TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Windows 10

Det største Windows til dato

Der er en ny Windows-version i byen – og den er gratis. Men er den også besværet værd? Microsoft forventer at se en milliard pc’er med Windows 10.

Af / 10/09/2015 - 17:00
Windows 10

Home mener

  • Brugerfladen er lækker, uden at det går ud over overblikket eller hastigheden. Faktisk er Windows 10 hurtigere end Windows 7 på samme hardware. Som gratis opdatering er det svært at komme uden om.
  • Har du Windows 7, skal du installere alle programmer forfra, og Edge-browseren imponerer ikke. Microsoft tager sig nogle friheder med din internetforbindelse og dine private oplysninger.

Microsoft Windows 10Styresystemet er både det kedeligste og det vigtigste program på din computer. Uden styresystem kan ingen andre programmer køre. Desuden bestemmer styresystemet computerens opførsel og udseende. Den eneste reelle forskel på en Mac og en pc – eller på en Android-telefon og en iPhone – er netop styresystemet.

Som du uden tvivl har hørt, har Microsoft frigivet version 10 af deres styresystem Windows. Og vi har naturligvis skyndt os at sætte den nye version på prøve.

 

Gratis for de fleste

Windows 10 skiller sig ikke kun ud ved at springe et versionsnummer over, men også ved at være gratis. Hvis du har Windows 7, 8 eller 8.1 på din computer, kan du downloade Windows 10 kvit og frit til og med juli 2016.

Dermed har Microsoft tilsyneladende slagtet den ene af deres to høns, der lægger guldæg (den anden er Office). Vi er gennem flere årtier blevet vænnet til at købe opgraderinger med to-tre års mellemrum. Men ikke denne gang – Windows 10 er på husets regning!

Annonce

Formålet har givetvis været at få flest muligt med på vognen. Og det er lykkedes. Den 31. juli – bare tre dage efter frigivelsen – var antallet af Windows 10-installationer oppe på 67 millioner! Og det vel at mærke selv om de fleste af os stadig venter i kø på at få lov til at hente opdateringen. Microsoft håber at nå op på en milliard Windows 10-computere inden for to-tre år.

Der har gennem måneder været en del modstridende oplysninger om kravene til opgradering. Det har således forlydt, at også piratkopierede versioner ville få frit lejde ind i Windows 10-land. Svaret er, at for at kunne opgradere skal du have en aktiveret Windows 7 eller 8.x-installation på din maskine.

 

Du kan ikke tage det med dig

Der er to måder at installere Windows 10 på. Enten en opgradering eller en “clean install”. For gratister er opgradering den eneste mulighed. Installationen skal startes fra et kørende Windows, hvor du klikker på Setup-ikonet.

Opgraderer du fra Windows 8 eller 8.1, kan du vælge at gemme alle data og programmer. Du kan også få lov til at starte på en frisk, hvis du foretrækker det, eller nøjes med at gemme dine data.

Opgraderer du fra Windows 7, skal alle programmer installeres igen! Du kan dog stadig vælge at beholde dine data. Men hvad programmerne angår, er der ingen kære mor. Det er forfra.

Din gamle Windows-installation bliver ikke slettet, men ligger på harddisken i mappen windows.old. Hvis du bliver træt af Windows 10, kan du inden for en måned vende tilbage til den gamle installation.

Men hvad nu hvis du installerer Windows i gratisperioden, og harddisken derefter crasher? Så kan du geninstallere styresystemet gratis, siger Microsoft. Når Windows 10 én gang er installeret på en computer, bliver det ved med at være gratis på samme maskine. Hvor meget af hardwaren der skal være uændret, for at maskinen betragtes som original, melder historien ikke noget om.

 

Det Windows du kender

Som Windows-bruger siden version 3.0 har jeg oplevet mange ændringer i brugerfladen gennem årene; de fleste til det bedre. Men Windows 8 blev jeg aldrig venner med. For nogle var Metro-brugerfladen en revolution, mens andre mener, at Microsoft smed barnet ud med badevandet – og startknappen.

At starte Windows 10 er til gengæld lige akkurat passende anderledes! Brugerfladen er ny og lækker. Men ikke ukendelig.

