annonse
annonse
annonse

Test: Netgear Orbi Voice RBK50V

Netgear Orbi Voice RBK50V
Netgear Orbi Voice RBK50V

En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Plus
Nem og brugervenlig opsætning. Amazon Alexa fungerer upåklageligt, og både netværkshastighed og -dækning imponerer.
Minus
Ustabilt netværk og gentagne problemer med udfald og tab af forbindelse, både til internettet og i mesh-netværket. Højttaleren spiller desuden mudret.

Det kan være en udfordring at få det trådløse internet til at dække i hele hytten, og derfor er der de seneste år dukket en række såkaldte mesh-systemer op på markedet. Teknologien fungerer ved, at en række små enheder, der hver især er sin egen lille trådløse router, placeres rundt omkring i boligen. Her virker enhederne som en slags digital forlængerledning, der spreder det trådløse netværk ud over et større areal.

Vi har tidligere testet en række mesh-systemer, herunder TP-Link Deco M5, Linksys Velop og Asus Lyra Trio, men især systemet fra Netgear, Orbi RBK50 AC3000, vakte for et lille års tid siden vores store begejstring.

Derfor så jeg med spænding frem til at teste den helt nye Netgear Orbi Voice RBK50V, der er noget så specielt som et mesh-system kombineret med en smart-højttaler med Amazon Alexa stemmestyring og lydteknologi fra Harman Kardon. På papiret lyder sådan en kombination som en genial idé, mens virkeligheden desværre ser en smule anderledes ud.

Flot og stilrent design betyder, at Netgear Orbi Voice ikke bør gemmes væk. Foto: Netgear

Nem opsætning af netværk og Alexa

Netgear Orbi Voice-sættet består af to forskellige enheder – Orbi Router RBR50, som har forbindelse til modemmet og dermed fungerer som port til internettet, og Orbi Voice RBS40V, der fungerer som satellit og smart-højttaler på samme tid. De to enheder ser af gode grunde forskellige ud – satellitten er jo både router og højttaler – men designet af begge enheder er lækkert og diskret, og de kan sagtens tåle at stå fremme i en bogreol eller på et glasbord i stuen.

Opsætningen er nem og smertefri, og foregår via Netgears egen Orbi-app, som man downloader til sin iPhone eller Android-smartphone. Først sluttes Orbi Router til internettet, og når den er genkendt af app’en, er det ingen sag at tilføje Orbi Voice. Herefter er netværksdækningen på plads, og det er bare om at komme i gang med at aktivere Amazon Alexa på Orbi Voice, som i øvrigt også understøtter musik-streaming fra f.eks. Spotify. Det bliver man i øvrigt mindet om med jævne mellemrum af en kvindestemme fra højttaler-enheden, som højlydt fortæller, at Orbi Voice nu er “ready for setup”.

Der er også to Ethernet-udgange på bagsiden af Orbi Voice RBS40V. På Orbi Router RBR50 er der yderligere 4 x Ethernet. Foto: Netgear

Heldigvis var det lige så let at komme i gang med både Spotify og Alexa, som det var at opsætte mesh-systemet til at begynde med. I Spotify-app’en dukker Orbi Voice-enheden automatisk op som en enhed, man kan streame til, mens opsætningen af Amazon Alexa sker i den dertil indrettede app, som man altså først skal downloade fra App Store eller Google Play.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Alexa-app’en finder Orbi Voice med det samme, og højttaleren har ingen problemer med at forstå dine stemmekommandoer. Rigtig godt bliver det selvfølgelig først, når og hvis Alexa officielt lanceres i Danmark. Indtil da må man nøjes med begrænset funktionalitet.

Kedelig lyd

Lige så god, som Orbi Voice-enheden er til Alexa, lige så dårlig er den desværre til at spille musik. Selv om lydteknologien som nævnt leveres af Harman Kardon, spiller højttaleren mudret og mangler klarhed, især i de høje frekvensområder. Således bliver det samlede lydbillede alt for lukket, og man begynder at overveje, om det mon alligevel var så god en idé at kombinere et mesh-system med en højttaler i samme pakke.

