TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Western Digital My Cloud

Lille sky til skrivebordet

Kan man have cloud storage derhjemme? Det mener Western Digital, som vil give dig adgang til dine filer overalt.

Af / 21/03/2014 - 14:17
Western Digital My Cloud

Home mener

  • Kan man have cloud storage derhjemme? Det mener Western Digital, som vil give dig adgang til dine filer overalt.
  • Der er ingen trådløs forbindelse, så disken skal altid være kabelforbundet til netværket. “Cloud”-forbindelsen via internettet er ikke altid stabil.

Du kan få din egen, private cloud-server i stedet for at betale en formue for lagerplads i “skyen”. Det er løftet fra harddisk-producenten Western Digital med deres My Cloud-disk.

Det lyder som en fristende – men måske lidt overdrevet – beskrivelse af, hvad der i hvert fald ved første øjekast ligner en ganske almindelig netværks-harddisk.

My Cloud er på størrelse med en paperback-murstensroman, men er i modsætning til paperbacks udstyret med en flerfarvet indikatordiode på forsiden og stikforbindelser til Ethernet, USB 3.0, strøm samt wirelås på bagsiden. Kabinettet er i hvid plast, og der er godt med ventilationshuller på bagsiden og toppen. Disken er stort set lydløs, og den bliver kun håndlun.

Den er sådan set pæn og diskret nok til at kunne stå fremme, men der er på den anden side ingen fornuftig grund til at anbringe sin sikkerhedskopi lige ved siden af computeren.

Som NAS-disk (Network Attached Storage) skal My Cloud naturligvis kobles på husets netværk. Det sker med Ethernet-kabel. Der er desværre ikke Wi-Fi indbygget. Det ville ellers have været et stort plus i vores øjne. Dels pga. magelighed, dels fordi trådløs forbindelse ville gøre det muligt at gemme disken helt af vejen i et skab eller lignende, uden afslørende netkabler i tilfælde af indbrud. Endelig kunne trådløs opkobling have gjort det muligt at koble disken direkte sammen med andre trådløse enheder for simpel backup.

Annonce

Ligesom andre NAS-diske indeholder My Cloud en lille Linux-baseret computer, der fungerer som filserver, og som desuden i dette tilfælde giver adgang til filerne via internettet.

Bagsiden indeholder det nødvendige – og kun det. Netværksstik, strømstik og USB 3.0 til at tilslutte en ekstra disk, hvis de 2 terabyte ikke rækker. Der er også låsehul til en wirelås.
Bagsiden indeholder det nødvendige – og kun det. Netværksstik, strømstik og USB 3.0 til at tilslutte en ekstra disk, hvis de 2 terabyte ikke rækker. Der er også låsehul til en wirelås.

Ibrugtagning er forholdsvis smertefrit – også selv om du ikke er fuldbåren netværksnørd. Det tager et kvarters tid at få My Cloud sat op og indlemmet i husets netværk. For at få adgang til disken via internettet skal der oprettes en brugerkonto på disken og installeres et program på computeren. Det er ikke super intuitivt, men lettere end at gøre det samme med en almindelig netværks-harddisk. Med en app kan man også få adgang til disken fra smartphone og tablet.

Herefter er det bare at tage disken i brug og begynde at kopiere filer ind på dens rummelige lager. Da filerne skal kopieres over netværket, kan overførslen være noget langsommelig, hvis du ikke har gigabit-netværk overalt.

Som NAS-disk betragtet er der ikke meget at bemærke til My Cloud. Disken virker, og den modtager og serverer filer forholdsvis stabilt og pålideligt. Hvis der opstår problemer, sender den en mail, der f.eks. fortæller, at strømmen har været afbrudt. Den sender også besked, når firmwaren er blevet opdateret, hvilket skete automatisk adskillige gange i testperioden. Disken gik på intet tidspunkt ned, men den var til tider svær at komme i kontakt med og krævede genstart, før filerne atter var tilgængelige.

My Clouds evne til at stille filer til rådighed via internettet var det dog så som så med. Det virkede kun i omkring halvdelen af tilfældene, og især adgang via smartphone gav problemer og meget lang svartid. Det kan dog hænge sammen med, at det var et temmelig stort antal filer, der blev delt over nettet.

Cloud-storage eller varm luft?
Men er My Cloud så en rigtig cloud-disk, eller er det bare en ekstern harddisk, som har været i nærkontakt med en markedsføringsafdeling?

I lighed med “ægte” cloud-storage er filerne tilgængelige, uden at du er fysisk forbundet med netværket. Og overførslen er langt hurtigere end f.eks. Dropbox.

Hvad der til gengæld mangler fuldstændig, er sikkerhed. I et cloud-computing center findes der normalt en stab af medarbejdere, der sørger for at holde alting kørende i døgndrift og jævnligt tage sikkerhedskopier, hvis noget skulle gå galt. Den slags muligheder er ikke med i pakken. Hvis My Cloud-disken bliver stjålet, crasher, eller huset brænder, er dine data forvundet for altid.

Det er et skridt i den rigtige retning, at der er et hul til en såkaldt Kensington-lås, dvs. en wirelås af den type, der bruges til at tøjre bærbare computere til bordet. Hvor lang tid den kan modstå en beslutsom tyv, er dog tvivlsomt.

Konklusion
Løfterne om cloud-storage til hjemmebrug skal tages med et gran salt. Dine filer er – i et vist omfang – tilgængelige via internettet. Men når det gælder beskyttelse mod uheld og alverdens ondskab, er disken lige så udsat som enhver anden harddisk.

Til gengæld er Western Digital My Cloud en ganske udmærket og veldesignet lille NAS-disk, som i sig selv er pengene værd. Faktisk koster den ikke meget mere end en almindelig ekstern USB-harddisk på samme størrelse. Og så gør det kun sagen bedre, at du får en række features “gratis” med.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?

Fin computer – sløv skærm

Fire headsets til dit nye kontorliv

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskærms-PC

MacBook Air er blevet lidt hurtigere men også dyrere