa rejser på business class Lancerer eksklusiv flightcase til Beoplay H9i.
Tesla bygger fabrik i Norge Skal køre på batterier og vandkraft. Det berømte vandfald Vøringsfossen lægges i rør.
Test
Pinell Supersound 301
Velklingende bordradio

Pinell Supersound lever op
til sit navn med bedre lyd
end konkurrenterne.

Test
Netgear Orbi Voice RBK50V
En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Klassisk rock på biblioteket Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.
Support Abonnement

Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

Support Tlf: 89 88 28 33 

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Modtag Lyd & Billedes Nyhedsbrev


×