I øvrigt kan Orbi Voice betjenes via en touch-følsom brugerflade på toppen af højttaleren, men det fungerer heller ikke for godt. Således skulle man f.eks. kunne skrue op og ned for lyden ved at lade fingeren glide langs et lysende bånd, men lydstyrken følger ikke med dine bevægelser, men justeres i stedet i skrattende hak.

At Harman Kardon har leveret lydteknologien, lægger man ikke meget mærke til. Foto: Netgear

Næh, hvis man vil have en smart-højttaler med god lyd i sit mesh-netværk, så er man bedre tjent med at købe højttaleren separat. Det kunne f.eks. være Marshall Stanmore II Voice, som fås i en version med Alexa, men også i en udgave med Google Assistant, som faktisk understøttes på det danske marked! Og så har den i øvrigt også suveræn lyd med mere saft og kraft end nogen anden smart-højttaler, vi har testet.

Hurtigt, men ustabilt netværk

Nuvel, Netgear skulle måske holde sig fra højttalere og fokusere på deres spidskompetence, som er god og hurtig netværksteknologi. Men også her støder jeg på udfordringer med Netgear Orbi Voice RBK50V, der ikke blev ved med at være lige så samarbejdsvillig som under opsætningen.

Det skal siges, at når det hele spiller, så fungerer netværksdelen mere end fremragende. Router og satellit skabte perfekt dækning ud i alle hjørner af min 60 kvadratmeter store lejlighed, hvor jeg testede produktet. Det var ikke blot en subjektiv oplevelse, men blev også bekræftet af Stofas fremragende WifiScanner-app, som jeg brugte til at kontrollere netværkskvaliteten i alle krinkelkroge.

Når det hele spiller, leverer Netgear Orbi Voice glimrende netværkskvalitet. Hastigheden var helt i top. Screenshot: Peter Gotschalk

Med Ooklas Speedtest-app kunne jeg desuden konstatere, at netværket leverede perfekt hastighed, uanset om måleenheden (min iPhone Xs) var koblet til hovedenheden eller satellitten (noget, der fremgår af netværksoversigten i Orbi-app’en).

Også i de praktiske tests, hvor jeg streamede video på Netflix og YouTube, downloadede store filer via web-browseren eller i form af vedhæftede filer til e-mails, og lavede video-opkald til kollegerne i Norge via Skype, imponerede netværkshastigheden. Faktisk udviste kvaliteten mærkbare forbedringer i forhold til den netværksopsætning, jeg bruger til daglig. Så langt, så godt.

Problemet er i en nøddeskal, at det langtfra er hele tiden, at “det hele spiller” med Netgear Orbi Voice. Hen over blot få dage oplevede jeg flere nedbrud, hvor routeren simpelthen mistede forbindelsen til internettet. Én gang var blot i et par minutter, mens jeg en anden gang var nødt til at pille alt udstyr fra hinanden, fordi alle forbindelser var gået tabt. Ikke blot mellem router og internet, men også mellem router og satellit/højttaler-enhed. Det er der ikke meget “mesh” over.

Selv efter genstart af modem og router kostede det mig en halv times tid og mange forgæves tryk på sync-knappen på begge enheder, før hovedenheden og satellitten fandt hinanden igen, og alle forbindelser var genetableret. Ikke ligefrem tryghedsskabende.

Det tog 30 minutter og adskillige forgæves tryk på sync-knappen på både router og satellit, før mesh-netværket var genetableret. Screenshot: Peter Gotschalk

Konklusion

Alt i alt er Netgear Orbi Voice hverken fugl eller fisk. Opsætningen af både netværk og tilknyttede tjenester som Alexa og Spotify er let og ligetil, og som stemmestyret assistent virker Orbi Voice upåklageligt. Men som egentlig højttaler er satellit-enheden langtfra tilfredsstillende, og selv om netværkskvaliteten er i top, når det hele fungerer, tyder gentagende nedbrud på, at hele molevitten er for ustabilt.

