TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Gear VR 2017

Tag styringen med Gear VR 2017

Grib controlleren og kast dig ud i det virtuelle rum med Samsung Gear VR.

Af / 11/09/2017 - 12:00
Samsung Gear VR 2017

Home mener

  • Den nye controller giver Gear VR nyt liv. Prisbilligt alternativ til de dyrere VR-løsninger.
  • Opløsningen i brillen er stadig for dårlig, hvilket giver hovedpine og kvalme.

Samsung havde fat i noget helt rigtigt, da de stort set forærede sidste generation af deres Gear VR-headset væk – naturligvis såfremt man købte en af deres nye telefoner. De fik herved skubbet teknologien ud i stuerne og givet Virtual Reality på mobilen det folkelige gennembrud. Her et år efter er Samsung klar med anden generation af brillen, og du skal nu have penge op af lommen. Er den så værd at bruge penge på?

Læs også: Samsung GEAR VR 2016

Næsten det samme

Overordnet er der ikke sket ret meget på den teknologiske front, og det er derfor med en solid følelse af deja-vu, at vi har kigget på Samsungs Gear VR anno 2017. Det kunne umiddelbart lyde som en skidt ting, men det er det bestemt ikke. Samsung havde i 2016 en af de bedste mobile VR-løsninger, og den nye 2017-udgave lever fint op til denne. Det er der en rigtig god grund til.

Umiddelbart er det stort set den samme brille, som nu relanceres, dog med mindre finjusteringer. Gear VR 2017 er igen lavet i samarbejde med Oculus, der også har deres egen Rift-model. Af små forskelle kan nævnes frontpladen, som nu er gennemsigtig og kan pilles helt af, samt det medfølgende adapterstik, så du også kan bruge 2017-udgaven med ældre telefoner, der ikke har USB-C-indgang.

Den største nyhed

Ligesom den officielle Oculus-brille leveres 2017-udgaven af Samsung Gear VR med en speciel controller. Den markerer en sand revolution i forhold til brugen af brillen, der nu ikke længere er en ren passiv oplevelse. Nej, nu får du mulighed for at interagere direkte med det virtuelle miljø, omend du stadig er langt fra den oplevelse, der fås med løsninger som HTC Vive, hvor din position også trackes via kameraer monteret i lokalet.

Annonce

Inde i brillen ses controlleren i din hånd i en digital udgave. Denne sender en lysstråle ud i det virtuelle rum, så du kan se, hvad du peger på. Det ligner lidt et lyssværd. Controlleren har en god størrelse og ligger godt i hånden. I spidsen har den en knap til pegefingeren og en berøringsfølsom flade på toppen. Nedenunder sidder tilbage- og Home-knapperne samt volumenknapper. Den kan desværre ikke genoplades, men bruger i stedet to styk AAA-batterier.

Fordi 2016- og 2017-udgaven af Gear VR stort set er identiske, kan du også købe controlleren løst og bruge den med den gamle model.

Samsung Gear VR 2017 inc. remote
(Foto: Samsung)

De samme svagheder

Også i brug er 2016- og 2017-udgaven af Gear VR stort set identiske. Det er naturligvis meget afhængigt af, hvilken mobil du benytter, men der er bare ikke sket nok på det års tid, der er gået. Du får derfor stadig ikke en høj nok opløsning, hvilket betyder, at linsernes opskalering af displayet gør de enkelte pixels synlige. Det er noget, man kan vænne sig til, hvis man altså ikke bruger brillen for længe ad gangen, og alt efter hvilket indhold man ser på.

En anden ting er muligheden for bevægelsessyge med medfølgende kvalme og hovedpine. Har du allerede hang til dette, kan du også forvente at få det med Gear VR 2017.

Hvad med indholdet?

Noget, der ligeledes blev kritiseret tidligere, var den forholdsvis begrænsede mængde indhold. Meget bestod af korte demoer eller videoer i meget dårlig kvalitet. Her er der heldigvis sket en del. Hvad enten du er typen, der vil betale for dine apps, eller foretrækker at nøjes med gratis indhold, kan du i dag få langt mere og bedre indhold end tidligere.

Flere store virksomheder har fået øjnene op for VR, og eksempelvis Disney er fint repræsenteret med reklamemateriale i VR fra deres nyeste film. Også et firma som Netflix er hoppet med på VR-bølgen. Installér deres app, og du kan sidde og se film og serier i en virtuel stue inde i brillen.

Som en fed detalje afgiver den virtuelle skærm farvet lys ud i det virtuelle rum, du sidder i. Det ser lidt blæret ud. Igen afsløres den elendige opløsning dog tydeligt, og alt det nye HD- og 4K-indhold fremstår grynet og gammeldags.

Hvad skal vi med mobil VR?

Men selv om der er kommet mere indhold, når man stadig til et punkt, hvor det bare ikke er så interessant længere. I længden er det kedeligt at sidde alene lukket inde i sin egen verden, brillen bliver varm at have på, opløsningen er dårlig, og man har måske hang til bevægelsessyge. Så hvad skal vi overhovedet bruge VR til?

Det er et ganske godt spørgsmål, som ingen endnu helt har kunnet svare på. Der er dog ingen tvivl om, at VR har sine forcer. Det at du med en brille på kan transporteres et andet sted hen på Jorden, i universet eller sågar i opdigtede verdener, er ret fantastisk. Men kvaliteten af indholdet skal følge med. Er opløsningen på displayet ikke i orden, så brydes illusionen, og du får bare hovedpine i stedet. Et muligt scenarie kunne være koncerter, sports-events, teater og lignende. Tænk, hvis man i fremtiden kunne købe en VR-billet og se med hjemme fra stuen. Det er en interessant tanke, men dér er vi ikke helt endnu.

Mikael med VR-hjelm
(Foto: MH)

Konklusion

Samsung Gear VR 2017 er sjovt, første gang du prøver det, men bliver hurtigt til en kedelig gimmick. Så længe opløsningen ikke er bedre, kan brillen ikke erstatte den virkelige verden, og selv om den nye controller puster værdifuldt liv i konceptet, er det et produkt, der på sigt ender med at samle støv.

www.samsung.com

Mikael Hansen
(f. 1982): Freelancejournalist på L&B Home. Mikael startede som tech-journalist hos Gamereactor i 2006. Derfra gik turen til magasinet GEAR, hvor han også fik bred erfaring foran et kamera. En kandidatgrad senere vendte han retur som journalist på Lyd & Billede og sidenhen som redaktør for TechRadar. Mikael skriver om alt fra fra PC’er til smartphones, smart home, lyd og gaming.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Den bedste håndholdte gaming-PC

Fantastisk skærm til gaming

Gaming du har råd til

Kongen af gaming-laptops

Skarp som en ragekniv

Guf for tastaturkrigere

Tjek det billede!

Omen Transcend 14 rammer rigtigt på det meste

Den vildeste Razer Blade

Den næste ”Slim" evolution af PlayStation 5 er klar

Fem vindere

Bedre end Asus til samme pris?