TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: high-end 13″ ultrabooks

MacBook Air mod rosset

Hvis din computer både skal være let og mobil og samtidig potent og stærk, skal du have fingre i en ultrabook. Vi tester fem af slagsen.

Af / 10/10/2014 - 06:00
high-end 13″ ultrabooks

MacBook Air var på mange måder den første ultrabook. Den så dagens lys i 2008, og det unikke ved Apples nye letvægtscomputer var i flere år, at den som den eneste maskine på markedet kombinerede en ultraslank skal med god ydelse. I modsætning til de mange Windows-baserede netbooks, der var på markedet dengang. De var også lette og mobile, men ydelsen var elendig.

I 2011 introducerede Intel begrebet “ultrabook”, og så var vejen banet for en helt ny type Windows-computer, der kunne gøre MacBook Air kunsten efter og levere let og mobilt design, lang batterilevetid og hæderlig ydelse.

Alligevel var MacBook Air – selv om den teknisk set ikke er en ultrabook i Intels forstand – feltets ubestridte førerhund med sit overlegne design og sin høje mobilitet. Sådan var det i hvert fald i lang tid, men nu har vi besluttet os for endnu en gang at tage temperaturen på ultrabook-markedet – og sammenligne den ikoniske MacBook Air med alle Windows-klonerne, som hidtil aldrig rigtig har formået at slå benene væk under os i direkte sammenligning med Apples letvægter.

Og konklusionen er klar! MacBook Air trænger til fornyelse. Vi kalder artiklen “MacBook Air mod rosset”, fordi det var vores udgangspunkt, men testen taler sit eget tydelige sprog. Apple er faldet bag om dansen, og producenter som Lenovo, ASUS og Samsung viser i øjeblikket, hvor skabet skal stå.

Annonce

Apple, kom ind i kampen med en kraftigt opdateret MacBook Air! Lige nu er det jer, der er rosset!

Sådan testede vi
Ydelsen på alle ultrabooks er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs i en cross platform-version, der giver os resultater, som er sammenlignelige på tværs af operativsystemer. Geekbench 3 afvikler en række typiske brugeropgaver på maskinen. Testresultater måles med et pointsystem, hvis reference (en score på 2.500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M processor. En score på 5.000 betyder altså, at den pågældende maskine er dobbelt så hurtig som referencemodellen.

Geekbench 3 leverer resultater, der skelner imellem antallet af processorkerner. Resultatet er således delt op i et single-core og et multi-core resultat, hvor sidstnævnte er processorens samlede ydelse, mens førstnævnte viser, hvor godt hver enkelt processorkerne yder.

Ud over ydelsen har vi kigget på skærm og billedkvalitet, tastatur (herunder taktilitet), design (herunder ergonomi), byggekvalitet (herunder materialer, mål og vægt) samt yderligere specifikationer (herunder lagring, tilslutningsmuligheder osv.).

Vi har snydt
I denne test ville vi gerne afprøve det ypperste af det ypperste, som de deltagende producenter havde at byde på. Det vil sige, at testmaskinerne skulle være udstyret med den bedst mulige konfiguration, som kan købes for penge. Desværre var det ikke muligt for alle de deltagende producenter at levere testmaskiner, der kunne leve op til vores krav. Nok har de produkterne på hylderne, men de er ikke til rådighed for testformål.

Men at sammenligne produkter, hvoraf nogle har den bedst mulige konfiguration, og andre koster det halve og kommer med væsentlig dårligere specifikationer, er som at sammenligne æbler og bananer. Det giver ikke ret meget mening. Derfor har vi valgt at snyde lidt på vægten og lade, som om alle testmaskinerne kom med topkonfiguration.

Det har reelt kun indflydelse på benchmark-testen af ydelsen for de maskiner, der ikke stod til rådighed som topmodeller. For disse produkters vedkommende har vi valgt at bruge testresultater fra Primate Labs’ store Geekbench 3 database. Her har vi fundet resultater for maskiner, der en-til-en svarer til de deltagende modeller med de bedst mulige specifikationer.

benchDK

ASUS Zenbook UX301LA

Fartdjævel

ASUS Zenbook UX301LA gemmer på kæmpestore muskler bag sit slanke og lette ydre.

Ekstremt høj ydelse kombineret med robust design og masser af lagerplads med mulighed for RAID 0-funktion.
Skærmopløsningen fås bedre til prisen, og skærmens lysstyrke kunne have været bedre. Det 80’er-agtige design er lidt en smagssag.
Læs hele testen

Apple MacBook Air 13″

Forældet skærm

MacBook Air er i sin topkonfiguration lidt af et kraftværk, men nu skal Apple altså se at få lanceret en Air-model med bedre skærm!

Lækker kombination af god ydelse, lang batteritid, masser af lagerplads og brugervenligt design.
Skærmopløsning og billedkvalitet er ikke tidssvarende.
Læs hele testen

Lenovo Yoga 2 Pro

Stærk og fleksibel

Lenovo Yoga 2 Pro er et vinderprodukt med superskarp skærm og topydelse.

Testens bedste skærm, næsten uovertruffen ydelse og et helt unikt, fleksibelt design er en vinderformel. Især når prisen er testens billigste.
Tastaturet kunne have været bedre og lever ikke op til produktets ellers meget høje niveau. Vi kunne også have ønsket os lidt flere tilslutningsmuligheder.
Læs hele testen

Dell XPS 13

Ikke ringe

Dell er mere kendt for effektiv supply-chain end for gode computere, men den praktiske XPS 13 ultrabook kan de nu sagtens være bekendt.

Måske testens bedste tastatur. Robust og praktisk design samt masser af lagerplads.
Ydelsen er lidt for slap, og skærmopløsningen kunne være bedre. Mangler SD-kortlæser. Ikke helt god nok til prisen.
Læs hele testen

Samsung ATIV Book 9 Plus NP940X3GI QHD+

Windows-bærbar til hipstere

Samsung ATIV Book 9 Plus er blandt de fedeste ultrabooks, vi har prøvet. Og den beviser, at Windows-bærbare også kan være sexede.

Absolut den lækreste, slankeste og mest strømlinede Windows-ultrabook nogensinde. Hertil kommer høj ydelse og en af de bedste skærme, vi har set på en bærbar.
Fås maksimalt med 256 gigabyte SSD, og tasternes vandring er lidt for kort.
Læs hele testen
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskærms-PC