Og eftersom man helst ikke vil gå ned på udstyr, og netværket efterhånden er rygraden i ethvert moderne hjem, er det meget svært at anbefale Netgear Orbi Voice som andet end en kuriositet.

Foto: Netgear
Det kan være en udfordring at få det trådløse internet til at dække i hele hytten, og derfor er der de seneste år dukket en række såkaldte mesh-systemer op på markedet. Teknologien fungerer ved, at en række små enheder, der hver især er sin egen lille trådløse router, placeres rundt omkring i boligen. Her virker enhederne som en slags digital forlængerledning, der spreder det trådløse netværk ud over et større areal.Vi har tidligere testet en række mesh-systemer, herunder TP-Link Deco M5, Linksys Velop og Asus Lyra Trio, men især systemet fra Netgear, Orbi RBK50 AC3000, vakte for et lille års tid siden vores store begejstring.Derfor så jeg med spænding frem til at teste den helt nye Netgear Orbi Voice RBK50V, der er noget så specielt som et mesh-system kombineret med en smart-højttaler med Amazon Alexa stemmestyring og lydteknologi fra Harman Kardon. På papiret lyder sådan en kombination som en genial idé, mens virkeligheden desværre ser en smule anderledes ud.[caption id="attachment_93980" align="alignnone" width="989"] Flot og stilrent design betyder, at Netgear Orbi Voice ikke bør gemmes væk. Foto: Netgear[/caption]

Nem opsætning af netværk og Alexa

Netgear Orbi Voice-sættet består af to forskellige enheder – Orbi Router RBR50, som har forbindelse til modemmet og dermed fungerer som port til internettet, og Orbi Voice RBS40V, der fungerer som satellit og smart-højttaler på samme tid. De to enheder ser af gode grunde forskellige ud – satellitten er jo både router og højttaler – men designet af begge enheder er lækkert og diskret, og de kan sagtens tåle at stå fremme i en bogreol eller på et glasbord i stuen.Opsætningen er nem og smertefri, og foregår via Netgears egen Orbi-app, som man downloader til sin iPhone eller Android-smartphone. Først sluttes Orbi Router til internettet, og når den er genkendt af app’en, er det ingen sag at tilføje Orbi Voice. Herefter er netværksdækningen på plads, og det er bare om at komme i gang med at aktivere Amazon Alexa på Orbi Voice, som i øvrigt også understøtter musik-streaming fra f.eks. Spotify. Det bliver man i øvrigt mindet om med jævne mellemrum af en kvindestemme fra højttaler-enheden, som højlydt fortæller, at Orbi Voice nu er “ready for setup”.[caption id="attachment_93981" align="alignnone" width="989"] Der er også to Ethernet-udgange på bagsiden af Orbi Voice RBS40V. På Orbi Router RBR50 er der yderligere 4 x Ethernet. Foto: Netgear[/caption]Heldigvis var det lige så let at komme i gang med både Spotify og Alexa, som det var at opsætte mesh-systemet til at begynde med. I Spotify-app’en dukker Orbi Voice-enheden automatisk op som en enhed, man kan streame til, mens opsætningen af Amazon Alexa sker i den dertil indrettede app, som man altså først skal downloade fra App Store eller Google Play.Alexa-app’en finder Orbi Voice med det samme, og højttaleren har ingen problemer med at forstå dine stemmekommandoer. Rigtig godt bliver det selvfølgelig først, når og hvis Alexa officielt lanceres i Danmark. Indtil da må man nøjes med begrænset funktionalitet.