Startknappen og ditto -menuen er tilbage. Nu kan du igen finde og åbne programmer uden at skulle søge på må og få på startskærmen. Startskærmen er dog bibeholdt i form af en grafisk menu ved siden af Start-menuen, hvor man både kan placere Windows 8-apps og genveje til programmer.

win10_startmenu_DK
Startmenuen er tilbage, men de aktive genvejsfelter fra startskærmen lever videre.

 

Let at drive

Til at vurdere hastigheden af det nye Windows brugte vi testsuiten PCMark 8 fra Futuremark. Den simulerer en række typiske pc-opgaver som f.eks. tekstredigering, video- og grafikbehandling samt web-browsing.

Med Windows 7 og OpenGL-grafikacceleration fik min Dell-maskine en score på 1.016. Med Windows 10 blev resultatet 1.249. Det er en klækkelig forbedring og i hvert fald et bevis på, at styresystemet ikke er tungere end forgængeren.

Opstartstiden på Dell-computeren var 18 sekunder i Windows 10 mod 30 sekunder med Windows 7.

 

Systemkrav

Windows 10 kræver ikke voldsomt kraftig hardware. Faktisk er hardware-kravene magen til både Windows 8.1 og Windows 7. Det skal dog understreges, at det er minimumskrav. Windows 10 kan køre på en 1 GHz pc med 1 gigabyte ram. Men det er kun for folk med små krav til livet og en engleblid tålmodighed!

Jeg har under testen bl.a. kørt Windows 10 på en Dell XPS M1330 bærbar med dual-core 2 GHz processor, 4 gigabyte ram og en 128 gigabyte SSD. Her kørte det fremragende og uden alt for lang ventetid.

Processor: 1 GHz eller hurtigere
Ram: 1 GB for 32 bit eller 2 GB for 64 bit
Harddisk-plads: 16 GB for 32 bit operativsystem, 20 GB for 64 bit operativsystem
Grafikkort: DirectX 9 eller nyere med WDDM 1.0 driver
Skærm: 800 x 600 pixel

 

Stabilt system – elendig browser

Windows 10 er blevet kritiseret for at være fyldt med fejl. Det er på ingen måde min oplevelse. Installationen gik forholdsvis problemfrit. På Dell-maskinen var jeg dog nødt til at genstarte installationen én gang. Og jeg måtte selv hente driveren til grafikkortet hos Nvidia. Men det er hverken værre eller bedre, end hvad man normalt oplever, når man installerer et nyt styresystem.

Har du speciel eller ældre hardware, så er det dog en god idé at tjekke hos producenten, om der findes aktuelle drivere. Især hvis du installerer 64 bit udgaven.

I testperioden lykkedes det mig ikke at tvinge Windows 10 i knæ. Det samme kan ikke siges om Windows 7 på arbejdsmaskinen ved siden af, som gik i brædderne en enkelt gang. Når det er sagt, så vil der naturligvis stadig være fejl og mangler, som skal rettes. Så de ugentlige opdateringer vil også være en del af dagsprogrammet hver tirsdag.

En af nyhederne i Windows 10 er browseren Edge, der har afløst den gamle Internet Explorer. Brugerfladen er skåret ind til benet, hvilket nogle vil foretrække. Men lad være med at tage den for hastighedens skyld. I Browsermark-testen opnåede Edge-browseren en score på 1.490, mens Chrome kom ud med et dobbelt så godt resultat på 2.866!

win10_edge_DK
Edge-browseren skal erstatte Internet Explorer. Men du skal ikke vælge den for hastighedens skyld!

 

Spring køen over

Med udsigten til et ticifret antal potentielle opgraderinger til Windows 10 får alle ikke tilbuddet samtidig. I skrivende stund lyder løftet fra Microsoft: “Måske om et par dage – måske om nogle måneder.”

Hvis du stadig venter i kø, kan du “snyde” ved at bruge Microsofts værktøj til download af installationsmedier. Med værktøjet kan du oprette en installationsdisk eller en USB-nøgle (der kræves mindst 4 gigabyte), som der kan startes op fra. Det er under alle omstændigheder en god idé at oprette et installationsmedie, så du har mulighed for at geninstallere Windows, hvis harddisken crasher, eller installationen bliver splittet ad af f.eks. virus.

http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=616935 (Win10 – 32 bit)
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=616936 (Win10 – 64 bit)

 

Konklusion

Windows 8 blev en af de mest kritiserede Windows-udgaver, men Windows 10 ligner et hit. Det er lettere og lækrere at bruge end både det lidt tunge Windows 7 og det meget rodede Windows 8. Og det er rent faktisk hurtigere end forgængerne.