Kedelig lyd

Lige så god, som Orbi Voice-enheden er til Alexa, lige så dårlig er den desværre til at spille musik. Selv om lydteknologien som nævnt leveres af Harman Kardon, spiller højttaleren mudret og mangler klarhed, især i de høje frekvensområder. Således bliver det samlede lydbillede alt for lukket, og man begynder at overveje, om det mon alligevel var så god en idé at kombinere et mesh-system med en højttaler i samme pakke.I øvrigt kan Orbi Voice betjenes via en touch-følsom brugerflade på toppen af højttaleren, men det fungerer heller ikke for godt. Således skulle man f.eks. kunne skrue op og ned for lyden ved at lade fingeren glide langs et lysende bånd, men lydstyrken følger ikke med dine bevægelser, men justeres i stedet i skrattende hak.[caption id="attachment_93979" align="alignnone" width="989"] At Harman Kardon har leveret lydteknologien, lægger man ikke meget mærke til. Foto: Netgear[/caption]Næh, hvis man vil have en smart-højttaler med god lyd i sit mesh-netværk, så er man bedre tjent med at købe højttaleren separat. Det kunne f.eks. være Marshall Stanmore II Voice, som fås i en version med Alexa, men også i en udgave med Google Assistant, som faktisk understøttes på det danske marked! Og så har den i øvrigt også suveræn lyd med mere saft og kraft end nogen anden smart-højttaler, vi har testet.

Hurtigt, men ustabilt netværk

Nuvel, Netgear skulle måske holde sig fra højttalere og fokusere på deres spidskompetence, som er god og hurtig netværksteknologi. Men også her støder jeg på udfordringer med Netgear Orbi Voice RBK50V, der ikke blev ved med at være lige så samarbejdsvillig som under opsætningen.Det skal siges, at når det hele spiller, så fungerer netværksdelen mere end fremragende. Router og satellit skabte perfekt dækning ud i alle hjørner af min 60 kvadratmeter store lejlighed, hvor jeg testede produktet. Det var ikke blot en subjektiv oplevelse, men blev også bekræftet af Stofas fremragende WifiScanner-app, som jeg brugte til at kontrollere netværkskvaliteten i alle krinkelkroge.[caption id="attachment_93978" align="alignnone" width="924"] Når det hele spiller, leverer Netgear Orbi Voice glimrende netværkskvalitet. Hastigheden var helt i top. Screenshot: Peter Gotschalk[/caption]Med Ooklas Speedtest-app kunne jeg desuden konstatere, at netværket leverede perfekt hastighed, uanset om måleenheden (min iPhone Xs) var koblet til hovedenheden eller satellitten (noget, der fremgår af netværksoversigten i Orbi-app’en).Også i de praktiske tests, hvor jeg streamede video på Netflix og YouTube, downloadede store filer via web-browseren eller i form af vedhæftede filer til e-mails, og lavede video-opkald til kollegerne i Norge via Skype, imponerede netværkshastigheden. Faktisk udviste kvaliteten mærkbare forbedringer i forhold til den netværksopsætning, jeg bruger til daglig. Så langt, så godt.Problemet er i en nøddeskal, at det langtfra er hele tiden, at “det hele spiller” med Netgear Orbi Voice. Hen over blot få dage oplevede jeg flere nedbrud, hvor routeren simpelthen mistede forbindelsen til internettet. Én gang var blot i et par minutter, mens jeg en anden gang var nødt til at pille alt udstyr fra hinanden, fordi alle forbindelser var gået tabt. Ikke blot mellem router og internet, men også mellem router og satellit/højttaler-enhed. Det er der ikke meget “mesh” over.Selv efter genstart af modem og router kostede det mig en halv times tid og mange forgæves tryk på sync-knappen på begge enheder, før hovedenheden og satellitten fandt hinanden igen, og alle forbindelser var genetableret. Ikke ligefrem tryghedsskabende.[caption id="attachment_93977" align="alignnone" width="924"] Det tog 30 minutter og adskillige forgæves tryk på sync-knappen på både router og satellit, før mesh-netværket var genetableret. Screenshot: Peter Gotschalk[/caption]

Konklusion

Alt i alt er Netgear Orbi Voice hverken fugl eller fisk. Opsætningen af både netværk og tilknyttede tjenester som Alexa og Spotify er let og ligetil, og som stemmestyret assistent virker Orbi Voice upåklageligt. Men som egentlig højttaler er satellit-enheden langtfra tilfredsstillende, og selv om netværkskvaliteten er i top, når det hele fungerer, tyder gentagende nedbrud på, at hele molevitten er for ustabilt.Og eftersom man helst ikke vil gå ned på udstyr, og netværket efterhånden er rygraden i ethvert moderne hjem, er det meget svært at anbefale Netgear Orbi Voice som andet end en kuriositet.[caption id="attachment_93982" align="alignnone" width="989"] Foto: Netgear[/caption]
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Netgear Orbi Voice RBK50V
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
 • Enheder: Orbi Router RBR50 + Orbi Voice RBS40V m. 6 antenner pr. enhed
 • Netværksstandard: IEEE 802.11b/g/n/ac
 • Frekvensbånd: Tri-band, 1 x 2,4 GHz, 2 x 5 GHz
 • Trådløs hastighed: 400 Mbit/s på 2,4 GHz, 867 Mbit/s på 5 GHz, 1.733 Mbit/s mellem router og satellit
 • Processor: 710 MHz quad-core
 • Hukommelse: 512 MB RAM
 • Porte: 4 x Gigabit Ethernet på hovedenheden, 2 x på satellitten, USB 2.0
 • Firewall: Ja
 • Forældrekontrol: Ja
 • MU-MIMO: Ja
 • Højttalere: 3,5” bas, 1” diskant, 35 W, 4 x mikrofon
 • Mål og vægt: 17,02 x 7,87 x 22,58 cm / 889 g (Orbi Router); 21,84 x 16,46 x 12,45 cm / 1.814 g (Orbi Voice)
 • Web: netgear.dk
Netgear Orbi Voice RBK50V produktside
Pris: 3989,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Nu tjener Power penge For første gang i kædens historie har Power overskud i regnskabet.
Acer går efter Apple New York: Efter succes med at nå gamerne, vil Acer nu have fat på de kreative brugere.
Test
Leica Q2
Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Gruppetest
7 væghøjttalere
Hæng lyden op på væggen

Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Samsungs super selfie-kamera Den nye A-serie går fra budget til luksus med heldækkende skærm og vendbart tripelkamera.
Test
Sony Xperia 10 Plus
Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Samsung Galaxy Fold kan bestilles om 14 dage Danmark er blandt de første lande i verden, hvor Samsung Galaxy Fold kommer til salg.
Test
Motorola moto G7 Plus
Kongen af mellemklassen

Motorola moto G7 Plus taler til fornuften. Selvfølgelig er flagskibsmodellerne på markedet bedre, men de er også tre gange dyrere.

Her er IKEAs smart-højttalere Til sommer kommer højttalerne Symfonisk, som er resultatet af et samarbejde med Sonos.
Åbent kontorlandskab? Disse hovedtelefoner lover evig lykke Logitech lancerer to modeller til dig, der er generet af støj i kontorlokalerne.
Spejlrefleks? Nej, prøv igen Panasonic Lumix G90 er lidt ud over det sædvanlige.
77″ trylleri fra B&O Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.
Test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
Fuldfed forhammer

Kan nogen få naboerne til at holde kæft? Jeg prøver at høre musik her!

annonse
Test
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Perfektioneret lysstærk zoom

Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

Kan du gætte hvad det er? Det er en McIntosh, men det er ikke en forstærker ...
Gruppetest
Tre Gaming headsets
Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

Test
Rega Aura MC
En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Laptopfølelse på iPad Pro Beskyttelse og bagbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modeller.
Test
Huawei P30 Pro
Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Test
Argon Audio Forte A4
Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Kamera med printer Canon Zoemini udskriver dine billeder.
B&O og Rimowa rejser på business class Lancerer eksklusiv flightcase til Beoplay H9i.
Tesla bygger fabrik i Norge Skal køre på batterier og vandkraft. Det berømte vandfald Vøringsfossen lægges i rør.
Test
Pinell Supersound 301
Velklingende bordradio

Pinell Supersound lever op
til sit navn med bedre lyd
end konkurrenterne.

Test
Netgear Orbi Voice RBK50V
En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Klassisk rock på biblioteket Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.
Support Abonnement

Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

Support Tlf: 89 88 28 33 

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Modtag Lyd & Billedes Nyhedsbrev


×