At Windows 7-brugere skal begynde forfra, kan være afskrækkende for nogle, men det er ulejligheden værd. Jeg overvejer derfor stærkt at give også arbejdsmaskinen samme tur. Lige så snart jeg har tid til at installere 100+ programmer igen …

 

Kan du tælle til Windows 10?

Nemt nok: Windows 1, 2, 3, 95, 98, ME, XP, Vista, 7, 8 og 10!

Navngivningen af Windows-versionerne har været alt andet end konsekvent. Og for at gøre forvirringen komplet er Windows 10 nummer elleve i rækken af store Windows-versioner. På privatbrugermarkedet, altså. I den professionelle verden er det endnu mere kompliceret.

 

Hvis produktet er gratis, er det dig, der er varen

Microsoft har givet dig et gratis Windows, men de skal jo leve. Og en af måderne at skaffe penge på er gennem salg af data til annoncefirmaer. Windows opsamler og indsender en lystig strøm af data om din gøren og laden. Hvis du vil se, hvad det drejer sig om, kan du klikke på Start-menuen, så på Indstillinger og vælge Beskyttelse af personlige oplysninger.

win10_privat1_DK

Der findes en lang række faner med indstillinger, men de vigtigste finder du under Generelt. Her kan du bl.a. vælge, om apps må trække på de samme annonceoplysninger, om Microsoft skal have lov til at registrere, hvordan du indtaster, samt om apps skal have adgang til at vide, hvor du bor.

Alle punkterne handler om, i hvor høj grad Windows må indsamle oplysninger, der gør det muligt for annoncører at målrette annoncer til lige netop dig. Det er på sin vis rart at slippe for meningsløse annoncer, men på den anden side stiger risikoen for at blive fristet over evne i takt med den præcise målrettelse.

win10_privat2_DK

 

Windows låner dit netværk

Hvordan kan Microsoft få båndbredde nok til at lade flere hundrede millioner brugere downloade Windows 10? Det kan de heller ikke. Microsoft tilbyder ganske vist selv 15 Tbit/s (terabit i sekundet), hvilket er verdensrekord, og via deres partnere når de op på svimlende 40 Tbit/s. Det er henved en million gange hurtigere end en god bredbåndsforbindelse, men langtfra tilstrækkeligt, når opdateringer skal rulles ud til hele verden.

Derfor “låner” Windows 10 din internetforbindelse til at distribuere opdateringer og apps. Teknikken ligner til forveksling de torrents, der bruges på lyssky fildelings-sites. Hvis du ikke vil spendere båndbredde på at agere server-park for Microsoft, kan muligheden slås fra således – selv om det er godt gemt:

Klik på Start-knappen og vælg Indstillinger, Opdatering og sikkerhed.
win10_netværk1_DK

Vælg Windows Update og klik på Avancerede indstillinger.
win10_netværk2_DK

Klik på Vælg, hvordan opdateringer leveres.
win10_netværk3_DK

Hvis du slår hentning fra mere end ét sted helt fra, skal alle opdateringer hentes hos Microsoft – som hidtil – og du slipper for at agere download-central. Alternativt kan du vælge kun at lade pc’er på dit lokale netværk deles om opdateringer og apps. Du sender altså ikke data ud af huset, men slipper for at downloade samme opdatering flere gange.
win10_netværk4_DK

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Mesh til det avancerede smarthjem

Mere behøver Wi-Fi 7 ikke koste

Mange bække små

En lille guldklump

Vi har testet Netgears nye populære Wi-Fi 7-mesh

AI gode gange tre

Mesh med Wi-Fi 7 giver bred og lynhurtig dækning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er god til studerende og folk på farten

Yoga på den kloge måde

Moderne CPU - gammeldags skærm

Tæt på perfekt begynder-PC

Er PC’en blevet klogere?